Chcę zrobić żebro na płaszczyźnie (solidworks 2017). Dzięki zastosowaniu szczotkowanego profilu podstawowego uzyskuję bardzo przekonujący efekt z idealnym połączeniem na cylindrze centralnym.
Jeśli dodam wewnętrzną krawędź jako krzywą prowadzącą (na niebiesko na poniższym obrazku), profil zostanie unieważniony.
Jakiej funkcji użyłbyś, aby uzyskać to żebro z zaokrąglonym wzmocnieniem na styku cylindra centralnego?
Dziękuję za pomoc. Być może rzeczywiście źle przedstawiłem swoje badania.
Problem polegał na nałożeniu 2 centralnych punktów w obrysie profilu żebra. Usunięcie tych dwóch ograniczeń zwalnia objętość i pozwala jej podążać za krzywą prowadzącą.
Przedłużając ostatnią powierzchnię, żebro jest w całości narysowane.
Jedynym niewielkim problemem, który pozostał, jest to, że wytłaczanie jest kontynuowane poza powierzchnią styku z cylindrem:
Jeśli jest inne rozwiązanie, to oczywiście jestem zainteresowany.
W przeciwnym razie można również utworzyć niski profil w widoku z góry, a także wysoki profil na innej płaszczyźnie oddalonej od siebie w pewnej odległości i wygładzić między nimi. Zobacz Pj, aby uzyskać szybki test
Niestety przy tym rozwiązaniu napotykam problem z przecinaniem geometrii, który uniemożliwia mi utworzenie wygładzania.
Wydaje mi się, że "rzutowanie" żebra na centralny cylinder za pomocą przeciągnięcia jest bardziej efektywne w "sklejaniu" dwóch elementów niż "montowanie" z wygładzeniem, gdzie przecięcie dwóch geometrii wydaje mi się delikatniejsze.
Ponieważ ta część musi być wykonana za pomocą druku 3D, nie chcę, aby połączenia stanowiły problem.
Błąd w twoim eseju polega na tym, że twoje profile INF i SUP są otwarte. Zamknij te profile, a następnie ponownie rozpocznij wygładzanie, powinieneś tam dotrzeć. Oto, co zrobiłem z twoim utworem: (Patrz Pj)
Rzeczywiście, to działa, ale konieczne było przerobienie łuku dolnego profilu i usunięcie ograniczeń zbiegów okoliczności.
Niemniej jednak na potrzeby ćwiczenia uprościłem profil. W rzeczywistości połączenie między cylindrem centralnym a płaszczyzną tarczy to zaokrąglenie (0,2), tak jak powinno być w przypadku tego typu części.
I przy tym stanie wygładzanie nie jest już wykonywane. Następnie zaokrąglenie generuje geometrię o zerowej grubości. Z drugiej strony, projekcja przeciągnięcia pozwala przezwyciężyć ten problem i poprawnie "wypełnia" zaokrąglenie, jak pokazano tutaj:
Myślę więc, że zachowam rozwiązanie typu swipe, ale jeszcze raz dziękuję za odpowiednią pomoc.