Nie udało mi się znaleźć w pomocy Solidworks, jak wyświetlić w kilku wierszach identyczne konfiguracje tych samych części, obecnie ta sama konfiguracja jest zgrupowana w jednym wierszu BOM z ilością.
Na przykład mam część, która jest skonfigurowana za pomocą rodziny części o różnych długościach, w moim zespole muszę użyć tej samej długości (np. 100 mm) kilka razy. Następnie na rysunku umieściłem bąbelki na każdej części, aby nadać jej nazwę (na przykład S1, S2, S3, S4 i S5).
Kiedy tworzę swoją nomenklaturę w moim MEP, udaje mi się utworzyć część "S1" z konfiguracją "długość 100mm", ale w ilości 5, podczas gdy chciałbym z 5 liniami (z ilości 1) z konfiguracją "długość 100mm" , aby znaleźć S1, S2, S3, S4 i S5 i zachowaj łącze do nomenklatury/tekstu numeru pozycji
Wydaje mi się, że nie jest to możliwe, a z drugiej strony moim zdaniem nie byłoby to logiczne, ponieważ jest to ta sama część, która jest kilkakrotnie w montażu; Możesz majstrować, tworząc podkonfiguracje (S1-S2-S3 ect) swojej części i zmieniając je jeden po drugim w złożeniu, aby mieć różne odniesienia.
Jeśli nie mówię głupich rzeczy, musisz przejść do ustawień stołu. Są dwie opcje konfiguracji, z jednej strony wyświetlanie konfiguracji (wyświetli się jedna kolumna na konfigurację), a następnie sposób grupowania lub nie pod tym samym numerem artykułu części.
Jeśli jest to tabela bazowa oprogramowania, są to opcje "Konfiguracje" i "Grupowanie konfiguracji pomieszczeń" w menedżerze nieruchomości.