Zmiana rozmiaru wiertła za pomocą makra - VBA

Cze wszystkim

Chcę zmienić rozmiar wiertła części 3D. Mam w pliku Excel nazwę parametru do modyfikacji $HW-TAILLE@Trou stuknąłem M180, ale nie mogę znaleźć jak przypisać go za pomocą makra, wartość M20 (na przykład).

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, jestem za tym.

Pozdrowienia

Kamień

Witam ponownie,

Domyślam się, że będziesz musiał się dobrze bawić z następującym linkiem za pomocą interfejsu IWizardHoleFeatureData2 :

http://help.solidworks.com/2016/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IWizardHoleFeatureData2_members.html

Dla przypomnienia, DriveWorks Solo i DriveWorks Pro są w stanie zmienić tego typu ustawienia znacznie łatwiej niż to, w co się pakujesz i nie wymagają żadnego programowania!

Cieszyć się!

2 polubienia

Naprawiono, możesz nawet nadal korzystać z darmowej wersji DriveWorks o nazwie DriveWorksXpress, która jest już dołączona do Twojej wersji SolidWorks.

Poważnie, spójrz, zaoszczędzisz dużo czasu i będziesz mógł ponownie wykorzystać swoją pracę, zamiast robić to po kawałku.

2 polubienia

Witam ponownie tak,

Spojrzałem na twoje rozwiązanie i wydaje mi się naprawdę dobre, ale mam problem ze zrozumieniem tego interfejsu. Na mojej stronie znalazłem tę funkcję "Part.FeatureManager.HoleWizard5", co o tym sądzisz?

DriveWorks Nie widzę, co to jest i nie sądzę, żebym miał go w mojej wersji SolidWorks...  Mam plik Excel, który tworzy dla mnie zespoły 3D zgodnie z określonymi wprowadzonymi danymi, wszystko to jest kontrolowane za pomocą makr, nie sądzę, aby możliwa była ich migracja do DriveWorks, dlatego chciałbym znaleźć funkcję VBA, aby dokonać tej modyfikacji.

W każdym razie dziękuję!

Szybkie wyszukiwanie SW API:

HoleWizard5: Tworzy otwór lub szczelinę za pomocą kreatora otworów.

Ten interfejs służy do tworzenia otworu, a nie do modyfikowania istniejącego.

To, czego szukasz, to interfejs, który pozwala modyfikować właściwości już istniejącej funkcji. To jest to, na co pozwala Ci IWizardHoleFeatureData2.

Czy jesteś zaznajomiony i czujesz się komfortowo z programowaniem w ogóle / SW API , czy dopiero zaczynasz?

Jeśli chodzi o DriveWorks, jaka jest Twoja wersja SOLIDWORKS?

DriveWorks oferuje szereg programów, takich jak DriveWorksXPress, DriveWorks Solo i DriveWorks Pro.

DriveWorksXpress to darmowa wersja, która jest już dostępna w SOLIDWORKS. Wystarczy go włączyć.

Jeśli chodzi o wszystkie twoje makra i pliki Excela, jestem pewien  , że wszystko, co zaimplementowałeś do tej pory, nie zajęłoby dużo czasu, aby je odtworzyć. (niezależnie od tego, czy chodzi o Twoje pliki, nad którymi w tej chwili pracujesz, moje również  o następne!)

Jeśli firma, w której pracujesz, zmierza w kierunku automatyzacji, radziłbym po prostu skontaktować się ze sprzedawcą SOLIDWORKS, który z przyjemnością przedstawi Ci prezentację różnych narzędzi!

1 polubienie

To, czego szukam, to modyfikacja istniejącej, więc zamierzam użyć twojej funkcji DATA2.

Jeśli chodzi o programowanie, minął zaledwie 1 rok odkąd zacząłem, więc jestem początkujący, ale i tak wiem, jak coś zrobić! :)

Moja firma tak naprawdę nie dąży do automatyzacji, po prostu muszę zautomatyzować pewien produkt i dlatego przechodzę przez makra i chciałbym uniknąć przechodzenia przez inne oprogramowanie lub rozszerzenie.

Witam

Czy możesz nam podać rolę?

Niech moc będzie z tobą

Cześć OBI WAN,

Za część przepraszam, ale nie mogę tego zapewnić...