Motoreduktor

Witam, pozwól, że się przedstawię Andy, mam projekt podwieszanych wentylatorów sufitowych. Kto powiedział, że wentylator mówi z osią obrotu. Podwieszane sufity umożliwią dostęp do włazu awaryjnego, aby umożliwić ewakuację osób, które utknęły na mieliźnie.

Szukam motoreduktora zdolnego do otwierania i zamykania tego sufitu podwieszanego.
Sufity podwieszane składają się z 9 listew o wadze 2 kg każda, co daje łącznie 17 kg.
Nie mam właściwie określonej prędkości obrotowej.
Do tarcia używam pasków teflonowych, aby jak najbardziej ograniczyć tarcie.
Mam przestrzeń sufitu podwieszanego o wysokości 100 mm.

Szukam silnika o wystarczającym momencie obrotowym, aby otwierać i zamykać ten sufit podwieszany.
Dziękuję.

Pozdrowienia

Andy.K

INGIDESIGN

10.png

Najprostszym sposobem jest skontaktowanie się z dostawcą silnika.
Użyte napięcie musiałoby zostać zdefiniowane.

Jedno pytanie: czy masz dostępną energię, aby uruchomić silnik w opisanej sytuacji (winda zablokowana, a zatem bezpieczna)?

3 polubienia

Witam, dla mnie będzie potrzebne napięcie 12V-24V.

Witam @ wszystkich

Nie widzę, w jaki sposób napięcie daje moment obrotowy silnika, czy musiałem przegapić krok w kursach mecha i podstawowym elecypacji.

Szukamy motoreduktora (zastanawiamy się po co takie rozwiązanie), ale bez określania prędkości obrotowej.

Co do elementów problemu to robi mi się zimno w myszce i topi klawiaturę.

Czytałem, że ten "sufit podwieszany" składa się z 9 desek o wadze 2 kg każda, co daje w sumie 17 kg. ", ale szczególnie  do "podnośników sufitów podwieszanych w wentylatorze" do "tarcia używam pasków teflonowych, aby jak najbardziej ograniczyć tarcie.

Wnioskodawca zapomina o kilku elementach, zwłaszcza o tym, że wysiłek między początkiem a końcem nie jest proporcjonalny (i nie jest liniowy) oraz że tarcie również go nie ma: zwłaszcza przy wybranym roztworze teflonu. Pokazuje to między innymi, że kinematyka nie jest brana pod uwagę przy szacowaniu tarcia nawet mokrym palcem.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam, dziękuję za odpowiedź zozo, widzę, że jesteś lepiej zatrzymany niż ja.

Dlatego właśnie przychodzę do was. Jeśli chodzi o wysiłek między początkiem a końcem, być może będziesz musiał mnie oświecić, abym mógł ci z kolei pomóc

Współczynnik tarcia stali teflonowej wynosi: 0,1.

Dziękuję.

Pozdrowienia

Dobry wieczór @be1_11

O ile dobrze rozumiem jak działa wasz system i ogólnie ten rodzaj montażu, to powinien on działać tak.

Musisz pilotować tylko jedno ostrze, aby inne podążyły za nim. Pierwsza z nich składa się z powrotem, a gdy osiągnie wartość równą drugiemu ostrzu, zaczyna naciskać drugą kartę i tak dalej.

Jeśli zachowamy tę zasadę, to wszystko, czego potrzebujesz, to sprężyna gazowa, aby pociągnąć lub popchnąć pierwsze ostrze, albo pod kątem 90°, albo za pomocą mechanicznej sztuczki pod kątem 180°, ale zawsze z niezbędnym skokiem o 90°.

Idąc w parze z rozsądną uwagą @stefbeno zaletą sprężyny gazowej jest to, że można ją aktywować nawet bez prądu. Większość systemów bezpieczeństwa włazów oddymiających działa zgodnie z tą zasadą. Albo sprężyna gazowa jest pusta i jest to nabój gazowy, który jest uruchamiany ręcznie przez pasażerów windy lub strażaków itp. Albo cylinder  jest pod ciśnieniem i gotowy do pracy, ale system mechaniczny uniemożliwia mu poruszanie się do przodu.  Bezpieczeństwo polega na pociągnięciu za układ mechaniczny, który następnie odblokowuje cylinder znajdujący się pod stałym ciśnieniem.

Dlatego mówiłem o kinematyce, ponieważ twoje wentylatory i odpowiedni kształt do popychania lub ciągnięcia się nawzajem i musisz mieć przebadany rozmiar swojego cylindra.

Istnieją inne możliwości niż sprężyna gazowa: jak masa, która przesuwa się w górę i w dół kabiny i ciągnie za pierwsze ostrze za pomocą linki i koła pasowego narożnego.

W przypadku tarcia jest to fałszywy problem (nawet z teflonem), ponieważ jest to NS, ponieważ tak naprawdę liczy się tylko siła cylindra lub liczba kilogramów masy. Możesz zastąpić teflon małym nylonowym kółkiem za 0,15 € na końcu każdego ostrza. Ponadto to małe koło może również pełnić funkcję popychacza dla następnego ostrza.

Pozdrowienia

PS: wyślij swój ASM ze wszystkimi częściami , jeśli potrzebujesz dodatkowej pomocy, możemy dać Ci lepszą opinię na temat Twojego rozwiązania lub innego.