Modyfikacja spawanego profilu mechanicznego bez modyfikacji naprężeń

Witam, szukam rozwiązania, aby nie stracić ograniczeń przypisywanych spawanemu profilowi mechanicznemu podczas zmiany tego profilu.

Czy jest na to metoda?

Dziękuję za pomoc.

Frédéric

Witam

Nie sądzę, aby istniało rozwiązanie, aby zachować ograniczenia, ponieważ zmiana profilu tworzy nową bryłę, a dla SolidWorks nie są to już te same elementy!

Jedynym rozwiązaniem byłaby zmiana szkicu profilu bez wymazywania jakichkolwiek linii, a jedynie zmiana wymiarów, aby zachować tę samą bryłę.

2 polubienia

Jakie ograniczenia się z tym wiążą? Nie jestem pewna, czy zrozumiałam je wszystkie...^^

Myślę, że są to ograniczenia zespołu, który wykorzystuje część z profilem spawanym mechanicznie.

W tym przypadku nie, chyba że profil zmieni się o can, w tym przypadku możesz przejść przez konwersję szkicu, ale tylko wtedy, gdy zmienia się średnica lub cokolwiek innego.

Jeśli, na przykład, zaczniesz od żelazka IPN, a skończysz na żelazku U, jest ono martwe.

1 polubienie

Dla jakiego projektu powinieneś to zrobić?

Witam

Potwierdzam, że nie jest to możliwe DSL.

Powodzenia.

1 polubienie

i majstrując przy ograniczeniu na szkicu? 

Z drugiej strony nie działa, jeśli umieścisz części do spawania na podwoziu 

Ograniczenia występują tak długo, jak długo szkice mają ten sam identyfikator wewnętrzny, tj. ten sam plik w punkcie początkowym całej biblioteki, gdzie między 2 profilami występują tylko różnice w wymiarach, ale zawsze z tymi samymi segmentami.

3 polubienia

Ten samouczek może ci pomóc.... =)

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/profile-mecano-soude-avec-excel

Dziękuję za pomoc, więc najwyraźniej nie będzie rozwiązania.

Witam

W przypadku konstrukcji metalowych, aby nie stracić planów płyt umieszczonych na przykład na profilach, zazwyczaj tworzymy nowe, które są ograniczone w porównaniu ze szkicami 3D.

Nie wiem, czy to pomaga.