Menedżer ruchu: animacja linii pakującej

Cze wszystkim

Od początku tygodnia używam Motion Managera do tworzenia małych animacji, które w prosty sposób prezentują zasady działania moim klientom.

Obecnie staram się zrobić animację pokazującą zasadę działania ręcznego stanowiska do pakowania: jest prosta (lub nie), mam zespół złożony z dwóch stojaków, pudełka (produktu) i stanowiska do zgrzewania termicznego. To, co chciałbym pokazać, to moje pudełko, które wychodzi z pierwszego stojaka, które przechodzi przez stanowisko spawalnicze (ruchy obrotowe i przenoszenie produktu z jednego stołu obrotowego na drugi), a następnie przechowywanie pudełka ze stanowiska spawalniczego na drugi regał. W efekcie mam firmę, która odbywa "" podróż, ponieważ jej przejście z szafek do mojego stanowiska spawalniczego odbywa się ręcznie.

Mój problem polega na tym, że prawie wszystkie tutoriale, które znalazłem w internecie (youtube, Lynkoa...) pozwalają na tworzenie animacji na bardzo prostych złożeniach. Teraz opanowałem ruchy kamery w mojej animacji, ale mam wiele problemów z poruszaniem się mojego pudełka tak, jak chcę, mam wiele problemów z ograniczeniami i nie mogę znaleźć niczego jako samouczka, który mógłby wyjaśnić tak skomplikowany ruch...

Cóż, kiedy czytam to ponownie, wcale nie jest to jasne, więc podsumuję dla Was:

Zasada:

-Chcę stworzyć animację, która przedstawi podróż pudełka, które jest noszone przez pracownika, który umieszcza je na stanowisku pracy.
-Po dotarciu na stację roboczą pudełko umieszcza się na tacy, która wykonuje ruch translacyjny, a następnie obrotowy.
-Następnie pudełko jest ponownie przenoszone przez pracownika, który umieszcza je na innym talerzu obrotowym
-W końcu moje pudełko jest przenoszone przez pracownika, który wkłada je do szafki.

Problem:

-Nie mogę znaleźć żadnych tutoriali pokazujących, jak przesunąć przedmiot zgodnie z tak skomplikowanym ruchem (moja skrzynka porusza się w próżni, gdy pracownik ma ją przenieść)
-Nie mogę znaleźć sposobu, aby przesunąć tacę, na której znajduje się pudełko, w dwóch różnych ruchach (tłumaczenie, a następnie obrót), a następnie wyjąć pudełko z tej tacy.
-Wszystkie moje problemy wynikają w dużej mierze z ograniczeń, ponieważ uważam, że moja metodologia i podstawy animacji są niewystarczające, ale nie mogę znaleźć niczego, co mogłoby skierować mnie z powrotem na "właściwą ścieżkę"
-Główna blokada: przesuwanie mojego pudełka w powietrzu zgodnie z określoną ścieżką i ruch dwóch wspólnych obiektów, a następnie oddzielenie tych dwóch obiektów (moje pudełko na mojej tacy, które wykonuje ruch translacji, następnie obrót, a następnie oddzielenie talerza i pudełka)

Wiem, jak to zrobić:

-Moje ruchy kamery
•Proste ruchy translacyjne/obrotowe z funkcją motoryczną
-Wstaw grawitację (myślę, że bezużyteczne do tego badania, a może po prostu punktualnie)
- Utwórz widok rozstrzelony i animuj go (zbieranie, rozstrzelenie...)

Pytanie:

-Czy znasz samouczki wideo dobrze wyjaśnione w języku francuskim lub samouczki napisane w języku angielskim, które pozwoliłyby mi pogłębić podstawy animacji i nauki ruchu?
-Czy ktoś ma plik SW, który zawiera badania ruchu, które przypominałyby (bezpośrednio lub pośrednio) to, co chcę zrobić?
-Czy mogę zdać sobie sprawę, że to w ogóle możliwe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!!

Cdt

Joss.G

1 polubienie

Tutaj, bez wątpienia, powinieneś użyć w ruchu "Sekwencyjnego widoku ruchu".

Jest samouczek na temat SolidWorks i jakiś czas temu umieściłem samouczek (wideo) na Lynkoa.

Najlepiej nadaje się do tego typu animacji!

Witam

Oto trzy krótkie filmy instruktażowe:

https://www.youtube.com/watch?v=Fja0hn-M2uM

https://www.youtube.com/watch?v=efATpeRyLlc

https://www.youtube.com/watch?v=lQrH-uICcB4

Nie zapomnij aktywować napisów (i można je tłumaczyć na żywo, ale nie zawsze jest to skuteczne!).

Witam!

Dziękuję za odpowiedź Alain ERP, nie znałem tego modułu Solidworks, biorąc pod uwagę to, co możesz tam zrobić, wydaje się, że jest to całkiem to, czego szukam.

Na razie nie miałem czasu, aby przyjrzeć się temu bliżej, więc majstrowałem przy mojej animacji, aby zrobić to, czego szukałem: kiedy mój element zmienia etap w animacji, chowam go i sprawiam, że w tym samym miejscu pojawia się kolejny, abyśmy nie widzieli przejścia. Działa całkiem nieźle, ale twój moduł wygląda na znacznie bardziej kompletny i może być używany do wielu rzeczy. Jak tylko mam czas dla siebie, uczę się z niego korzystać ;)

Dziękuję @PL za samouczki, doskonale uzupełniają mój panel!!

Cdt

Joss.G