Cze wszystkim
Od początku tygodnia używam Motion Managera do tworzenia małych animacji, które w prosty sposób prezentują zasady działania moim klientom.
Obecnie staram się zrobić animację pokazującą zasadę działania ręcznego stanowiska do pakowania: jest prosta (lub nie), mam zespół złożony z dwóch stojaków, pudełka (produktu) i stanowiska do zgrzewania termicznego. To, co chciałbym pokazać, to moje pudełko, które wychodzi z pierwszego stojaka, które przechodzi przez stanowisko spawalnicze (ruchy obrotowe i przenoszenie produktu z jednego stołu obrotowego na drugi), a następnie przechowywanie pudełka ze stanowiska spawalniczego na drugi regał. W efekcie mam firmę, która odbywa "" podróż, ponieważ jej przejście z szafek do mojego stanowiska spawalniczego odbywa się ręcznie.
Mój problem polega na tym, że prawie wszystkie tutoriale, które znalazłem w internecie (youtube, Lynkoa...) pozwalają na tworzenie animacji na bardzo prostych złożeniach. Teraz opanowałem ruchy kamery w mojej animacji, ale mam wiele problemów z poruszaniem się mojego pudełka tak, jak chcę, mam wiele problemów z ograniczeniami i nie mogę znaleźć niczego jako samouczka, który mógłby wyjaśnić tak skomplikowany ruch...
Cóż, kiedy czytam to ponownie, wcale nie jest to jasne, więc podsumuję dla Was:
Zasada:
-Chcę stworzyć animację, która przedstawi podróż pudełka, które jest noszone przez pracownika, który umieszcza je na stanowisku pracy.
-Po dotarciu na stację roboczą pudełko umieszcza się na tacy, która wykonuje ruch translacyjny, a następnie obrotowy.
-Następnie pudełko jest ponownie przenoszone przez pracownika, który umieszcza je na innym talerzu obrotowym
-W końcu moje pudełko jest przenoszone przez pracownika, który wkłada je do szafki.
Problem:
-Nie mogę znaleźć żadnych tutoriali pokazujących, jak przesunąć przedmiot zgodnie z tak skomplikowanym ruchem (moja skrzynka porusza się w próżni, gdy pracownik ma ją przenieść)
-Nie mogę znaleźć sposobu, aby przesunąć tacę, na której znajduje się pudełko, w dwóch różnych ruchach (tłumaczenie, a następnie obrót), a następnie wyjąć pudełko z tej tacy.
-Wszystkie moje problemy wynikają w dużej mierze z ograniczeń, ponieważ uważam, że moja metodologia i podstawy animacji są niewystarczające, ale nie mogę znaleźć niczego, co mogłoby skierować mnie z powrotem na "właściwą ścieżkę"
-Główna blokada: przesuwanie mojego pudełka w powietrzu zgodnie z określoną ścieżką i ruch dwóch wspólnych obiektów, a następnie oddzielenie tych dwóch obiektów (moje pudełko na mojej tacy, które wykonuje ruch translacji, następnie obrót, a następnie oddzielenie talerza i pudełka)
Wiem, jak to zrobić:
-Moje ruchy kamery
•Proste ruchy translacyjne/obrotowe z funkcją motoryczną
-Wstaw grawitację (myślę, że bezużyteczne do tego badania, a może po prostu punktualnie)
- Utwórz widok rozstrzelony i animuj go (zbieranie, rozstrzelenie...)
Pytanie:
-Czy znasz samouczki wideo dobrze wyjaśnione w języku francuskim lub samouczki napisane w języku angielskim, które pozwoliłyby mi pogłębić podstawy animacji i nauki ruchu?
-Czy ktoś ma plik SW, który zawiera badania ruchu, które przypominałyby (bezpośrednio lub pośrednio) to, co chcę zrobić?
-Czy mogę zdać sobie sprawę, że to w ogóle możliwe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!!
Cdt
Joss.G