Cze wszystkim
Właśnie otrzymałem wiadomość e-mail z informacją, że warunki odnowienia konserwacji oprogramowania SOLIDWORKS ulegną zmianie z dniem 1 stycznia 2016 r.
Ktoś ma więcej informacji?
Cze wszystkim
Właśnie otrzymałem wiadomość e-mail z informacją, że warunki odnowienia konserwacji oprogramowania SOLIDWORKS ulegną zmianie z dniem 1 stycznia 2016 r.
Ktoś ma więcej informacji?
Właśnie znalazłem artykuł tutaj:
http://www.solidsmack.com/cad/the-new-solidworks-subscription-late-policy-and-how-to-avoid-it/
OUoh ouoh ouoh ciekawy temat!
Może Axemble mógłby rzucić trochę światła na ten temat...
Hooo, z grubsza, jeśli dobrze rozumiem.
Posiadając solidworks 2011 i przechodząc na solidworks 2015, będę musiał zapłacić za 4 lata licencji/aktualizacji + tę z bieżącego roku.
Kurczę, to jeszcze mniej zmotywuje ludzi do zmiany wersji, jeśli już się spóźnili :S
Według strony, 95% klientów to przemysłowcy, którzy już co roku odnawiają swoje licencje, więc dla pozostałych 5% miałoby to znaczenie, ponieważ coin37coin :).
Ale myślę, że jest to do negocjacji ze sprzedawcą, który może zająć się częścią tych kosztów
Po skontaktowaniu się z Axemble.
Są to odnowienia licencji, które nie są już objęte umową serwisową.
Podczas wznawiania konserwacji:
Na przykład:
Jeśli masz bezobsługową licencję programową od czterech lat. Płacisz cenę utrzymania x 5. (4 lata spóźnienia i bieżący rok)
Powód:
Ogranicz odnawianie licencji bez corocznej konserwacji.
Haha, jestem w pewnym sensie rzadkością, będąc częścią 5% ... Tak, cóż, wszystko, co muszę zrobić, to pójść i przestraszyć kierownictwo. Może WRESZCIE mógłbym mieć nową wersję
(nie wspominając o tym, że kiedy teraz zmieniasz komputer, nie możesz nawet przeprowadzić konserwacji, która została wykonana. Za stary, nie trzymany w magazynie. Czym ;) szczęście :)
Coin37coin, nadal musisz malować ponad 2 miesiące, aby zaktualizować do SolidWorks 2016 w obecnej cenie!
I nie miałem czasu przeczytać całego artykułu w języku angielskim, który zamieściłem, ale mówią:
"Jak tego uniknąć" = jak tego uniknąć.
Czy masz jakieś leady?
Tak, wiem, to jest dokładnie ten raport, który właśnie złożyłem PL.
Myślę, że aby tego uniknąć, nie ma rozwiązania 36, zrób to przed styczniem! :S ....
Innym sposobem jest podjęcie decyzji o pozostaniu advitam w jego obecnej wersji (ale hej, za 10 lat będzie miło spłacić zaległości)
Albo po to, by być częścią dużej grupy. Miej stacje robocze, które stają się w nich dostępne (witaj kryzysie!) i poproś o odzyskanie licencji, a tym samym historii konserwacji.
Lub po prostu kupiłeś nową licencję bez konserwacji.
Nie wyklucza to a priori zachowania starych wersji.
Jest to kalkulacja, którą należy wykonać między kosztem utrzymania a kosztem nowej licencji.
@stefbeno: na początku artykułu jest napisane w języku angielskim:
"do wysokości kosztu nowej licencji." => "w granicach ceny nowej licencji"
Na szczęście, tak przy okazji!
Jestem w małym BE, mamy 2 licencje, które kupiliśmy nieco ponad rok temu. Początkowo wahaliśmy się z inventorem (który praktykowałem już od 9 lat) i wybraliśmy solidworks, ponieważ polityka utrzymania była ekonomiczna, na przykład aktualizując oprogramowanie co 3-4 lata.
Krótko mówiąc, ta zmiana polityki stawia nas pod znakiem zapytania wiele rzeczy. Moim zdaniem jest to grubo ponad 5% floty, która nie ma konserwacji i jest to dobry sposób na wymuszenie konserwacji.
Mam wrażenie, że "umowa", którą zawarłem z solidworks, gdy kupowałem licencje, została zmieniona bez mojej zgody.
