Automatyczne imię i nazwisko przy zameldowaniu

Witam, czy wiesz, czy można wziąć nazwę folderu, aby zintegrować ją z nazwą pliku, w którym zapisuję?
Pozwólcie, że wyjaśnię: mam plik o nazwie 3009. Tworzę część, którą nazywam cube1 i chciałbym, aby nazwa mojego pliku części brzmiała 3009-cube1 podczas zapisywania.
Krótko mówiąc, chciałbym, aby prawo własności do pliku zostało odebrane od momentu pierwszej rejestracji mojego utworu.

Witam;

Jeśli masz pakiet SmartTools firmy Visiativ, możesz to zrobić dzięki Smartproperties.
W przeciwnym razie będziesz musiał przejść przez makro.
Do sprawdzenia, ale nie sądzę, aby było to możliwe do zapisania, za pomocą wbudowanego edytora właściwości Solidworks... z regułą taką jak FileName = FolderName & Designation...

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam
Mam smartproperties, ale najpierw muszę zapisać plan, aby uwzględniał nazwę pliku, a więc robi się ze mnie duplikat. Mam -cube1 i 3009-cube1.

Witam;

Czy próbowałeś tego?

1 polubienie

Tak, to właśnie zrobiłem.

Z drugiej strony, w tym przykładzie przed file_name, który pojawia się w rekordzie, znajduje się PR-. Nie wiem, skąd on pochodzi.

PR- to na pewno błąd (kilka prób)
Jak odzyskać właściwość folderu? (proszę o zrzut ekranu)
Zmienne Solidworks, a następnie folder? A może inna metoda?
Jaka jest kolejność różnych właściwości? (zrzuty ekranu, jeśli to możliwe)

1 polubienie

Prosimy również o podanie swoich:
Używana wersja SolidWorks i wersja mycadTools

1 polubienie

Biorę zmienną ścieżki Solidworks, a następnie wykonuję " ciąg "

Solidworks 2023, Mycadtools 2022

Czy próbowałeś z folderem Solidworks Variables? :

W Twoim przypadku, jako niezarejestrowany, nie ma folderu, więc nie ma ciągu do pobrania na 1. rekordzie.
Nie jestem pewien, czy moja metoda zmieni coś w tym problemie.
Smartproperties musiałoby zweryfikować pierwszą część i pobrać nazwę folderu w ścieżce wskazanej przez smartproperties, a nie w miejscu, w którym część jest zapisana, ponieważ nie została zapisana za pierwszym razem. (Nie jestem pewien, czy mogę być zrozumiany tym zdaniem...)
Do sprawdzenia...

Nie próbowałem z dossier, ponieważ moja ścieżka jest bardziej złożona, uprościłem ją, aby przedstawić ją :).
3009/klient/adres/plan

Myślę, że powinienem być w stanie nagrywać, gdy inteligentny jest otwarty

Może @fmarchand będzie w stanie nam odpowiedzieć na temat tej możliwości odzyskania nazwy folderu bez wcześniejszej rejestracji (lub części nazwy folderu jak tutaj) czy nie?

Witam
Naprawdę nie rozumiem, jak można odzyskać zmienną, która nie istnieje.

1 polubienie

Co by było, gdybyś to zrobił (zmieniając nazwy plików) później za pomocą Projectmanagera?
A może za pomocą ProjectExplorera?

Z SW2021 to zadziałało. Zweryfikowałem smartproperties, pozostawiając je otwarte (pinezka) i zapisałem swój plan. W tym czasie odzyskał brakujące informacje i automatycznie zmienił nazwę planu.
Być może był to błąd, ale tym razem był to użyteczny błąd.

2 polubienia

Zastanawiam się nad tym, ale to dodatkowa sztuczka, ponieważ staram się je zmniejszyć.