Nazwa pliku części bazowej w części symetrycznej

Szukam sztuczki, aby pobrać nazwę części bazowej z właściwości  pliku 3D części symetrycznej.

Wyjaśnienie "dlaczego i jak":

Mój utwór w planie (przykład: WTC96D90_000R0) i mój utwór symetryczny (przykład: WTC96D91_000R0) mają bardzo wyraźne numery (ku mojemu wielkiemu rozpaczowi !!), chciałbym zamieścić notatkę na temat układu symetrycznego utworu gatunku:

UWAGA: patrz załącznik na planie WTC96D90_000R0

Oczywiście wolałbym, aby numer części  WTC96D90_000R0 nie był wprowadzany ręcznie, ale wynikał z symetrycznej właściwości części.

2014_05_21_piece_symetrique_nom_du_fichier.png

@ flegendre

jeśli jest to część symetryczna, która ma swoją własną tożsamość (dla mnie normalne i logiczne)

Dlaczego miałbyś chcieć korzystać z referencji swojego głównego lustra?

@+ ;-)

Witam

Nie wiem, czy jest to dla Ciebie możliwe, ale prostą rzeczą byłoby wzięcie nulmero elementu podstawowego i dodanie sufiksu takiego jak:

WTC96D90-000R0-S

Zasadniczo, nie dodając niczego, od razu znajdziesz numer oryginalnej części.

S.B

1 polubienie

@flegendre,

Czy zaznaczyłeś opcję "Właściwości niestandardowe" podczas wykonywania symetrii części? Odzyskuje właściwości rodzica! I działa to bardzo dobrze.

Edycja: FYI, jeśli nie zrobiłeś tego od początku, możesz edytować swoją funkcję symetrii w swoim pokoju SYM i ponownie zaznaczyć opcję.

screenshot308.jpg

@Benoit,

Zaznaczyłem opcję "Właściwości niestandardowe" dla części SYM.

Mam właściwość SolidWorks w mojej części bazowej = NOM_FICHIER

Tak, ale w moim pokoju SYM stosuję również właściwości inteligentne, więc moja właściwość NOM_FICHIER przyjmuje nazwę mojego symetrycznego pokoju.

@s.b.: Zgadzam się z tobą (ale na razie nie jest to możliwe!!) dla mnie nazwa części symetrycznej to BASE-SYM FILENAME 

Tam, jak ten, oprócz makro...

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie zmienić pola wyboru SmartProperties z polem wyboru "Symetryczne pomieszczenie", aby zachować oryginalną nazwę pliku?

To znaczy @Lucas?

Udało mi się obejść problem:

Na rysunkach części symetrycznych mam właściwość Odniesienie o wartości:

Symetria (patrz plan nr 1)

Uwaga: na elemencie na planie  wartość nieruchomości wynosi:

Dlatego podczas procesu produkcyjnego, aby wykonać tę symetryczną część, plan z liczbą parzystą musi zostać otwarty tuż przed.