Witam
Jaką metodologię należy zastosować, aby łatwo odnaleźć dokument?
Muszę mieć numer planu (bez zbędnych terminów, więc bez opisu lub innych)
Rozwiązanie 1:
- Jeśli ASM nazywa się "PJ1-Chassis_surpresseur.sldasm", a jego DRAW nazywa się "PJ1-Chassis_surpresseur.slddrw", w takim przypadku numer rysunku jest obecny w tabelce rysunkowej (wprowadzony ręcznie, na przykład "PJ1-1" w DRAW, ponieważ nie chcę linku z właściwością ASM , ponieważ oznaczałoby to, że jeśli wykonam kolejny rysunek tego podwozia (lub rysunek z kilka podwozi, na przykład plan zasięgu) kończę z tym samym numerem.
Mój problem: Dzięki temu rozwiązaniu, gdy dowiaduję się przez telefon o tym planie lub mam w ręku jego wersję papierową, nie jestem w stanie znaleźć pliku źródłowego, ponieważ podano mi jego numer i nie ma go nigdzie w nazwie pliku. Z drugiej strony, ta metoda ma tę zaletę, że łatwo można połączyć część/zespół z jego planem. Pozwala to nawet na szybkie otwieranie z 3D za pomocą dedykowanej ikony.
Rozwiązanie 2, Rozwiązanie, które znalazłem, ale...
- Jeśli ASM nazywa się "PJ1- Chassis_surpresseur.sldasm", a jego DRAW nazywa się "PJ1-1.slddrw", w tym przypadku numer planu jest bezpośrednio powiązany z nazwą pliku Draw i dlatego jest automatycznie wypełniany.
Mój problem: Nazwy są zupełnie różne, trudno jest znaleźć plan pokoju lub asm, a otwarcie planu modelu z 3D stało się niemożliwe, ponieważ nazwy są różne.
Ale teraz, kiedy dowiaduję się przez telefon o tym planie lub gdy mam w ręku jego wersję papierową, mogę łatwo znaleźć plik źródłowy, ponieważ powiedziano mi jego numer i jest to nazwa pliku. Często zdarza się, że robimy plany rodziny, aby przedstawić na przykład asortyment, lub plan instalacji, więc przy tym rozwiązaniu jest to jeszcze jeden plan, który nie ma nazwy asm lub części, ponieważ dotyczy kilku z nich.
Niedawno utworzyłem makro, które eksportuje plik ZIP (w tym PDF/DXF/PDF3D/STEP), w tym przykładzie "PJ1-1.zip"
Rozwiązaniem 3 byłoby umieszczenie numeru również na częściach / asm, na przykład "PJ1-1 - Chassis_surpresseur.sldasm" i "PJ1-1.slddraw" w celu dokonania porównania, ale wymaga to rygoru w numeracji. A poza tym, jak by się nazywał asortyment czy plany instalacji, inaczej koniecznie.
Nie wiem, czy mam jasność...
Uważam, że narzędzie SmartProperties MyCADtools pozwala odpowiedzieć na ten problem, ale jak się bez niego obejść?
Jaka jest Twoja metodologia, nazwa pliku - nazewnictwo, numer planu - numeracja.
Dziękuję!