Zmienianie grubości linii na rysunku

Witam

Mam jeszcze jedno pytanie.

Kiedy rysuję (w 3D) część lub zespół, dodaję otaczające je części (dzięki czemu mam zespół z częściami, które mnie interesują, oraz otaczającymi mnie częściami).

Mój problem pojawia się podczas rysowania. Aby odróżnić część (lub zestaw), która ma być wykonana, od środowiska, w którym się znajduje, modyfikuję grubość linii otoczenia (czynię je cieńszymi).

Na razie doprowadzam go do kości, zaznaczając krawędź po krawędzi i modyfikując ich grubość.

Czy masz sztuczkę, aby szybko zmienić wszystkie krawędzie pomieszczenia na rysunku?

Z góry dziękuję

Fred.

Gdyby wszystkie elementy w otoczeniu były w podwójnej linii mieszanej, czy byłoby to dla ciebie odpowiednie, czy nie?

W takim przypadku należy utworzyć konfigurację zestawu, w której wszystkie części środowiska są w stanie usuniętym i konfiguracji lub wszystkie są rozwiązane.

Następnie wykonuje się rysunek zespołu w konfiguracji, w której nie widzimy części otoczenia, a następnie wstawiamy widok "innej pozycji" przy użyciu drugiej konfiguracji, w której znajdują się wszystkie części.

W tym czasie wszystkie komponenty, które są obecne tylko w drugiej konfiguracji, pojawią się w mieszanych dubletach

2 polubienia

Witam

Możesz także kliknąć prawym przyciskiem myszy na swoim komponencie w widoku rysunku, a następnie "Czcionka komponentu" i odznaczyć opcję "Użyj ustawień dokumentu". Ta czcionka może być używana zarówno w wybranym widoku, jak i we wszystkich widokach.

Pozdrowienia

4 polubienia

Dziękuję jmsavoyat, twoja technika wspaniale mi odpowiada.

Dziękuję również fthomas za pomoc.

1 polubienie

Witam

Jeśli korzystasz z oprogramowania SW 2013, możesz również przełączyć części lub podzespoły w tryb "Obwiednia", aby na rysunku automatycznie pojawił się inny typ linii.

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Creating_Assembly_Envelopes.htm

@+

3 polubienia

Witam ponownie,

Czy istnieje rozwiązanie tego samego problemu, ale z elementem wieloczęściowym. (Zmienianie czcionki linii treści w pokoju).

Z góry dziękuję.

Fred.