Witam
Za pomocą narzędzia Tolerancja MYCADTOOLS stworzyłem konfigurację pochodzącą z mojego modelu w zakresie wymiarów i średnich tolerancji.
Kiedy zmieniam model macierzysty (wymiary i tolerancje), jak zaktualizować konfigurację pochodną BEZ jej usuwania?
Narzędzie do tolerancji działa podsłuchiwanie na moim komputerze, więc nie mogę go dla mnie przetestować.
Wydaje mi się, że poprzez ponowne uruchomienie narzędzia następuje aktualizacja konfiguracji pochodnej.
W razie potrzeby przejrzyj część testową (kopię poniżej), aby sprawdzić i nie ryzykować wystąpienia problemu z częścią w produkcji.
To nie działa.
Masz na myśli, że nie aktualizuje się po ponownym uruchomieniu narzędzia?
W takim przypadku może być konieczne otwarcie zgłoszenia z Visiativ, dla mnie jest to zachowanie, które oprogramowanie powinno mieć.
Chyba, że przyjdzie @fmarchand specjalista od programu myCad lub jeden z jego kolegów, aby potwierdzić problem lub wyjaśnić, jak sprawić, by działało w przypadku zmiany tolerancji.
Witam
Obliczenia wykonywane przez Tolerancje umożliwiają utworzenie konfiguracji i obliczenie wymiarów w czasie T, ale nie ma powiązania z konfiguracją nadrzędną. Wymiar jest następnie łączony z konfiguracją:
Jest to więc metodologia SOLIDWORKS, która wymusza na narzędziu działanie w ten sposób. Jesteśmy zmuszeni usunąć pochodną konfigurację, aby ją odtworzyć.
Pozdrowienia
@fmarchand na razie t tak zrozumiałem poprawnie, ale zamiast usuwać konfigurację nie mógł zmodyfikować wymiarów istniejącej konfiguracji lub przynajmniej powiedzieć, że konfiguracja już istnieje i że należy ją usunąć, a następnie ponownie uruchomić.
Witam Pana MARCHAND
Dziękuję za wyjaśnienia.
Usunięcie i ponowne utworzenie konfiguracji nie stanowi problemu dla rysunku, który odzyskuje konfigurację.
Po zastosowaniu obliczenia kursów " średnich" , kursy z korektami typu h7, g6 są rzeczywiście modyfikowane w konfiguracji pochodnej, ale nie są już aktywne w konfiguracji nadrzędnej (0/0)!
Co więcej, czy możemy mieć mikronową precyzję dla tych regulacji?
Czy mógłbyś mi również wyjaśnić funkcję " reset " i ten suwak, który domyślnie ma wartość " 50 "?