Witam @ Wszyscy @ Wszyscy @ux Mistrzowie MEP
Bardzo rzadko zajmuję się posłem do Parlamentu Europejskiego, ale w tej kwestii mam szczególną potrzebę.
Nie mam PDM i jestem w SW 2021
Nomenklatura jest moim dokumentem referencyjnym, w tym dla odniesień do zakupów na półkach.
Nomenklatura, o której mowa, jest sporządzona z ASM, który składa się ze stu części. W tym przypadku nie ma sub-ASM!
Do niektórych planów mam poprawki, ale są one w planach, a nie w modelu.
Do nieco skomplikowanych planów mam czasem 2 lub 3 poprawki, szczególnie dla prototypów.
Jak więc wstawić kolumny w nomenklaturze, w których pojawią się poprawki?
Innym rozwiązaniem jest posiadanie wszystkich wersji w pliku, a następnie mogę utworzyć link w Excelu, na przykład jeśli plik SW na to pozwala.
Krótko mówiąc, jestem zagubiony w jabłkach!
Pozdrowienia
Witam;
Nie wierzę, że edytor Solidworks może przenieść właściwość z rysunku do części lub złożenia. To trzeba sprawdzić... (Nie używamy tego edytora w domu*)
Jeśli jednak rysunki mają taką samą nazwę pliku jak części (a jeszcze lepiej, jeśli znajdują się w tym samym katalogu), powinno być możliwe utworzenie makra w celu " odwrócenia " wartości właściwości Przegląd.
- Nasze biuro projektowe korzysta z narzędzi Visiativ (SmartBom), do zbierania tylko nomenklatury rysunków wraz z ich indeksem wersji.
Oraz *Smartproperties do tworzenia/zarządzania naszymi nieruchomościami.
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam @Maclane
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrowienia
PS: Czekam trochę, aby zobaczyć, czy istnieje makro, zanim przypiszę właściwą odpowiedź ;) ;)
Witaj Zozo,
Umieściliśmy rewizję w modelu części (niestandardowe właściwości części), a na rysunku mamy tabelę poprawek w prawym górnym rogu i w ten sposób możemy pobrać poprawki w BOM (dodaliśmy kolumnę, która wyszukuje rewizję w części)
2 polubienia
Dobry wieczór @ac kobra 427
Bardzo dziękuję za to rozwiązanie.
Teraz będę musiał zrozumieć i poradzić sobie z tym, czego używasz.
Pozdrowienia
PS: w dawnych czasach robiłeś super mega niesamowite samouczki (hihihi!!!!)
Cze wszystkim
Potwierdzam to, co mówi@Maclane nie ma możliwości natywnego ponownego złożenia właściwości rysunku do modelu (PRT lub ASM).
Istnieje jednak funkcja w " SmartProperties " : " Tworzenie właściwości w połączonym dokumencie" , ale nigdy jej nie używałem.
Ze swojej strony postępuję jak @ac cobra 427 z poprawkami w modelu, ale tabela zmian jest zarządzana przez EPDM przy użyciu starej techniki, która sięga czasów sprzed integracji narzędzia " tabela zmian " w SolidWorks
HS: Jakie masz szczęście, że rysujesz niewiele, dla mnie to ponad 50% czasu SW, a wszystko to po to, żeby nikt ich nie czytał.
1 polubienie
Witam @Pierre S
Mój biedny człowieku, jeśli nikt nie przeczyta twoich planów. Opublikuj je tutaj, a my przeczytamy je, aby Cię pocieszyć. ;) ;) ;)
Dziękuję za odpowiedź ;)
Pozdrowienia
1 polubienie