Numer i tytuł wersji w nomenklaturze

Witam @ Wszyscy @ Wszyscy @ux Mistrzowie MEP

Bardzo rzadko zajmuję się posłem do Parlamentu Europejskiego, ale w tej kwestii mam szczególną potrzebę.

Nie mam PDM i jestem w SW 2021

Nomenklatura jest moim dokumentem referencyjnym, w tym dla odniesień do zakupów na półkach.

Nomenklatura, o której mowa, jest sporządzona z ASM, który składa się ze stu części. W tym przypadku nie ma sub-ASM!

Do niektórych planów mam poprawki, ale są one w planach, a nie w modelu.

Do nieco skomplikowanych planów mam czasem 2 lub 3 poprawki, szczególnie dla prototypów.

Jak więc wstawić kolumny w nomenklaturze, w których pojawią się poprawki?

Innym rozwiązaniem jest posiadanie wszystkich wersji w pliku, a następnie mogę utworzyć link w Excelu, na przykład jeśli plik SW na to pozwala.

Krótko mówiąc, jestem zagubiony w jabłkach!

Pozdrowienia

Witam;

Nie wierzę, że edytor Solidworks może przenieść właściwość z rysunku do części lub złożenia. To trzeba sprawdzić... (Nie używamy tego edytora w domu*)
Jeśli jednak rysunki mają taką samą nazwę pliku jak części (a jeszcze lepiej, jeśli znajdują się w tym samym katalogu), powinno być możliwe utworzenie makra w celu " odwrócenia " wartości właściwości Przegląd.

- Nasze biuro projektowe korzysta z narzędzi Visiativ (SmartBom), do zbierania tylko nomenklatury rysunków wraz z ich indeksem wersji.
Oraz *Smartproperties do tworzenia/zarządzania naszymi nieruchomościami.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam @Maclane 

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowienia

PS: Czekam trochę, aby zobaczyć, czy istnieje makro, zanim przypiszę właściwą odpowiedź ;) ;)

Witaj Zozo,

Umieściliśmy rewizję w modelu części (niestandardowe właściwości części), a na rysunku mamy tabelę poprawek w prawym górnym rogu i w ten sposób możemy pobrać poprawki w BOM (dodaliśmy kolumnę, która wyszukuje rewizję w części)

2 polubienia

Dobry wieczór @ac kobra 427

Bardzo dziękuję za to rozwiązanie.

Teraz będę musiał zrozumieć i poradzić sobie z tym, czego używasz.

Pozdrowienia

PS: w dawnych czasach robiłeś super mega niesamowite         samouczki (hihihi!!!!)

Cze wszystkim

Potwierdzam to, co mówi@Maclane nie ma możliwości natywnego ponownego złożenia właściwości rysunku do modelu (PRT lub ASM).
Istnieje jednak funkcja w " SmartProperties " : " Tworzenie właściwości w połączonym dokumencie"  , ale nigdy jej nie używałem.

Ze swojej strony postępuję jak @ac cobra 427 z poprawkami w modelu, ale tabela zmian jest zarządzana przez EPDM przy użyciu starej techniki, która sięga czasów sprzed integracji narzędzia " tabela zmian " w SolidWorks

HS:  Jakie masz szczęście, że rysujesz niewiele, dla mnie to ponad 50% czasu SW, a wszystko to po to, żeby nikt ich nie czytał.

1 polubienie

Witam @Pierre S

Mój biedny człowieku, jeśli nikt nie przeczyta twoich planów. Opublikuj je tutaj, a my przeczytamy je, aby Cię pocieszyć.  ;)  ;) ;)

Dziękuję za odpowiedź ;)

Pozdrowienia

1 polubienie