Na temat funkcji symetrii korpusów blaszanych jest coś, co mi umyka i sprawia, że tracę czas!
Na wieloobiektowej części arkusza blachy tworzę funkcję symetrii i wybieram tyle brył, ile chcę, i wszystko działa normalnie. Z drugiej strony, jeśli chcę zmodyfikować tę funkcję i dodać dodatkowy korpus arkusza blachy, ciągle kończy się to komunikatem: "w części arkusza blachy można wybrać tylko jedną bryłę". Komunikat "Fałszywy lub źle przetłumaczony", ponieważ wystarczy usunąć inne obiekty, a następnie wszystko przeciąć , dodając dodatkową treść, nawet bez konieczności ponownego wykonywania funkcji.
Krótko mówiąc, istnieje funkcjonowanie, którego nie rozumiem swoją logiką i które zaobserwowałem przynajmniej w wersjach z 2020, 2021, 2022 roku.
Witam; Tak więc technicznie rzecz biorąc, unikam w jak największym stopniu funkcji symetrii, już w podstawowych funkcjach, ale jeszcze bardziej w przypadku blachy! Ponieważ jednak postulat ten nie przynosi ziarna do waszego młyna, rozwinę się trochę:
Kiedy symetryzujesz funkcje arkusza blachy, Solidworks ma irytujący zwyczaj ich łączenia, co jest całkiem normalnym sposobem pracy, ponieważ na końcu wału konstrukcyjnego znajduje się funkcja rozłożenia (lub spłaszczenia, jeśli wolisz)... Jeśli więc przejmiesz lub zmodyfikujesz już istniejącą operację symetrii, Solidworks straci swoją podstawę i nie zrozumie, dlaczego chcesz odbić lustrzanie operację symetrii, którą już wstawił do swojej " rozwiniętej ".
W Solidworks 2022 czasami możliwe jest zmylenie oprogramowania poprzez podniesienie belki bocage powyżej rozłożonej (jak najbliżej funkcji symetrii) i od czasu do czasu konieczne jest przesunięcie nowych funkcji do zbalansowania w drzewie konstrukcyjnym i/lub umieszczenie funkcji symetrii jak najniżej... Ale to nie działa za każdym razem.
Tak, mówiłem o symetrii ciała, tak jak w twoim pierwszym przykładzie. Patrząc więc z niecierpliwością na 2024 rok, bo tutaj chciałem zrobić to, co trzeba, powiedziałem sobie, że zamierzam używać funkcji blachy do robienia blachy, no cóż, to ostatni raz, bo to marnowało mój czas (co najmniej dwadzieścia elementów zbalansowanych x4