Modelowanie listwy podążającej za ścieżką

Witam

Chcę zamodelować listwę, która będzie podążać za moim pokojem w przestrzeń. Zmagam się z funkcją "usuwania zamiatanego materiału", ale nie mogę wrócić do tego, czego chcę. Jako przykład narysowałem dwa połączone łuki po jednej stronie mojej objętości i chciałbym "wydrążyć" mój blok tą listwą, na przykład podążając za łukiem koła.

Czy ktoś może mi wskazać właściwy kierunek?

Dziękuję

linteau.jpg

Witam

Czy próbowałeś z usunięciem rewolucji materii.

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Witam

lub następuje usunięcie zamiecionego materiału

Potrzebowalibyśmy wiadomości/błędów, które posiadasz.

Usuwanie zamiatanego materiału nie jest szczególnie wymagającą funkcją, konieczne jest tylko, aby koniec trajektorii znajdował się w płaszczyźnie przekroju, aby przekrój był czysty (uważaj na styczne okręgi, czy ten przekrój działa w przypadku podstawowego wytłaczania?).

W załączeniu znajduje się część robocza (SW12)

Część 1.SLDPRT
2 polubienia

Witam

Dzięki funkcji usuwania materiału po ścieżce przebiega on sam, wybierasz szkic profilu, a następnie go zatrzymujesz.  Jeśli wykonujesz szkic trajektorii, musi on znajdować się w linii surowej, a nie w linii konstrukcyjnej.

Jeśli masz bardziej skomplikowane kształty, masz również opcję usuwania materiału - Wygładzanie, musisz sprawdzić linię konstrukcyjną po wybraniu trajektorii.

capture-2.jpg

Zamaszany działa mniej więcej, ale odmawia podjęcia listwy do końca. A ja wypróbowuję rewolucję ;)

linteau_balayage.jpg

Witam 

Na zrzucie ekranu masz tylko szkic przedstawiający kształt do usunięcia, ale nie ma szkicu trajektorii.

W prostym przypadku, gdy ścieżka znajduje się na tej samej płaszczyźnie, wystarczy utworzyć szkic i przekształcić wszystkie elementy , które Cię interesują.

Następnie w funkcji wystarczy wybrać 2 szkice, które chcesz, 1 dla trajektorii i jeden dla kształtu (formowania)

1 polubienie

Z ich nową polityką odpowiedziałem pod pseudonimem mojej firmy Saxh.o tuż na górze, mimo że mamy tylko jedno konto... Nie rozumiem tego

1 polubienie

Tak więc, traktując trajektorię jako szkic sam w sobie, wracam do tego samego problemu... A jednak jest tak samo, jak w twoim przykładzie stefbeno!

linteau_balayage_bis.jpg

Cóż, po prostu prosząc o podążanie za trajektorią, kończę na tym.

WTF?

linteau_balayage_ter.jpg

A po przestudiowaniu modelu stefbeno pojawia się ten sam problem: w zasadzie, gdy osiąga koniec swojej trajektorii, przekrój nie jest równoległy do płaszczyzny.

exemple_balayage.jpg

Z której wersji Solidworks korzystasz??? Czy możesz opublikować swój artykuł, abyśmy mogli się mu przyjrzeć???

To normalne, że nie możesz tego zrobić, twoja trajektoria nie jest prostopadła  do twojej trajektorii i w tym konkretnym przypadku powinieneś również wydłużyć kończyny za pomocą linii.

Na początku tej nowej trajektorii musisz stworzyć plan, wybierając koniec i trajektorię (koniec dodanej linii) I dopiero wtedy możesz dodać swoje "narzędzie routera"

Gdyby kontur zaczynał się od linii prostej prostopadłej do szkicu narzędzia, zadziałałby bez dodawania czegokolwiek 

5 polubień

Właśnie zrobiłem test pod SW2018, oczywiście nie ma potrzeby wydłużania krzywej, którą sam sobie radzi. Ale nie powinno tak być w przypadku starszych wersji.

Ale w każdym przypadku szkic narzędzia musi być prostopadły, w przeciwnym razie nie będzie odzwierciedlał rzeczywistości.

4 polubienia

po nowym teście pod SW2018 nie muszę używać szkicu trajektorii (ale moim zdaniem bardziej praktycznego, zwłaszcza jeśli jest skomplikowana)

Na końcu swojej trajektorii  prawdopodobnie masz opcję "Wyrównaj z powierzchniami końcowymi"

1 polubienie

Zakładając, że kształt narzędzia powinien być prostopadły do ścieżki, oto jak wygląda z tą opcją i bez niej.

Więc aby zobaczyć, co masz w swojej wersji z 2015 roku (na dole ekranu jest napisane XD)

5 polubień

Cześć, dziękuję za wszystkie te wyjaśnienia! Mimo wszystko mam wrażenie, że wersja z 2015 roku bardzo różni się od Twojej wersji z 2018 roku

Co to jest narzędzie routera? Po prostu zaczynam od szkicu "formowania", a następnie kolejnego szkicu "trajektorii". Muszę wybrać "skręt wzdłuż trajektorii", aby uzyskać coś nadającego się do picia, a nigdzie opcji wyrównania...

Oto dokument, jeśli możesz rzucić okiem. Dziękuję za pomoc!

linteau_bis.sldprt

Aby to zrobić, wystarczy zrobić pół kawałka, a następnie po wykonaniu Material Removal-Sweep wykonujesz symetrię ciała. Zapobiegnie to nakładaniu się na siebie dwóch funkcji Usuwanie materiału-Skanowanie.

1 polubienie

Tak, twoja metoda działa dobrze, lub biorąc pełne koło jako trajektorię, wydaje się, że mniej przeszkadza oprogramowaniu i kończy się tak, jak powinna na mojej twarzy! Dziękuję za pomoc ;)

aby nie wstydzić się tego typu problemów

Prostym rozwiązaniem jest wydłużenie łuku na każdym końcu

i rozpocznij usuwanie zmiecionego materiału z pomieszczenia

@+ ;-)

2 polubienia