Witam wszystkich,
Pracuję przy metaloplastyce i jesteśmy wyposażeni w stół do cięcia plazmowego.
W tym kontekście często muszę eksportować widoki lub spłaszczenia konstrukcji blachowych, a następnie je wycinać.
Po wyeksportowaniu często muszę wrócić do pliku dxf, aby zmienić warstwy lub wprowadzić pewne korekty (na przykład dostosować lub rozszerzyć element).
Kiedyś korzystałem z programu Autocad, ale nie mamy już ważnej licencji.
Czy masz jakieś rady, jak wykonać te zadania? (za pomocą SW? inne darmowe oprogramowanie?)
Dziękuję!
Witam
Możesz być w stanie wykonać swoje części zgodnie z blachą. Tworzenie widoków rozwiniętych.
Następnie nagrywaj w formacie DXF. I dlatego dokonaj modyfikacji na części
SW.
Nie wiem, czy odpowiadam na twoją prośbę...
Fred
Witam
W przeciwnym razie dostępny jest SolidEdge 2d w wersji darmowej:
Używam go do dzielenia plików DWG z Autocada na kilka plików DXF (w innych po 1 na stronę...).
Nigdy tak naprawdę nim nie rysowałem, ale wydaje mi się, że jest dość bliski Autocadowi.
Witam
możliwe jest modyfikowanie DXF za pomocą sldws, przejście przez import DXF/DWG, a następnie kliknięcie prawym przyciskiem myszy na Model w menedżerze operacji i " Konwertuj na edytowalny szkic" na koniec zapisz jako > DXF, jest to trochę żmudne, ale działa, jest też draftsigh, który jest płatny, ale przy stosunkowo niskich kosztach posiadania oprogramowania 2D, takiego jak tocad
Witam
jeśli masz płyty CD z SW 2009 lub wcześniejszych, masz w nich dołączony edytor DWG, z drugiej strony, jeśli masz dxf lub dwg nagrane w 2010 + musisz przejść przez stronę do konwersji plików, taką jak Konwertuj na DWG , nie zawieszając się na szkicu, to jest moja metoda. (bardzo blisko jak inne do Autocada)
Dziękuję za odpowiedzi.
Przetestowałem Solid Edge, działa, to duża maszyna do robienia bardzo prostych modyfikacji.
Przetestowałem również LibreCAD, dość prosty i spełnia swoje zadanie.
Szkoda, że w oprogramowaniu nie ma dedykowanego modułu (który a priori istniał wcześniej...)
Dziękuję.
A priori nie można zarządzać warstwami za pomocą tej metody.
Witam
Aby pobrać warstwy, należy zaimportować do rysunku.
Istnieje również możliwość utworzenia warstw w oprogramowaniu przed eksportem.
Do znakowania laserowego w naszym kraju, śledzenie i żółty kolor są stosowane w Solidworks i pobierane w formacie dxf w oprogramowaniu do cięcia, które w ten sposób bezpośrednio rozpoznaje ślad, a nie cięcie...
Oto sposób zarządzania warstwami w oprogramowaniu:
Warstwy można wybrać w kroku 2 importu