Uważam, że ta polityka jest naprawdę bardzo, bardzo ograniczona... Ale co robić?
Dobrzy wszyscy,
Inne rozwiązanie, przełącz się na inne oprogramowanie CAD....
Na ten temat, czy ktoś zna oprogramowanie na tym samym poziomie co oprogramowanie, którego wersji nie wypuszczają
każdego roku, a ich warunki utrzymania nie zamieniają się w zły ???
Zauważyłem, że Anna Wood, która prowadziła wpływowy blog o SolidWorks, teraz przechodzi na OnShape:
https://twitter.com/solidmuse/status/629009376825585665
Dostępna jest darmowa wersja:
https://www.onshape.com/
A priori import i eksport są kompatybilne z SolidWorks.
Podsumowując:
Aktualizacja licencji może kosztować do ceny nowej licencji: wcześniej trzeba było płacić za stałą aktualizację, teraz trzeba zapłacić tę cenę za każdą wersję, nawet jeśli ich nie używano (co odpowiada kosztowi rocznej konserwacji): przejście z 2011 na 2015 rok kosztuje prawie 4 razy więcej niż wcześniej (maksymalny koszt to cena nowej licencji).
Nie ma rozwiązania, aby tego uniknąć. Porada z linku, który zamieściłem:
http://www.solidsmack.com/cad/the-new-solidworks-subscription-late-policy-and-how-to-avoid-it/
Utrzymanie budżetu poprzez wpływ na koszt projektów sprzedawanych klientowi, lub przejście na inne rozwiązanie CAD, które oferują: Rhino, SketchUp, Autodesk Fusion 360 i Onshape...
Program SketchUp ma stałą cenę, a aktualizacje są bezpłatne. Rhino nie ponosi kosztów utrzymania. Fusion 360 i Onshape działają tak długo, jak długo płacisz za miesięczną subskrypcję...
To naprawdę niesamowite, jak wiele osób należy do tych 5%, którzy nie płacą za ich roczne utrzymanie....
O dziwo, wyniki SW wzrosną w przyszłym roku o 20 do 30%... (te z axemble i innych sprzedawców też, jak sądzę).
Na każde 5 nieutrzymanych licencji przypada jedna licencja w trakcie konserwacji. Roczne korzystanie z infolinii: maksymalnie od 5 do 10 razy (a ponadto w 80% przypadków jest to czyste i trudne zgłaszanie błędów bez żadnego rozwiązania). Już teraz jesteśmy mili, że możemy go utrzymać, biorąc pod uwagę brak korzystania z infolinii. Gdybyśmy poddali wszystkie nasze licencje konserwacji, SW i Axemble odnotowałyby wzrost obrotów o 500% bez wykonywania dodatkowych prac....
Będziemy więc czekać minimum 4 lub 5 lat, zanim odkupimy licencje, gdy pojawią się promocje (po co odkładać stare z powrotem na konserwację: kosztowałoby to tyle samo, a nawet więcej). Skontaktuj się ze mną w tej chwili, jeśli chcesz pracować na starej licencji SW ;-)
A za 5 lat zmienimy również oprogramowanie (ponieważ parametr kosztu licencji nie będzie już zaletą dla SW, tylko odzyskanie istniejącego).
Witamy w świecie dojnych krów (Draftsight otrzyma zapłatę wkrótce po tym, jak SW pochłonie ponad 50% rynku Autocad)
Wyobraźcie sobie oburzenie, gdyby Volkswagen zrobił to samo: "Och, ale proszę pana, w zeszłym roku wymienił pan olej poza siecią: w tym roku wasz serwis będzie kosztował dwa razy więcej"
Pokazuje to również, że oprogramowanie nie jest już na tyle innowacyjne, że użytkownicy są skłonni płacić co roku za najnowszą wersję. W większości przypadków mamy prawo do zysku w postaci 2 kliknięć myszką na funkcję, 1 naprawionego błędu dla 2 nowych i dostępu do nowych narzędzi, których nikt nie używa (kto naprawdę korzysta z kosztorysu solidworks lub zrównoważonego rozwoju solidworks: zielony akcent ???? oprogramowania)
Witam
Planowałem zawiesić utrzymanie naszych 5 licencji, ale widząc ten artykuł zastanawiam się nad zmianą oprogramowania.
Moja poprzednia firma pracowała z TopSolid firmy Missler i działało to całkiem nieźle i myślę, że za mniej...