Witam
Chcę zmienić typ rzutowania, ponieważ moje rysunki są obecnie rzutowane zgodnie ze standardem amerykańskim, a nie europejskim. Wymyśliłem, jak to zmienić na rysunku, ale nie jak zmienić ustawienia, więc nie muszę tego zmieniać w przyszłości.
Czy ktoś wie, gdzie mogę na stałe zmienić to ustawienie w mapie bazowej lub oprogramowaniu?
Mathieu Zsambokrethy
Witam i zapraszam na Forum.
Otwórz szablon rysunku, wprowadź zmiany w rzucie i być może innych właściwościach dokumentu, a następnie zapisz go.
Zalecam pozostawienie dostarczonych domyślnych szablonów w stanie nienaruszonym i ustawienie nowej lokalizacji dla nowych szablonów:
Tworzenie modelu - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS
Domyślne położenie i ustawienia szablonu SOLIDWORKS (javelin-tech.com)
4 polubienia
Nie wydaje mi się, żeby problem wynikał z lokalizacji mapy bazowej, ponieważ gdy otwieram ją samodzielnie bez pokoju, jest ona domyślnie w standardzie europejskim, natomiast jeśli otwieram pokój, aby umieścić go w planie, MEP jest domyślnie w standardzie amerykańskim. Nie rozumiem, dlaczego, gdy otwieram tło na 2 różne sposoby, ustawienia domyślne nie są takie same. Jest to mapa tła, którą narysowałem sam, kopiując firmowy standard Creo.
Witam
Ten parametr nie jest powiązany z mapą bazową, ale z szablonem dokumentu (drwdot).
W przypadku problemu podczas tworzenia planu z pomieszczenia może on nie wywoływać tego samego pliku i dlatego korzystasz z innego ustawienia.
Musisz sprawdzić, na co wskazuje ścieżka do szablonów dokumentów i czy wszystkie szablony planów są poprawnie skonfigurowane pod względem projekcji widoków.
Jeśli wystąpi problem z modelem, należy ustawić opcje właściwości arkusza, aby ustawić go na typ projekcji Euro, a następnie zapisać szablon dokumentu.
4 polubienia
Rysunek składa się z 3 warstw:
- Dokument planu (.slddrw)
- Mapa bazowa (.slddrt)
- Standard skóry (.sldstd)
Szablon zawiera te 3 elementy. Po wyewidencjonowaniu warstwy pochodzącej od innej firmy, którą chcesz zaewidencjonować, warstwa dokumentu pozostaje, ale można ponownie wczytać mapę bazową i własny standard zawijania.
Postępuj zgodnie z komentarzem @Cyril_f , a powinieneś rozwiązać swój problem.
4 polubienia
Zmieniłem typ projekcji i zapisałem ją zgodnie z Twoją radą. Kiedy otwieram mapę bazową i wybieram element, to rzutowanie jest dobre, ale kiedy chcę zrobić rysunek z 3D, to jest to w odwzorowaniu USA. W jaki sposób możemy zapewnić, że projekcja jest zgodna z normą europejską we wszystkich przypadkach?
Witam;
We właściwości arkusza (kliknij prawym przyciskiem myszy pusty obszar rysunku):
Pozdrowienia.
2 polubienia
@Maclane Myślę, że to już zrobione 
@MATHIEU_ZSAMBOKRETHY powinieneś zajrzeć do opcji ogólnych, jeśli szablony domyślne są ustawione w szablonach dokumentów:
2 polubienia
Rzeczywiście, wypróbowałem już tę technikę @Maclane, działa, ale wymaga ode mnie ponownego wykonania tej manipulacji przy każdym posłowi do PE.
@Cyril_f Mam tylko jeden wybór w tej sekcji i to nie rozwiązuje problemu.
Technika przełączania się z właściwości arkusza rysunku w połączeniu z dobrą kopią zapasową modeli (patrz ponowne odwzorowanie @Silver_Surfer) powinna zablokować następne (tylko nowe) rysunki w prawidłowym odwzorowaniu...
Jeśli jednak zmienisz rzutowanie na układzie, układ zachowa tę cechę (rzutowanie jest następnie zapisywane w pliku *.slddrw).
Pamiętaj też, aby wskazać swoje plany w tle:
(pliki *.slddrt)

(oprócz lokalizacji podanej przez @Cyril_f :

I unikaj używania tych z Solidworks (dotyczy modeli rysunkowych, ale szczególnie dla lokalizacji plików... utworzyć katalog niestandardowy poza instalacją Solidworks.)
Uwaga: Jeśli kiedykolwiek rozwiążesz swój problem: Pamiętaj, aby zapisać ustawienia Solidworks.
4 polubienia
Jest idealny, rozwiązał mój problem, dziękuję za pomoc Cyril.f, Maclane Silver_Surfer.