Modyfikowanie komórki w zestawieniu komponentów

Witam

Mam problem z modyfikacją komórki w nomenklaturze. Znajduje się on w kolumnie, która ma właściwość wspólną dla wszystkich komponentów w złożeniu, z wyjątkiem tego, że dla jednego komponentu chcę, aby było inaczej.

Aby zyskać jasność i nie tracić zbyt wiele czasu dla tych, którzy mi pomogą  , załączam małe obrazkowe wyjaśnienie.

Dziękuję i życzę bardzo dobrego dnia

probleme_nomenclature.pdf

Witam

Musisz edytować tekst, a następnie w prezentowanych opcjach zwykle znajduje się "link do właściwości". Następnie wystarczy skonfigurować zastosowanie właściwości konkretnego komponentu w wyświetlonym oknie, wybierając opcję "Model znaleziony tutaj", a następnie w menu rozwijanym "Wybrany komponent lub inny widok rysunku".

4 polubienia

Jesteś zbyt silny, Cyril.f    :-)

Potrzebujesz maski i fajki, aby znaleźć ten w głębinach naszego ulubionego oprogramowania.

1 polubienie

Istnieje prostszy sposób, który pozwala nie powtarzać pracy za każdym razem, poprzez ustawienie zestawienia materiałów.

Domyślam się, że ta część musi być komponentem komercyjnym?

we właściwościach pliku PRT powinien znajdować się ten, który jest używany dla kolumny materiałów, zamiast "wskazywać " wybór w 3D, po prostu "Powiązany z opisem właściwości"

Uwaga 1:

z drugiej strony musisz przenieść materiał "Właściwość" poniżej "Opisu" (myślę, że odgrywa to rolę w SolidWorks)

Uwaga 2:

Bądź ostrożny, jeśli właściwość znajduje się w zakładce ogólne lub w konfiguracji, zapis nie jest taki sam, istnieje podwójny @@avec-name-config, aby dodać qqpart.

Poniższy samouczek pokazuje właściwość zapisującą "w ogóle"

Zobacz ten samouczek: https://www.lynkoa.com/contenu/la-concat%C3%A9nation-de-propri%C3%A9t%C3%A9s-dans-solidworks-0#comment-form

3 polubienia

Witam

Żeby po prostu nie kliknąć na niego dwukrotnie, a potem podmienić tekst ręcznie, bo to tylko dla jednej głupszej części niż dla tej nomenklatury...

Dziękuję Wam wszystkim

Dlaczego w konkretnym przypadku nie ustawić wartości descriptive na właściwość materials? A może nawet bezpośrednio umieścić tekst w materiałach rekwizytowych?