Wiele brył czy montaż?

Cze wszystkim.

Mała ankieta, aby dowiedzieć się, jak pracujesz i dlaczego?! Nie znalazłam jeszcze cudownej metody, ale może ten temat sprawi, że ktoś wyróżni się z tłumu!

Podam przykład mniej więcej przypadkowo. Gdybyś miał zaprojektować tego typu element, jak byś się do tego zabrał?

Pokazuję te części, ponieważ są to mechanicznie spawane prodilés, blacha, walcówki, występy i spawane uszy...

Istnieją różne metody leczenia tych części, ale dla ciebie jest to bardziej jak wielociało? czy zespoły? Czy oddzielasz konstrukcje spawane od blachy?

Ze swojej strony wybieram element wielobryłowy, który uważam za łatwiejszy do narysowania i zmodyfikowania. Z drugiej strony pojawia się problem rysowania przy mieszaniu części z konstrukcją spawaną, blachą i walcowaniem. Uważam, że rozłożona blacha w wielobryle jest nieco pracochłonna, nie wspominając o walcowanych arkuszach, przy których często trzeba się bawić, aby uzyskać rozłożone arkusze blachy.

A Ty? Jaka jest Twoja opinia na ten temat? Jakieś opinie?!

Witam

Osobiście nie pracuję na elementach spawanych mechanicznie, ale być może uda mi się użyć multibody, aby podzielić pożądane części, aby zachować ciała i dokonać rozkładu. Spowoduje to utworzenie zespołu (wiązania do skonfigurowania, ustawione domyślnie) powoduje rozkojarzenie obiektów i zachowanie skojarzenia z obiektem wieloobiektowym. 

3 polubienia

Witam

Stosujemy metodę montażu polegającą na oddzieleniu części konstrukcji w rurę. W przypadku tych ostatnich niezaprzeczalną zaletą jest wielokorpus z funkcją spawania mechanicznego.

W ten sposób rysowanie jest znacznie łatwiejsze. I nie mówię tu o zarządzaniu rewizjami, ....

W przypadku modyfikacji, jeśli chcesz iść szybciej, ryzykując uczynienie jej bardziej złożoną. Można dodać połączenia między częściami zespołu. Pozwala to na przykład na zmianę wymiarów części blaszanej w zależności od wymiarów konstrukcji spawanej mechanicznie.

Jeśli chodzi o cudowne rozwiązanie, nie wierzę, że ono już istnieje. ;-)

5 polubień

Witam, osobiście oddzielam blachę od tej spawanej mechanicznie itp. następnie robię "wstawianie kawałka w pokoju"

Zostaję więc przy kawałku, ale mogę mieć też wycinanki.

Edit: Przepraszam. LeBlanc: Nie czytałem twojego com (przejrzałem komentarze przed opuszczeniem mojego...

Cdt

G.

3 polubienia

Osobiście narysowałbym go w jednym korpusie bo zawsze myślę w kategoriach demontażu czy nie raz przyspawanego zestawu jest nie do usunięcia (szlifierka to nie jest :) narzędzie do demontażu )

Teraz, dla uproszczenia rysowania/dalszej modyfikacji, zacząłbym od szkicu przewodnika.

4 polubienia

Całkowicie się z @MaD zgadzam. Zespół można montować i demontować, stąd mój wybór wstawiania część po części. Masz części blaszane tak więc wycięcia, rury spawane mechanicznie i swoją część "zmontowaną" i spawaną. 

Cdt

G.

edit: CO??? Młotek nie jest precyzyjnym narzędziem???? A młynek nie służy do demontażu??? Ojej!! :D

7 polubień

Aby uzupełnić odpowiedzi od kolegów, dodałbym, że zależy to od rodzaju planu, który ma być dostarczony.

Jeśli potrzebujemy listy korpusów spawanych mechanicznie, będziemy musieli mieć wyłączność na metodę, tj. albo pełne spawanie mechaniczne, albo pełny montaż.

Miałem klientów, którzy prosili mnie o plany ze szczegółowym widokiem każdego elementu, klientów, którzy chcieli widoku globalnego.

Osobiście, jeśli nie mam jakichś szczególnych ograniczeń, preferuję spawane mechanicznie (ale nigdy nie spotkałem się z problemem spłaszczania walcowanych blach). W przypadku rysunków wielu części blaszanych przeszedłem przez konfiguracje, które usunęły nadmiar obiektów.

A tak przy okazji, jaki jest przykładowy kawałek?

4 polubienia

Wieloobiektowy

1. Łatwiejsza edycja
  2. Łatwiej jest wprowadzać poprawki
  3. Łatwiej jest zmienić nazwę, jeśli ustawisz ją jako część "pochodną"
  4. Możesz użyć spawanej płyty części (+ automatyczny marker bąbelkowy)

Jeśli jesteś metodyczny w budowie swojej części, możesz bez problemu mieszać spawanie mechaniczne, blachę, wypływę, a rozłożone dobrze idą (szczególnie w najnowszych wersjach)

5 polubień

Solidworks bardzo dobrze radzi sobie z wieloobiektami arkusza blachy z wieloma rozwiniętymi :) co pozwala na wygenerowanie listy swoich profili ORAZ arkuszy w jednym miejscu :) JA głosuję na siebie^^

4 polubienia

Witam koleżanki i koledzy,

Wszystkie Pańskie punkty widzenia są do obrony i zgadzam się z Panem/Panią, ale dodam, że zależy to od rodzaju montażu, który ma być wykonany, jego liczby części, a zwłaszcza jego złożoności. Oczywiście małe mechanicznie spawane podwozie z kilkoma małymi częściami z blachy będzie lepsze w wielobryłowych i dużym zespole w częściach, można je również zaprojektować w zespole tak, że jeśli zmodyfikujesz jedną część, reszta pójdzie w ślad za nią. Jak już powiedziałem, jest to kwestia indywidualna...

