Zmiana wskaźnika widoku przekroju

Witam

Pytanie za 2 ruble i 3 kopiejki

Regularnie strzałki wskazujące cięcie przeszkadzają mi w moich planach.

Czy szczelinę można zmienić, zbliżając ją lub oddalając od obrabianego przedmiotu?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Tak, wystarczy pociągnąć za uchwyt, który znajduje się na końcu linii cięcia (nie na końcu strzałki)

Jeśli chcesz być precyzyjny, możesz edytować linię cięcia (i ewentualnie dodać wymiary)

8 polubień

Witaj Zozo,
Jest to kwestia przyzwyczajenia, ale wolę zaczynać od ograniczonego szkicu i dlatego kontroluję długość i położenie cięcia, niż używać cięcia bezpośredniego, które jest wyrównane z długością widoku, w którym wykonujesz cięcie.
A jeśli chodzi o to, żeby robić to automatycznie w opcjach, to tego nie wiem.

3 polubienia

Witam @Domino_Day

Czy możesz opowiedzieć mi trochę więcej na ten temat? Nie wydaje mi się, żebym kiedykolwiek tego używał.

Pozdrowienia

Cześć @Zozo_mp ,

Zwykle, jeśli klikniesz strzałki prawym przyciskiem myszy i edytujesz szkic, zmniejszasz szkic i powinno być dobrze.

2 polubienia

Aby rozwiązać @Domino_Day , rysujesz linię za pomocą mano, odwracasz ją (pozycja końcowa... Następnie wybierasz swój pociąg i naciskasz ikonę cięcia, a wybrany pociąg staje się linią przycinania.
W przeciwnym razie inne oferowane rozwiązania również działają (edytuj szkic, pociągnij za uchwyty...) Tak wiele sposobów robienia rzeczy, które są funkcjonalne.

3 polubienia

Tak, tak jak mówisz @sbadenis zaczynamy od szkicu i przekształcamy go w przekrój poprzeczny. Rozwiązanie, którego używam również do widoków szczegółów w celu kontrolowania szkicu i wiązań, aby się nie poruszał, jeśli ponownie użyjemy tego planu w przyszłym pack&go lub kopii drzewa.

2 polubienia

Witaj Zozo_mp,

Nie miałem czasu, aby odpowiedzieć na Twoją prośbę, ale robię dokładnie to, co robią koledzy. W przeciwnym razie przechodzisz przez warstwę, tworząc własną czcionkę wycinającą, jak w Autocad, to to samo...
Proszę bardzo.
Powodzenia.
@+.
AR.

1 polubienie

Dziękuję @ All

Wybieram @ac_cobra_427 rozwiązanie, które jest prostsze dla mnie, który nie zajmuje się dużo MEP.
Z drugiej strony to, czego nie udało mi się złapać, to moment, w którym można edytować szkic. Naiwnie sądziłem, że wystarczy kliknąć strzałkę i pociągnąć ją w dowolne miejsce (co nie zadziałało.
Klikając we właściwym miejscu (na linii, a nie na strzałce, jak ostrożnie wskazuje @froussel ) można zmodyfikować szkic.

Proste, kiedy wiesz. :yum: - i jeden PB mniej dla mnie!

Pozdrowienia

2 polubienia