Edytowanie pliku dxf

Witam wszystkich,
Pracuję przy metaloplastyce i jesteśmy wyposażeni w stół do cięcia plazmowego.
W tym kontekście często muszę eksportować widoki lub spłaszczenia konstrukcji blachowych, a następnie je wycinać.
Po wyeksportowaniu często muszę wrócić do pliku dxf, aby zmienić warstwy lub wprowadzić pewne korekty (na przykład dostosować lub rozszerzyć element).
Kiedyś korzystałem z programu Autocad, ale nie mamy już ważnej licencji.
Czy masz jakieś rady, jak wykonać te zadania? (za pomocą SW? inne darmowe oprogramowanie?)
Dziękuję!

Witam
Możesz być w stanie wykonać swoje części zgodnie z blachą. Tworzenie widoków rozwiniętych.
Następnie nagrywaj w formacie DXF. I dlatego dokonaj modyfikacji na części
SW.
Nie wiem, czy odpowiadam na twoją prośbę...
Fred

1 polubienie

Witam

W przeciwnym razie dostępny jest SolidEdge 2d w wersji darmowej:

Używam go do dzielenia plików DWG z Autocada na kilka plików DXF (w innych po 1 na stronę...).

Nigdy tak naprawdę nim nie rysowałem, ale wydaje mi się, że jest dość bliski Autocadowi.

3 polubienia

Witam

możliwe jest modyfikowanie DXF za pomocą sldws, przejście przez import DXF/DWG, a następnie kliknięcie prawym przyciskiem myszy na Model w menedżerze operacji i " Konwertuj na edytowalny szkic" na koniec zapisz jako > DXF, jest to trochę żmudne, ale działa, jest też draftsigh, który jest płatny, ale przy stosunkowo niskich kosztach posiadania oprogramowania 2D, takiego jak tocad :wink:

3 polubienia

Witam

jeśli masz płyty CD z SW 2009 lub wcześniejszych, masz w nich dołączony edytor DWG, z drugiej strony, jeśli masz dxf lub dwg nagrane w 2010 + musisz przejść przez stronę do konwersji plików, taką jak Konwertuj na DWG , nie zawieszając się na szkicu, to jest moja metoda. (bardzo blisko jak inne do Autocada)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.
Przetestowałem Solid Edge, działa, to duża maszyna do robienia bardzo prostych modyfikacji.
Przetestowałem również LibreCAD, dość prosty i spełnia swoje zadanie.

Szkoda, że w oprogramowaniu nie ma dedykowanego modułu (który a priori istniał wcześniej...)

Dziękuję.
A priori nie można zarządzać warstwami za pomocą tej metody.

Witam
Aby pobrać warstwy, należy zaimportować do rysunku.

Istnieje również możliwość utworzenia warstw w oprogramowaniu przed eksportem.
Do znakowania laserowego w naszym kraju, śledzenie i żółty kolor są stosowane w Solidworks i pobierane w formacie dxf w oprogramowaniu do cięcia, które w ten sposób bezpośrednio rozpoznaje ślad, a nie cięcie...
Oto sposób zarządzania warstwami w oprogramowaniu:
image

2 polubienia

Warstwy można wybrać w kroku 2 importu :wink:
image

1 polubienie