BOM: Wyświetlanie konfiguracji tego samego artykułu oddzielnie

Witam

Nie udało mi się znaleźć w pomocy Solidworks, jak wyświetlić w kilku wierszach identyczne konfiguracje tych samych części, obecnie ta sama konfiguracja jest zgrupowana w jednym wierszu BOM z ilością.

Na przykład mam część, która jest skonfigurowana za pomocą rodziny części o różnych długościach, w moim zespole muszę użyć tej samej długości (np. 100 mm) kilka razy. Następnie na rysunku umieściłem bąbelki na każdej części, aby nadać jej nazwę (na przykład S1, S2, S3, S4 i S5).

Kiedy tworzę swoją nomenklaturę w moim MEP, udaje mi się utworzyć część "S1" z konfiguracją "długość 100mm", ale w ilości 5, podczas gdy chciałbym z 5 liniami (z ilości 1) z konfiguracją "długość 100mm" , aby znaleźć S1, S2, S3, S4 i S5 i zachowaj łącze do nomenklatury/tekstu numeru pozycji

Czy wiesz, czy jest to wykonalne?

Dziękuję

Witam

Wydaje mi się, że nie jest to możliwe, a z drugiej strony moim zdaniem nie byłoby to logiczne, ponieważ jest to ta sama część, która jest kilkakrotnie w montażu; Możesz majstrować, tworząc podkonfiguracje  (S1-S2-S3 ect) swojej części i zmieniając je jeden po drugim w złożeniu, aby mieć różne odniesienia.

2 polubienia

Dobry wieczór

Jeśli nie mówię głupich rzeczy, musisz przejść do ustawień stołu. Są dwie opcje konfiguracji, z jednej strony wyświetlanie konfiguracji (wyświetli się jedna kolumna na konfigurację), a następnie sposób grupowania lub nie pod tym samym numerem artykułu części.

Jeśli jest to tabela bazowa oprogramowania, są to opcje "Konfiguracje" i "Grupowanie konfiguracji pomieszczeń" w menedżerze nieruchomości.

1 polubienie

Tak, jak wspomniano wcześniej 

Uważam, że podejście jest poza jakąkolwiek logiką dziennika

jeśli jest to ta sama część z tymi samymi referencjami, więc o tej samej nazwie

Logiczne jest, że w Twojej nomenklaturze znajduje się tylko jedna linijka

Moim skromnym zdaniem jest odwrotnie

Nieproduktywne 

@+;-)

1 polubienie

Cyryl, to prawda, ale tutaj chciałby mieć kilka razy taką samą konfigurację w montażu z różnymi oznaczeniami w nomenklaturze...

ac cobra, uważam (nigdy nie testowałem), że Solidworks pozwala na to z niezaznaczoną opcją "Pokaż z tym samym numerem artykułu", ale mam wątpliwości.

@Cyril: Ta opcja pozwala zachować pojedynczy układ współrzędnych dla komponentu , który zmienia konfigurację w konfiguracjach złożenia.

Uważam, podobnie jak w przypadku  ACCOBRY i GT22, że nie jest to możliwe. Zasadą nomenklatury jest wyszczególnienie ilości przez odniesienie.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Rzeczywiście, nie jest to logiczne w zasadzie nomenklatury, ale w moim przypadku ma sens, ponieważ jest to jak oznakowana trasa.

A priori nie istnieje w solidworks

Dziękuję i życzę miłego weekendu

W takim przypadku od Ciebie zależy, czy zmienisz nazwę każdego elementu za pomocą podpowiedzi 

Ex:

Część bazowa o nazwie typ 

Kopia twojej części x razy

i zmieniono nazwy  części w zespole

Typ 1 ́typ 2 ́typ 3 itd....

@+

Dziękuję za pomoc.