Zmiana kąta przysłony aparatu w trybie animacji w programie SW Composer

Witam

Czy wiesz, jak w trybie animacji SW Composer (3DVia Composer) zmienić kąt otwarcia kamery, aby poczuć się, jakbyś przechodził przez cylinder i wychodził z drugiej strony?

Witam

Myślę, że musimy stworzyć kolejną kamerę, o tym znalazłem to:

http://blog.gxsc.com/graphics_systems_solidnot/2011/12/draft-tips-for-using-depth-of-field-in-3dvia-composer-2012.html

http://www.solidsolutions.co.uk/blog/2012/10/3dvia-camera-top-tips/#.U76oV5R_vr4

Widzę, że jesteś trenerem, musisz mieć dostęp do ćwiczeń szkoleniowych Composera . Jest ćwiczenie do wykonania z huśtawką, gdzie ruch kamery jest taki, że można zobaczyć wspinaczkę po schodach, przejście przez tunel i zejście do taubogganu.

Wydaje się, że spełnia Twoje potrzeby.

1 polubienie

Rzeczywiście

Jedynym problemem jest to, że wynik nie jest taki sam między plikiem treningowym a plikiem lambda. Dlatego zadaję to pytanie. Może jest jakaś opcja, którą można odhaczyć...

O co dokładnie chodzi? Kamera nie "wchodzi" do pomieszczenia, czy zawsze pozostaje w polu widzenia poza modelem?

Chcę, aby w animacji kamera przeszła przez otwór i zrobiła animację demonstracyjną. Kiedy testuję na pliku ćwiczeń w podręczniku Composera, robi dokładnie to, czego chcę, ale kiedy robię to z innym przykładem, to już nie działa. Oto moja metodologia:

- Po 0 sekundach tworzę standardowy aparatu
- Tworzę siatkę, która dostosowuje się do otworu, przez który chcę przejść
- Po 2 sekundach tworzę kamery (za pomocą narzędzia "Utwórz kamery" w zakładce "Animacja") i wybieram jako punkt kamery punkt na osi po jednej stronie otworu i drugi punkt (punkt ogniskowy) zawsze po tej samej stronie w kierunku otworu
- Po 4 sekundach tworzę kolejny kamery w taki sam sposób jak pierwszy, z tą różnicą, że pierwszy punkt znajduje się po drugiej stronie otworu, a drugi punkt zawsze w tym samym kierunku.

W przykładzie w kursie zestaw jest powiększony i wydaje się, że jest przez niego przechodzony.
W innym teście zespół nie jest powiększany i wygląda na to, że "płaszczyzna przekroju" porusza się, aby ukryć obiekty.

Zamieszczam nie tylko dwa pliki: przykładowy kurs i test.
Załączyłem również trzeci plik, który może wyjaśniać błąd: wyświetlanie rzutni poprzez obracanie zespołu bez robienia czegokolwiek.

Co robić, czy jest możliwość sprawdzenia, czy jest jakiś błąd?

composer.zip

Witam

Za pomocą infolinii przychodzę, aby udzielić kilku wyjaśnień i odpowiedzieć na moje pytanie:

Aby przejść przez komponent w trybie animacji:

- Włącz perspektywę bez żadnej kamery na pasku oceny

Zmień kąt otwarcia kamery:

- Umieść aparatu (z włączonym wcześniej trybem perspektywy) w miejscu, w którym chcesz. Następnie ustaw się na czasu aparatu, aby zwizualizować animucję w tym czasie. Użyj koła, aby powiększyć. Za pomocą pokrętła kąt otwarcia kamery jest powiększany lub zawężany.

Dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi oraz życzę dobrej kontynuacji.

1 polubienie

Jeśli temat jest nadal aktualny (może komuś się przyda.

Znalazłem opcję, która pozwala domyślnie zmienić kąt kamery na perspektywę.

Musisz przejść do Plik -> Preferencje -> Aparat -> Perspektywa domyślna

Wychodzę pod kątem 45 stopni, aby zobaczyć z bliska (wielkość człowieka) i pod kątem 25°, aby zobaczyć fabryki z lotu ptaka.

Pozdrowienia

1 polubienie