Wielowarstwowe układanie na CAM

Cześć, obrabiam na DMG Mory (CMX50U = osie 5 pozycjonowane) i mam sprzęt SCHUNK do montażu moich części.
Chcę zrobić CAM dwóch oddzielnych części, z każdą fazą frezowania w 3 osiach oraz toczeniem do wykończenia części.
Mam do dyspozycji: Zero Point, Pyramid i SCHUNK Vice. z którego przygotowałem montaż zatytułowany: multipozage,
Stworzyłem kopie moich dwóch części, aby skonfigurować je w odpowiednich fazach obróbki i ustawiłem je na miejscu tak, jak są w maszynie.
Zadeklarowałem 4 elementy w drzewie kształtu CAM,
Przypisałem do każdego utworu ten wstępny element, który mu odpowiada.
To wszystko jest w porządku.
Tworzenie różnych narzędzi: OK
Gdy tworzę ścieżki narzędzi:
Część 1 = OK (cała obróbka jest wykonana dobrze)
Dodaję Część 2 (ta sama część co część 1, ale przewrócona) = OK (cała obróbka jest dobrze wykonana przy obrócie stołu o 90°)
Część 3 (nowa część) = Ok / nie OK (obróbka w części 2 jest dobrze wykonana, ale tracę ścieżki narzędzi w części 1 przy dwóch ustawieniach) => ???
co się stało, że SolidWorks CAM zdecydował się usunąć obróbkę obrabianą...
Dodatkowo generuje dla mnie kształty i konfiguracje bez konieczności.
Przyznaję, że jestem zdezorientowany. Różne pochodzenia są zgodne z rzeczywistością.
Nie wiem, jak dołączyć cały folder (37 MB), żeby mieć pliki i zobaczyć, co zrobiłem (na dobre lub na złe).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj i witaj alestrelin,
Przepraszam, że nie mogę odpowiedzieć na twoje pytanie, bo w przypadku obróbki maszyn to naprawdę bardzo odległe z mojego doświadczenia...
Ale jestem pewien, że ktoś znajdzie rozwiązanie.
Powodzenia.
@+.
AR.

Osobiście nie znam się na części CAM, wydaje mi się to dość specyficzne jako problem i trudne nawet dla specjalisty rozwiązać go prostym obrazem.
Jeśli jesteś w trakcie konserwacji, zdecydowanie radzę zgłosić się do infolinii swojego resellera (Visiativ?), który będzie w stanie przydzielić Ci specjalistę, który przejmie kontrolę nad Twoją pozycją i będzie odpowiadał w znacznie bardziej precyzyjny sposób.

3 polubienia

Rzeczywiście, prawdopodobnie najlepsze, co można zrobić. To też pozwala uniknąć straty czasu.

1 polubienie

= zgłoś błąd do Solidworks, który stworzy SPR i ukryje go w mniej niż rok.

Fajne jest to, że po 5 aktualizacjach będziesz mógł odesłać dokładnie ten sam błąd do Solidworks, żeby mogli stworzyć nowy SPR, który będą mogli połączyć z twoim starym (i który znowu zakopają...).

Nieskończony cykl życia.

:yin_yang:
Stay Zen

Dla ciekawskich: SPR 1232391 i SPR 373815

1 polubienie

Może to nie błąd, ale złe zastosowanie, jeśli błąd jest skuteczny, przynajmniej jesteś naprawiony. Ogólnie poprawki są szybkie :crazy_face: (ale mniej niż tworzenie nowych błędów!) :stuck_out_tongue_winking_eye: :rofl: :rofl: :rofl:

1 polubienie

image

3 polubienia

Dobry problem rozwiązany:
Wykonaj 2 elementy jednocześnie, ale z jedną fazą obróbki dla każdego:
1 x 2 kawałek w ph20, 2 x 2 w ph20.
W post-Pro to działa i części wychodzą idealnie.