Modyfikowanie konstrukcji pliku bez utraty wiązań zespołu

Cze wszystkim

Zamodelowałem część za pomocą spawanego narzędzia konstrukcyjnego. Zdaję sobie sprawę, że to błąd i że lepiej by było, gdybym wykonał obróbkę blachy. Muszę więc zmodyfikować moją pierwszą funkcję, co narobi dużego bałaganu. Ten element jest obecny w wielu asamblażach. Czy istnieje sposób na dopasowanie ścian, aby nie miało to wpływu na moje złożenia? Może poprzez dopasowanie twarzy?

Dziękuję bardzo.

Dobry wieczór

mały obrazek, inaczej trudno byłoby zorientować się, o czym mówisz ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

O ile mi wiadomo: nie.
Nawet jeśli przekonwertuję go na część arkusza blachy (zamiast przerabiać pierwszą funkcję), myślę, że ograniczenia stracą swoje małe elementy.

2 polubienia

Witam

Jeśli dotyczy to wielu zestawów, można to zrobić za pomocą makr. W przeciwnym razie równie dobrze możesz to zrobić ręcznie.

1 polubienie

Witam @ Romée

Jak słusznie zauważono @stefbeno ryzykujesz utratę swoich ograniczeń.

Ale zwykle z funkcją "zastąp komponenty", jeśli nie może znaleźć twarzy w asm, oferuje albo jej odizolowanie, albo wybranie brakujących ścian.

Ta funkcja nie ma znaczenia, czy jest to objętość, blacha czy miękki karmel. Bierze pod uwagę część z ograniczeniami i to już trochę upraszcza problem.

Zrobiłem mini test z trzema ograniczeniami    (zobacz załączony plik PDF dla lepszej czytelności)

-Twarz
-Równoległy
-Współosiowy

Część 1 to część arkusza blachy

Utwór 3 to utwór objętościowy.

Wybiórczo wymieniłem tylko jedną z dwóch części, część  nr 1, którą wymieniłem na część nr 3.

Działa, ale tylko wtedy, gdy jasno określisz kolejność wiązań części, która ma zostać zmieniona dla każdego ASM (tutaj 1 zmieniło się na 3)

Rzeczywiście, funkcja "zamień komponenty" ma swoją własną logikę, co oznacza, że nie powinieneś wybierać proponowanej kolejności, ale tę, która pozwala Ci wyrównać według własnego uznania.
W przeciwnym razie nie zawsze wiązania są prawidłowo wyrównywane.

Oczywiście wszystko zależy od liczby ograniczeń, które masz na tej części (tutaj mam tylko trzy i są to proste ograniczenia).

Kluczem jest ustalenie, czy łatwiej jest wstawić komponent ręcznie i wykonać ograniczenia ręcznie, czy też użyć funkcji "zastąp komponenty", ponieważ ograniczenia są czasami rozproszone w drzewie tworzenia, zwłaszcza jeśli są to różne ASM.

(( Nawiasem mówiąc, myślę, że ponieważ od jednego asm do drugiego ograniczenia nie będą w tym samym miejscu, prawdopodobnie utrudnia to korzystanie z makro lub nawet uniemożliwia , ale jestem kulką w makro))

Funkcja "zamień komponenty"  sprawia, że ciężko pracujesz, ale musisz zrozumieć, jak działa zastępowanie ograniczeń, których nie znajduje samodzielnie.

Z drugiej strony, dla wielu ASM, w których znajduje się część, nic poza ręczną zmianą wszystkich aktywnych ASM i odłożeniem starych ASM na bok, ale to Ty wiesz ;-)

Oto możliwa odpowiedź ;-)

Pozdrowienia

remplacement_dans_asm.pdf
2 polubienia

Rozwiązaniem (ale powinieneś był pomyśleć o tym znacznie wcześniej) byłoby użycie prostych elementów geometrycznych: szkiców, szkiców 3D, płaszczyzn, linii prostych jako odniesień do pozycjonowania swojej części w zespole: więc niezależnie od objętości, która zostanie później zbudowana, twoje punkty/linie/płaszczyzny... pozostają ważne.

Kolejną zaletą tego rozwiązania jest to, że jeśli jest ono wykonane dobrze, szkic pilota (lub szkice pilotażowe) pozwala na łatwą modyfikację części w przypadku późniejszego kopiowania: funkcje są kontrolowane przez punkty i płaszczyzny (wyciągnięcie do punktu zamiast wprowadzania wymiaru).

Z drugiej strony wymaga to trochę wprawy, ponieważ szkicowanie 3D może szybko stać się dość skomplikowane.

1 polubienie

Witam

Niestety, o ile mi wiadomo

Jak powiedział Froussel, fakt maksymalnego ograniczenia w stosunku do oryginalnej płaszczyzny  lub płaszczyzny odsunięcia, szkice pierwotne...   pozwala nie  stracić ograniczeń w przypadku usunięcia funkcji.

Wszystkie powierzchnie funkcjonalne są reprezentowane przez  plan. Wymiary całkowite według szkiców

Z drugiej strony przestaliśmy pracować ze szkicami 3D , wymagały one zbyt dużego rygoru, a nasi projektanci nie są  przyzwyczajeni do pracy z nimi.

Cdlt powiedział:

Dziękuję wszystkim. 
W metodyce budowy staram się w miarę możliwości odwoływać się do neutralnych elementów pliku i nie raz mi się to przydało.

W przypadku mojego problemu najskuteczniejsza była ręczna wymiana.

Dziękuję Wam wszystkim 

1 polubienie