5 polubień

Dziękuję za odpowiedzi, widzę, że każdy wypracował swoją metodę, ale ostatecznie pracujemy w większości w multibody! Myślę, że rysunek konstrukcji spawanych, ich nomenklatura i przepustowość są znacznie uproszczone.

Rzeczywiście, rozkładanie blachy wielobryłowej jest możliwe, ale uważam, że jest to nieco pracochłonne. Następnym razem wypróbuję metodę Steffeno polegającą na używaniu konfiguracji. Z tylko jednym korpusem arkusza blachy na konfigurację.

Kiedy pojawi się funkcja walcowania/odwijania blachy w solidworks?! Ponieważ dzięki hackom "fold" lub "felxion" szybko osiągniesz granice!

@ Stefbeno, odpowiadając na twoje pytanie, to upuszczenie. Sprzęt, który mocuje się z tyłu statku, aby uruchomić bez ryzyka jego uszkodzenia.

Jeśli chodzi o rozmiar pliku, myślę, że multibody ma swoje ograniczenia!

Na przykład, gdybym miał narysować kawałek poniżej, z pewnością zasługiwałby na zrobienie kilku kawałków:D

2 polubienia

Witam 

Osobiście rysuję każdy podzespół w wielobryłowych  i grupuję je w złożenie. Pierwsza struktura, którą pokazujesz, jest prosta i składa się z pojedynczego zestawu. Narysuję go w wielu bryłach. 

Drugi to montaż spawanych podzespołów. Narysuję więc wszystkie podzespoły i je złożę.

3 polubienia

@Thomas,

czy nie ma nic skomplikowanego w rozkładaniu walcowanej blachy pod SW? Dlaczego mówisz o hakowaniu?

@Yves.T: "Osobiście rysuję każdy podzbiór w wielu bryłach  i grupuję je w złożenie", czym jest dla Ciebie podzbiór?

Aby zilustrować to pytanie, posłuż się przykładem części wielobryłowej:

27 korpusów z mieszanką profili i blach

Jest nawet jazda:

3 polubienia

Cześć Flegendre!

Pracuję dokładnie tak jak Ty w multibody, aby uprościć rysunek i nomenklaturę. Różnica polega na tym, że wykonuję kilka warstw, zwykle po jednej warstwie na ciało.

Zasadniczo nigdy nie znalazłem funkcji zwijania/odwijania w Solidworks. Więc dla mnie 2 metody:

- Przejdź przez blachę, wykonaj zagięcie, zmień rozmiar promienia na promień walcowania, a następnie funkcję wytłaczania, aby usunąć prostą część zagięcia. W ten sposób można następnie wyciągnąć rozłożony

- Użyj funkcji "flex", aby zdefiniować rolkę. następnie Utworzenie 2 konfiguracji (jednej przed jazdą, a drugiej po jeździe) do rysunku.

To są metody, które działają, ale nie wydają mi się naturalne! można go zoptymalizować, dlatego mówię o "hakowaniu"!

W końcu nie znam Solidworks jak na własną kieszeń, więc mam nadzieję, że znajdziecie mi jakieś cudowne rozwiązanie:D

2 polubienia

Dzień dobry.

Ten post jest naprawdę interesujący.
Czasami używam również multibody, nagrywając ciała jako elementy do moich rysunków. (Głównie blacha)

Chciałbym oszczędzić sobie tego etapu nagrywania i odzyskać rozkładanie moich ciał w celu wykonania rysunków (na tej samej zasadzie co zaprezentuję powyżej ).

Po kilku próbach nie mogę tego zrobić bez aktywacji rozwijania w multibody, co uniemożliwia mi wykonanie rysunku full multibody).

Czy możesz mi powiedzieć, co mam robić?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Dzień dobry.

Znalazłem odpowiedź na moje pytanie, korzystam z okazji, aby się nią podzielić, może się komuś przyda.

(to tak proste, że prawie wstydzę się, że nie znalazłem wcześniej...)

Cel: Wykonanie planu wieloobiektowego arkusza blachy.

*Najpierw należy wstawić obiekt wieloobiektowy do rysunku (MEP dla wtajemniczonych)

W związku z tym, aby MEP był jednym organem, musi on zostać wybrany.

Drugi krok, wszystko, co musisz zrobić, to po prostu wybrać "stan rozłożenia" ciała.

I to jest właśnie to, jak po prostu umieścić na tej samej płaszczyźnie (lub nie) kompletne ciało wielociałowe i ciała z ich rozłożonymi.

@ vcapelain : powinieneś był otworzyć własne pytanie, zamiast umieszczać je w odpowiedzi na inne pytanie. Odpowiedź otrzymałbyś w ciągu pół dnia.

1 polubienie