Chciałbym wiedzieć, czy w solidworks możliwe jest (nie wiem jak) poruszanie się w złożeniu zamiast powiększania; Pozwól, że wyjaśnię.
Powiedzmy, że zaprojektowałem dom z 4 ścianami, dzięki powiększeniu kółka myszy możesz w nieskończoność powiększać ścianę, nigdy jej nie przekraczając.
Chciałbym więc wiedzieć, czy byłoby możliwe poruszanie się w tym montażu tak, jakby ekran był kamerą (jak w grze wideo)? I tak w pewnym momencie przekroczyć ten mur?
Zauważ, że używam myszy kosmicznej 3D, stąd zainteresowanie moim pytaniem.
Być może znajdę rozwiązanie, jeśli twoim problemem jest praca w pomieszczeniu, a więc w pustym ciele. Może niekoniecznie Ci to odpowiada, ale ja nie znam się na niczym innym i może to ułatwić Ci pracę.
Osobiście pracowałbym w widoku przekroju, przenosząc moje cięcie na powierzchnię wnętrza ściany, aby móc pracować w środku.
Ale może nie rozwiązać twojego problemu, jeśli jest bardziej skomplikowany...
Wydaje mi się, że to, czego chcesz, nazywa się "trybem samolotowym" w CATIA. Przyznaję, że czasami jest to bardzo praktyczne. Z drugiej strony, na solidworks nigdy tego nie znalazłem!
W przeciwnym razie ustawiasz ściany jako przezroczyste i aktywujesz funkcję "włącz wybór według przezroczystości" w "Opcjach", "Wyświetlaniu/zaznaczeniu"