Edytowanie części w kontekście bez jej wyewidencjonowywania

Witam

System: SW2020 SP04 + PDM

Mam pytanie:

• Czy możliwa jest modyfikacja części w kontekście montażu bez jej wyodrębniania? Ta "tymczasowa" modyfikacja pozwala mi po prostu szybko sprawdzić, czy ta lub inna modyfikacja byłaby wykonalna bez konieczności wyodrębniania pliku. Rzeczywiście, w przypadku, gdy część jest walidowana, muszę dokonać zmiany stanu (ponieważ nie wolno mi wyodrębnić zweryfikowanego pliku), która jest ostateczna, następnie wyodrębnić, a następnie zmodyfikować, a jeśli w końcu moja modyfikacja jest niewykonalna lub jeśli jest to po prostu zły pomysł, to szkoda jest wyrządzona, ponieważ zmiana stanu " modyfikuj część " została wykonana.

Właśnie znalazłem możliwość modyfikacji części poprzez otwarcie jej samodzielnie, ale nie w kontekście.
W kontekście, mam tę wiadomość

1 polubienie

Witaj flaheurte,
Nie mam PDM, ale zrobię kopię lokalnie, aby wykonać mój test i moją modyfikację. Następnie faktycznie wyjmij część z bagażnika i powtórz modyfikację lub po prostu wyjmij zespół i część, w której zostanie wykonana modyfikacja, a następnie nadpisz zmodyfikowaną część, aby zweryfikować ją w PDM ...
To jest dla mnie rozwiązanie, o ile się nie mylę.
@+.
AR.

Witam
Innym rozwiązaniem są funkcje połączeń dostępne od wersji 2018.
Spowoduje to utworzenie kopii pliku w folderze, a następnie, jeśli modyfikacja zostanie wykonana, możemy ponownie uruchomić pliki.
Rozgałęzianie i scalanie projektów (tylko dla SOLIDWORKS PDM Professional) - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS PDM
Edycja: I w zasadzie tak, niestety nie możesz modyfikować w kontekście, o ile pliki są tylko do odczytu

1 polubienie

Witam

Dziękuję wam obojgu. Miałem te dwa rozwiązania, ale uważam, że jest to "ciężkie" do zrobienia.

Cóż, to dużo kliknięć tylko dla testu... Żałuję, że nie mogłem edytować w locie, a potem po prostu zamknąć... Byłby o wiele bardziej zorientowany na design.

Witaj @A_R , zrób lokalną kopię, aby przetestować, dlaczego nie, ale nie powinieneś nadpisywać części PDM, jeśli zmiana jest w porządku. W PDM dostępna jest cała historia, więc jeśli nadpiszesz, stracisz całą historię ... i wyobrażam sobie, że admin zablokował taką możliwość :slight_smile:
Podoba mi się rozwiązanie polegające na wprowadzaniu zmian poprzez otwieranie utworu w trybie tylko do odczytu, ponieważ tak, edycja w kontekście nie jest możliwa.
A jeśli chodzi o mnie, to nie sądzę, aby dobrym rozwiązaniem było modyfikowanie przepływu pracy tak, aby umożliwić tego rodzaju testy, tworząc na przykład stan pośredni.