Ilość konfiguracji w pomieszczeniu

Cze wszystkim!

Poproszono mnie o podanie liczby pozycji bibliograficznych w mojej bibliotece.
Około 95% tej bazy danych jest wykonane w konfiguracji. (więc nie mogę po prostu policzyć liczby plików w systemie WINDOWS)
Nie mam PDM
Czy masz pomysł, jak postępować?

Witam;

Jeśli masz narzędzia MyCadTools, jest to możliwe dzięki SmartBom...

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam
W przeciwnym razie za pomocą makra za pomocą interfejsów API Menedżera dokumentów SolidWorks
Metoda GetConfigurationCount2 (ISwDMConfigurationMgr2) - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS API

1 polubienie

@Cyril_f Dziękuję za propozycję, ale absolutnie nie wiem, jak korzystać z API i VBA...
@Maclane Postaram się skontaktować z kimkolwiek, kto go ma, ponieważ prawie każdy z nas ma licencje pływające, z wyjątkiem 1 lub dwóch osób, które muszą mieć stałe licencje z mycadtools

Aby korzystać z interfejsu API menedżera dokumentów, należy zażądać klucza licencyjnego od Solidworks
https://help.solidworks.com/2021/English/api/swdocmgrapi/GettingStarted-swdocmgrapi.html
ale +1 za pomysł.

2 polubienia

@Maclane byłbyś w stanie mi powiedzieć, jak to zrobić?
Chcę wydrukować licencję z mycadtools, ale nigdy jej nie używałem

Witaj @twathle ;

Z grubsza rzecz biorąc, w przypadku SmartBom, aby uzyskać liczbę konfiguracji plików zawartych w katalogu (i, opcjonalnie, w jego podkatalogach), następujący przykład powinien wystarczyć:

oraz więcej informacji o SmartBom:

Nie mam dziś czasu na zagłębianie się w szczegóły, ale nie wahajcie się zadawać pytań tutaj...

Pozdrowienia.

3 polubienia