Przede wszystkim plik stl musi zostać zaimportowany jako bryła woluminu lub na granicy powierzchni (ale jego modyfikacja będzie bardziej skomplikowana).
Domyślnie pliki stl są importowane jako bryła graficzna.
W rzeczywistości wycięcie do umieszczenia zegarka jest zbyt cienkie, musiałoby być otwarte o 3 mm bardziej w kierunku przodu (aby nie musieć modyfikować drugiej części wewnątrz.
Myślałem o zrobieniu prostokątnego szkicu przez całe wycięcie, wytłoczeniu go tak, aby przeszedł na drugą stronę i usunięciu materiału z tego prostokąta, ale nie mogę tego zrobić:(:(
Tak, to stacja ładująca, jest bardzo dobrze wykonana, ale do zegarka 39 mm i mam 42... więc nie pasuje, brakuje mu 3mm. Reszta jest dobra. Złamałem część, która reprezentuje ekran, poza tym wszystko inne jest świetne. Czy jest to bardzo praktyczne (i zabawne):)
Cóż, cześć, mała sztuczka, którą użyłem jakiś czas temu dla jednego z moich klientów, polega na otwarciu jego stl (fasetek trójkąta), a następnie zapisaniu w Step, a następnie ponownym otwarciu w SW, co zmniejszyło efekt trójkąta.
edit: przepraszam, że nie widziałem 2 strony......
Mieszalnik siatkowy, który zamierzasz wyciąć z planem, ale modyfikacje nie są solidworks, to nie działa tak samo.
Przechodzisz do opcji Solidworks Systems / Importuj / Wybierz format pliku STL z karty rozwijanej.
Tam masz wybór między
Korpus graficzny: domyślny wybór, lekki, ale nie możesz nic z nim zrobić
Korpus powierzchniowy: będziesz miał powierzchnie, ale aby ciąć, będziesz musiał zrobić powierzchnię.
Ciało wolumetryczne: utworzy pełną objętość (jeśli może .....) i będziesz mógł wykonywać funkcje.
Ta modyfikacja zmienia ustawienia otwierania danego pliku, będzie aktywowana za każdym razem, gdy otworzysz plik tego typu.
Z drugiej strony na Twoim miejscu nie pokładałbym zbyt wielkich nadziei w modyfikacji stl, chodzi o graficzny korpus i projekt zupełnie inny niż w przypadku solidworks.
To, co możesz również zrobić, jeśli importujesz bryłę graficzną, to całkowicie przerysować część na górze.