Używam SolidWorks od czasu do czasu ale na razie głównie do powierzchni płaskich, blatów, mebli i innych... Teraz chciałbym wymodelować japoński nóż, faceta, ale mam problemy z powodu braku doświadczenia...
Opis faceta
W widoku z góry, od pięty do palców, ostrze gyuto jest płaskie w rękojeści i idzie pod kątem do czubka
W widoku z profilu ostrze ma 3 różne fazy, płaskie, po którym następuje skos od około 40° do 35° i krawędź tnąca o długości ponad 2 mm od około 25° do 30°, wszystkie w kształcie... ostrza...
To jest początek modelowania (SW 2020). Jeśli chodzi tylko o wydajność, wymodelowałem ostrze na płasko o 3 mm, a następnie zmiotłem szlif. W przeciwnym razie, jeśli chcesz zmieniać grubość ostrza w kierunku końcówki, być może odpowiednie byłoby usunięcie materiału z górnej płaszczyzny. Guyto.SLDPRT (643.8 KB)
Wróciłam do modelowania mojego Gyuto (na początek z profilowanym ostrzem) i utknęłam na usuwaniu materiału poprzez skanowanie... Mogę porównać z twoim plikiem i nie ma sposobu, aby zobaczyć, co blokuje...
Nie mam wytłumaczenia dla tej blokady, po prostu wydaje się, że usuwanie materiału poprzez skanowanie ostrza, które stopniowo przerzedza się na całej długości, nie podoba się SolidWorks...
W załączeniu propozycja modelowania na zasadzie dość podobnej do tej zaproponowanej przez @opiep27, ale z pierwszą funkcją wygładzania, która umożliwia to przerzedzenie (wersja SW2022).
Przede wszystkim wydaje mi się, że najlepszą metodą jest metoda @m_blt , ponieważ ten typ noża jest wytwarzany metodą kucia i dlatego w modelu @m_blt zauważysz szkic 3D (symetryczny względem rdzenia), który daje najlepszy profil dla całości.
Modelka
Ale i tak wyjaśnię, dlaczego szablon, który opublikowałeś, nie może być odpowiedni.
Przepraszam, że jestem trochę suchy, ale to zestaw błędów
1°) od samego początku nadajesz prawie ostateczny kształt, który stworzy dla Ciebie kilka problemów
Zapewniamy, że jest to dość skomplikowany kształt do wykonania, więc nie jest łatwo zrobić go dobrze za pierwszym razem, nawet dla kogoś, kto jest już dobrze doświadczony.
Ponadto do tego też służy forum.
Pozdrowienia
[HS wł.] Lepiej jest mieć śmiejące się Hara niż harakiri (腹切り) lub seppuku (lepiej się śmiać, potrząsając brzuchem) [HS /wył.]
Dziękuję bardzo m.blt, otworzyłem plik, który wydaje się odpowiadać moim potrzebom, dziś wieczorem przyjrzę się bliżej, ponieważ nie znam (jeszcze) funkcji wygładzania...
Zrobiłbym ostrze w usuwaniu zapasów, nie mam ani sprzętu do kucia, ani umiejętności, każdy ma swoją pracę, jestem kucharzem Chcę tylko zrobić małe ćwiczenie SolidWorks na ten temat, wykonalność zostanie wykonana w mojej kuźni, dobrze w moim garażu A jeśli to konieczne, zleciłbym wykucie ostrza w fazie 2, Bardzo bym chciał, żeby moje noże zostały wykute
inaczej punkt 1: Wierzę ci na słowo punkt 2: Myślałem, że zrobię symetrię, gdy skończę bok (chyba błędnie...) punkt 3: Odkrywam krzywą prowadzącą
W każdym razie dziękuję wszystkim za otrzymaną pomoc, to fajne