Chciałbym otrzymać pomoc przy projekcie. I możliwe jest posiadanie okna, które wyskakuje, gdy otwieram mój zestaw. W środku prosi mnie o informacje (np. długość, szerokość, ep, wysokość itp.), które bezpośrednio modyfikują moje równania o tej samej nazwie. Nie znam się na pisaniu makr ani VBA. Powiedz mi, czy jest to możliwe w prawdziwym świecie.
Uważam, że makro przynosi dużo ciężaru dla problemu, który można rozwiązać po prostu za pomocą niestandardowych ustawień części.
Oczywiście nie ma wyskakującego okienka... ale byłbym na tyle ciekawy, aby poznać jego zastosowanie. Po zdefiniowaniu pomieszczenia nie trzeba próbować ponownie definiować wszystkich parametrów za każdym razem, gdy je otwierasz. Jeśli?
Witam I dziękuję za tę informację. Ten projekt jest częścią optymalizacji moich zasobów w mojej firmie. Mówiąc dokładniej, stworzył identyczne pojemniki, ale różnią się formą, a jednocześnie są szybsze.
Trudno mi się tu połapać w kontekście. Brakuje wielu danych... A logika stojąca za tymi, które podajesz, umyka mi.
Jeśli dobrze rozumiem (a raczej to, co wydaje mi się, że zgaduję z grubsza), kosz to zespół (zawierający + koła + uchwyty + ...), którego wymiary, pozycje i inne są sterowane równaniami, a Ty chcesz tworzyć różne rozmiary za każdym razem, gdy ten sam zespół jest otwierany, i zapisać go jako osobny dokument dla każdego rozmiaru? (??)
Jeśli występuje powtarzanie się rozmiarów pojemników, lepiej stworzyć typowe pomieszczenie swojego kosza, a następnie uruchomić makro, które wyświetla wyskakujące okienko ustawień i dodaje nową konfigurację z wartościami wprowadzonymi przez użytkownika?
Pojedynczy plik z wieloma konfiguracjami.
PS:
Optymalizacja między automatycznym a ręcznym uruchomieniem to dokładnie 1 kliknięcie; Z pewnością nie warto ryzykować problematyzowania otwierania dokumentu. Czy tworzysz 1 nowy inny pojemnik co 5 sekund?
Więc chodźmy na całość; Jeśli chcesz mieć niezależne części o różnych rozmiarach, makro, które analizuje sformatowaną nazwę dokumentu, aby automatycznie dostosować edytowalne wartości, a wystarczy otworzyć plik, aby go utworzyć! Wystarczyłoby zrobić jego kopię i zmienić jego nazwę na wartości docelowe.
Nie jest jasne?
Załóżmy, że dokument o nazwie " BAC_L500W300D300 ". Po otwarciu makro pobiera tę nazwę, aby wyodrębnić długość 500, szerokość 300 i głębokość 300, a następnie przypisuje te wartości do równań/wymiarów, rekonstruuje, zapisuje dokument i może nawet go zamyka. Wszystko to za pomocą zmiany nazwy i jednego dwukrotnego kliknięcia, aby go otworzyć.
Możesz zrobić to lepiej: monit w systemie Windows (z DOS lub nową rzeczą, która wyszła z W10), aby wprowadzić wymiary, skopiuj plik, zmieniając jego nazwę i zacznij otwierać wspomniany plik w SW.
Przepraszam, że odpowiadam tak późno. Aby odpowiedzieć na Twoje pytania. Plik już istnieje, ale widzisz, aby zmodyfikować wymiar, muszę przejść do równań. Problem polega na tym, że nie chcę, aby ktokolwiek (w mojej firmie) poszedł i zmodyfikował równania (z pliku do Pack and Go) w obawie przed uszkodzeniem pliku. To oszczędność czasu, bo to nie ja wykonuję akcję, a nie tylko kliknięcie w historię.
Tak więc, jeśli jest to " tylko " kwestia nie wchodzenia w równania, wracam do niestandardowych ustawień, które pozwalają nie wydobywać wielkiej artylerii makr!
Użytkownik wypełnia parametry niestandardowe (->plik parametrów niestandardowych), a Twoje równania będą z nich pobierać dane niezbędne do ich wykonania. Ponadto jest to bardzo praktyczne, ponieważ możesz przywołać te wartości na swoim rysunku w notatkach/tabelach/itp. w sposób " automatyczny ", jeśli to konieczne.
Możesz również zarządzać nimi dla wszystkich swoich konfiguracji lub dla określonych konfiguracji, z różnymi wartościami... zawsze wywołując tę samą właściwość w formułach
Widziałem ten film na YouTube, który pozwala edytować plik zespołu za pomocą Excela. Chciałem jednak wiedzieć, czy można zmodyfikować równanie za pomocą tego procesu.
@Salomon_Lutete ; W przypadku tego typu procesu (zastępowanie wartości za pomocą makra i programu Excel) równie dobrze można pozwolić programowi Excel na samodzielne zarządzanie równaniami... robi to znacznie łatwiej niż Solidworks... i tylko przesyłaj wyniki do 3D.