Chcę zamodelować listwę, która będzie podążać za moim pokojem w przestrzeń. Zmagam się z funkcją "usuwania zamiatanego materiału", ale nie mogę wrócić do tego, czego chcę. Jako przykład narysowałem dwa połączone łuki po jednej stronie mojej objętości i chciałbym "wydrążyć" mój blok tą listwą, na przykład podążając za łukiem koła.
Potrzebowalibyśmy wiadomości/błędów, które posiadasz.
Usuwanie zamiatanego materiału nie jest szczególnie wymagającą funkcją, konieczne jest tylko, aby koniec trajektorii znajdował się w płaszczyźnie przekroju, aby przekrój był czysty (uważaj na styczne okręgi, czy ten przekrój działa w przypadku podstawowego wytłaczania?).
Dzięki funkcji usuwania materiału po ścieżce przebiega on sam, wybierasz szkic profilu, a następnie go zatrzymujesz. Jeśli wykonujesz szkic trajektorii, musi on znajdować się w linii surowej, a nie w linii konstrukcyjnej.
Jeśli masz bardziej skomplikowane kształty, masz również opcję usuwania materiału - Wygładzanie, musisz sprawdzić linię konstrukcyjną po wybraniu trajektorii.
Na zrzucie ekranu masz tylko szkic przedstawiający kształt do usunięcia, ale nie ma szkicu trajektorii.
W prostym przypadku, gdy ścieżka znajduje się na tej samej płaszczyźnie, wystarczy utworzyć szkic i przekształcić wszystkie elementy , które Cię interesują.
Następnie w funkcji wystarczy wybrać 2 szkice, które chcesz, 1 dla trajektorii i jeden dla kształtu (formowania)
A po przestudiowaniu modelu stefbeno pojawia się ten sam problem: w zasadzie, gdy osiąga koniec swojej trajektorii, przekrój nie jest równoległy do płaszczyzny.
To normalne, że nie możesz tego zrobić, twoja trajektoria nie jest prostopadła do twojej trajektorii i w tym konkretnym przypadku powinieneś również wydłużyć kończyny za pomocą linii.
Na początku tej nowej trajektorii musisz stworzyć plan, wybierając koniec i trajektorię (koniec dodanej linii) I dopiero wtedy możesz dodać swoje "narzędzie routera"
Gdyby kontur zaczynał się od linii prostej prostopadłej do szkicu narzędzia, zadziałałby bez dodawania czegokolwiek
Właśnie zrobiłem test pod SW2018, oczywiście nie ma potrzeby wydłużania krzywej, którą sam sobie radzi. Ale nie powinno tak być w przypadku starszych wersji.
Ale w każdym przypadku szkic narzędzia musi być prostopadły, w przeciwnym razie nie będzie odzwierciedlał rzeczywistości.
Cześć, dziękuję za wszystkie te wyjaśnienia! Mimo wszystko mam wrażenie, że wersja z 2015 roku bardzo różni się od Twojej wersji z 2018 roku
Co to jest narzędzie routera? Po prostu zaczynam od szkicu "formowania", a następnie kolejnego szkicu "trajektorii". Muszę wybrać "skręt wzdłuż trajektorii", aby uzyskać coś nadającego się do picia, a nigdzie opcji wyrównania...
Oto dokument, jeśli możesz rzucić okiem. Dziękuję za pomoc!
Aby to zrobić, wystarczy zrobić pół kawałka, a następnie po wykonaniu Material Removal-Sweep wykonujesz symetrię ciała. Zapobiegnie to nakładaniu się na siebie dwóch funkcji Usuwanie materiału-Skanowanie.
Tak, twoja metoda działa dobrze, lub biorąc pełne koło jako trajektorię, wydaje się, że mniej przeszkadza oprogramowaniu i kończy się tak, jak powinna na mojej twarzy! Dziękuję za pomoc ;)