Poruszanie się po zespole (poruszanie się wewnątrz komponentów)

Cze wszystkim 

Chciałbym wiedzieć, czy w solidworks możliwe jest (nie wiem jak) poruszanie się w złożeniu zamiast powiększania; Pozwól, że wyjaśnię. 

Powiedzmy, że zaprojektowałem dom z 4 ścianami, dzięki powiększeniu kółka myszy możesz w nieskończoność powiększać ścianę, nigdy jej nie przekraczając.

Chciałbym więc wiedzieć, czy byłoby możliwe poruszanie się w tym montażu tak, jakby ekran był kamerą (jak w grze wideo)? I tak w pewnym momencie przekroczyć ten mur?

Zauważ, że używam myszy kosmicznej 3D, stąd zainteresowanie moim pytaniem. 

Z góry dziękuję

Jest to możliwe, ale z pomocą kamery, której trajektoria została zdefiniowana.

Patrz : Pomoc Solidworks: http://help.solidworks.com/2015/french/solidworks/motionstudies/r_examples_cam_based_anims.htm

3 polubienia

To jest mniej więcej to, co staram się zrobić.

Ale tak naprawdę chciałbym wiedzieć, czy jest możliwe, aby solidworks działał na stałe jako wirtualna podróż. 

Ta funkcja istnieje trochę w menedżerze wyświetlania "wirtualna podróż", ale jest aktywowana tylko tymczasowo w celu utworzenia wideo. 

Bardziej interesuje mnie możliwość pracy nad moim złożeniem, a jednocześnie możliwość poruszania się w jego wnętrzu.   

(Dla tych, którzy mają połączenie z myszą kosmiczną 3D: podobnie jak przeglądarka z turbiną, możesz przejść przez ostrza itp.)

Cześć Gauden,

Być może znajdę rozwiązanie, jeśli twoim problemem jest praca w pomieszczeniu, a więc w pustym ciele. Może niekoniecznie Ci to odpowiada, ale ja nie znam się na niczym innym i może to ułatwić Ci pracę.

Osobiście pracowałbym w widoku przekroju, przenosząc moje cięcie na powierzchnię wnętrza ściany, aby móc pracować w środku.

Ale może nie rozwiązać twojego problemu, jeśli jest bardziej skomplikowany...

Witam

Jest to możliwe, konieczne jest:

Dodawanie kamery

wybierz Pływający

Walidować

Kliknij prawym przyciskiem myszy nową kamerę

Odblokowywanie aparatu

Kliknij ponownie prawym przyciskiem myszy

Widok z kamery

I to wszystko, możesz przejść przez pokoje

4 polubienia

Wydaje mi się, że to, czego chcesz, nazywa się "trybem samolotowym" w CATIA. Przyznaję, że czasami jest to bardzo praktyczne. Z drugiej strony, na solidworks nigdy tego nie znalazłem!

Rozwiązaniem Yoana może być alternatywa!

Witam

Tak, istnieje kurs wirtualny:

Następnie możesz poruszać się w dużej grupie, korzystając z poniższych:

Następnie nagraj trasę i nagraj ją na filmie

Ly

1 polubienie

W przeciwnym razie ustawiasz ściany jako przezroczyste i aktywujesz funkcję "włącz wybór według przezroczystości" w "Opcjach", "Wyświetlaniu/zaznaczeniu"

Dziękuję yoan, jest idealny, działa