Edytowanie pola niestandardowego we wszystkich elementach

Cze wszystkim

Używam modelu części/złożenia, który powstał na długo przed moim dołączeniem do firmy.

Zauważyłem, że w jednym z ustawień wystąpił błąd ortograficzny. (Nikt nie chce tego naprawić i nadal używamy go z tym błędem ... " zbyt skomplikowane !!  ")

Chciałbym poprawić tytuł parametru na wszystkich istniejących częściach i zespołach (około 7000), moich modelach, a także kasetach rysunkowych, które używają tego parametru.

Czy istnieje zautomatyzowane rozwiązanie?

Na czym polegałaby procedura ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

JT

parametres_personalise.png

Witam

Nie wiem czy zrozumiałem o co Ci chodziło, ale wydaje mi się, że zmieniając w zakładce "dostosuj" lub zamiast "specyficznie dla konfiguracji" zmienia się we wszystkich konfiguracjach, więc może we wszystkich pokojach.

Ale myślę, że już tego próbowałeś.

Najprostszym sposobem z mojego punktu widzenia jest opracowanie makra, które uruchamia się zaraz po przerobieniu starego pliku, aby poprawić tę wartość i poprawić domyślne szablony tak szybko, jak to możliwe

2 polubienia

W przeciwnym razie, za pomocą narzędzia batchproperties lub integracji opracowanej przez axemble, istnieje możliwość zrobienia tego w bardzo prosty sposób, bez makra i wsadowo.

Możesz nawet zaplanować to na weekend za pomocą taskplannera, ale do tego potrzebujesz dostępu do narzędzia mycad

3 polubienia

PS: Jestem stosunkowo nowy w SW, nie wiem, jak administrować szablonami plików. W moim BE nie ma administratora oprogramowania, więc nie ma prawdziwego modelu ani biblioteki.

Jako, że trochę mnie to interesuje, myślę, że ten ciężar spadnie na mnie.

-> Roub25 : nie próbowałem, samouczek do zilustrowania?

-> MaD: Wiem trochę o Microsoft VB, ale nie miałem czasu, żeby zajrzeć do programowania w SW. Podobnie jak Roub25, samouczki na dobry początek?

Dziękuję

1 polubienie

-> Sbadenis : Dziękuję, jak mogę go znaleźć?

Możesz pobrać wszystkie narzędzia ze sklepu mycad, a następnie mycadtools i wybrać konfigurację 2016 lub 2017 zgodnie z wersją solidworks.

Po zainstalowaniu poprowadzę Cię, jak utworzyć regułę w ramach integracji lub jak korzystać z batchproperties.

1 polubienie

Ponieważ chcesz zmienić nazwę właściwości batchproperties, nie działa. (Służy do szybkiej zmiany jednej lub więcej wartości właściwości w locie i partiach, ale nie nazwy właściwości.

Musisz więc skorzystać z integracji.

Reguła, jeśli jest dołączona

Oto zastosowana metoda:

-warunek I: jeśli istnieje właściwość o wartości "Opisz konfigurację"

2 operacje, które należy wykonać:

-Dodano właściwość "Description config", aby dodać wartość właściwości konfiguracji Descrtpion

-Usuń właściwość "Opisz konfigurację" (Zachowaj ostrożność w fazie testu na jednej lub 2 częściach, odznaczając ten krok, ten krok pozwoli ci sprawdzić, czy wartość nowej właściwości jest rzeczywiście równa starej)

EDIT: reguła nie zadziałała, po prostu wymieniłem ją na funkcjonalną

modifer_le_nom_dun_propriete-v2.mcact
2 polubienia