Norma modyfikacji CATIA

Witam

Chcę zmniejszyć wysokość wartości wymiaru względem jego linii wymiarowej. (patrz PC) Nie mogę tego zmienić w standardzie.

Jakiś pomysł?

catia_ok.jpg

Witaj Julien,

To nie jest takie proste, postaram się Ci to wytłumaczyć:

Aby zmodyfikować Standard, musisz najpierw uruchomić Catia w trybie administratora, 

Aby to zrobić, musisz skopiować ikonę startową Catia, edytować jej właściwości, a następnie dodać -admin w polu docelowym za poleceniem CNEXT.exe w następujący sposób:

"C:\Program Files\Dassault Systemes\B31\win_b64\code\bin\CATSTART.exe" -run "CNEXT.exe -admin" -env CATIA_P3. V5-6R2021. B31 -direnv "C:\ProgramData\DassaultSystemes\CATEnv"

Następnie uruchom Catia z tą nową ikoną, a następnie w Catia musisz przejść do Narzędzia + Standard, a następnie wybrać w lewym górnym rogu, szkic, a po prawej jego standardowy plik (na przykład ISO.xml)

Następnie rozwiń ISO, następnie Wymiary, a następnie wybierz "Wartość wymiaru: rozmiar podkreślenia, odstępy w pionie" i zmień żądaną wartość. a robiąc OK zapisujesz plik z modyfikacją.

Jeśli pracujesz w dużej firmie, możesz nie mieć dostępu do tej modyfikacji, to właśnie stanowi o jej sile (dostęp mają tylko administratorzy Catia i dlatego wszyscy pracują tak samo!), ale też o jej słabości, bo nie możesz robić tego,  co chcesz.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno......

Powodzenia!

Paschalnej.

exemple_de_modification_despacement_vertical.jpg
1 polubienie