Automatyczne zmienianie skali na rysunku na podstawie konfiguracji

Witam

Mam problem z tworzeniem rysunków. Tworzę plik z konfiguracjami dla standardowego produktu mojej firmy. Ten sam produkt może mieć wiele różnych Ø (na przykład od Ø65  do 250 dla tego samego pliku). Dlatego używam rodzin części, aby zaoszczędzić czas. 

Mój problem pojawia się podczas rysowania, ponieważ widoki i skala będą działać dla Ø65, ale kiedy przełączę się na Ø250, nie będą już pasować do arkusza. 

Chciałbym więc wiedzieć, czy istnieje możliwość lub opcja, aby Solidworks skalował części, które same w sobie byłyby poza stroną. 

Myślałem o dodaniu kolumny w pliku Excel rodziny części, w której mógłbym określić, czy będzie to skala 1:1 czy 1:5 dla każdego odniesienia, ale nie mogłem znaleźć niczego, co mogłoby pasować. 

Jeśli ktoś ma pomysł lub rozwiązanie, jestem za tym! 

Dziękuję i życzę miłego dnia. 

Trochę w górę! 

Nikt nie ma rozwiązania, czy ma tylko pomysł?  :(

Nie sądzę, aby można było zarządzać skalą posła do PE w rodzinie pomieszczeń. Chyba że wykonasz programowanie makr, które przyjrzy się skali arkusz po arkuszu i dostosuje ją zgodnie z tabelą Excela.

Proste pytanie, czy nie byłoby możliwe wykonanie ogólnego rysunku dla wszystkich pomieszczeń za pomocą prostej tabeli z różnymi wartościami?

1 polubienie

Witaj sbadenis,

Postaram się wtedy przyjrzeć makrom. Dziękuję za odpowiedź!

To jest to, co robiono wcześniej. Jednak teraz konieczne jest posiadanie planu dla każdego rozmiaru , aby spełnić każde konkretne życzenie klienta. 

Stąd zainteresowanie rodziną części, która pozwala na szybkie stworzenie konfiguracji o konkretnych wymiarach.