BOM: Dodaj tekst do ilości

Witam

W zestawieniu komponentów muszę dodać tekst po ilości. Idealnie wyglądałoby to tak:

Jeśli tekst pozostanie w tym samym wierszu, będzie to mniejsze zło.

Na podstawie tych stron:
- https://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/t_bomsCombining_Properties_in_Table_Equations.htm
- https://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/c_Equations_in_Tables_and_BOMs_bom.htm
Utworzyłem kolumnę typu Równanie.
Z  ='QTE'{}"PCS", zachowuje tylko tekst PCS;
Z ='QTE' pokazuje mi ilość.

Próbowałem stworzyć niestandardowy rekwizyt w pokoju, ale nie działa to lepiej, albo poprzez wywołanie rekwizytu bezpośrednio w równaniu, albo poprzez utworzenie kolumny, a następnie wywołanie kolumny.

Inną opcją byłoby umieszczenie tekstu w kolumnie i ukrycie linii między komórkami, ale nie widziałem niczego, co pozwalałoby na tego rodzaju manipulację.

Witam

Jeśli masz MyCadTools, w obszarze Właściwości inteligentne możesz utworzyć właściwość, łącząc wartość ilości i tekst.

Witam

Wypróbuj "QTE"PCS w swoim obiekcie

lub "QTE@Pièce1.SLDPRT"PCS

@remrem: Na jakim poziomie będzie powstała  w ten sposób nieruchomość? Nie jestem przyzwyczajony do korzystania z inteligentnych rekwizytów;

@Sylk: Masz na myśli równania? Nie ma możliwości robienia równań w MEP (o ile mi wiadomo) i w asemblerze, SW nie chce ciągu, gdy tworzę zmienną globalną.

Hello@tous

Wydaje mi się, że nomenklatura  Excela lepiej nadaje się do tego rodzaju manipulacji ;) To nawet proste. 

1: zmienne dla Twoich ilości, np. "QTE1" wartość = 3 , "QTE2" wartość =5 itd

2: Niestandardowe właściwości QTE1pp typu tekstu i wartość "qte1@Pièce1.SLDPRT" PCS , a następnie wartość QTE2pp "qte2@Pièce1.SLDPRT" PCS itp

Oczywiście nazwa części należy do Ciebie, ale przewijając wartości w dół, klikasz na qte1 lub qte2, dodaje ją sama. Po prostu dodaj miejsce PCS z tyłu.

3: W kolumnie swojej nomenklatury edytujesz pole ilości, a następnie wpisujesz równanie = "QTE1pp" i valid itd

Wynik:

qte_equation.png
qte_perso.png
qte_colonne.png

@Sylk: ok, lepiej rozumiem twoją zmienną historię. Problem: ilość musi pozostać dynamiczna...

A jeśli chodzi o nomenklaturę Excela, to całkowicie się zgadzam, ale nie opanowujemy tego aspektu. Decyzja należy do klienta.

Jaka jest ilość monet zdefiniowana? Automatyczne zliczanie wystąpień części w zespole?

@Sylk: Możesz to zobaczyć tak, to jest automatyczna nomenklatura SW.

Domyślam się więc, że nie ma wyboru, musisz postępować według wiersza z komórką (=D2" cte") z D2 odpowiadającym odpowiedniej komórce ilości, pozwala to zachować aspekt dynamiczny pod warunkiem, że nie wstawisz nowych kolumn, ponieważ tabela sw i w przeciwieństwie do excela nie przechowuje (identyfikatorów!) tych kolumn ;) 

1 polubienie

Cóż, w rzeczywistości rozwiązywanie równań w nomenklaturach jest całkowicie błędne... nazwy kolumn (Brak ARTICLE, QTE itp.) zwracają wartość null zamiast wartości. Tak więc QTE wydaje się "niewidoczny" przed PCS. Nie da się z nim niczego obliczyć. Jeśli zapytam o ILOŚĆ +0, pokazuje 0, ponieważ null + 0 = 0. Jeśli połączymy null i "pcs", wyświetli się "pcs". Itd.

Duży błąd. Szkoda, bo Twój problem został rozwiązany w 5 sekund.

W odpowiedzi na @Lynk nie działa również z komórką, D2"pcs" jest nieprawidłowe i komórka jest resetowana do wartości początkowej (tak samo jak pozostawienie pustego pola równania).

1 polubienie

Z mojej strony to działa

Podejrzewam, że błąd został naprawiony w innych wersjach. Ale oczywiście @Stefbeno nie jest.

@Lynk Jeśli opróżnisz komórki C, a następnie wybierzesz kolumnę C i wpiszesz równanie "QTE" "PCS", co jest w nim napisane? 

Nie, mam nawet wcześniejszą wersję niż twoja 18

Na pytanie Daje "szt" 

1 polubienie

Myślę, że znalazłem inne rozwiązanie lepsze niż poprzednie:

'Ilość' +0"cts"

Ref, wydaje się, że możliwe jest połączenie z prp-perso, kolumną i innymi

(przetestowane) 

1 polubienie

Próbowałem już 'QTE' +0' 'PCS', jak wspomniano powyżej, QTE to zero i też nie działa... i dokładnie wszystkie alternatywy konkatenacji, obliczeń, warunków. Bez powodzenia.

Cóż, znalazłem to! Wreszcie jedyna alternatywa, której nie testowałem: 'QTE'+0{}" PCS"

1: Zmień nazwę komórki QTE na QTE. (z kropką)

2: Utwórz nową kolumnę i nazwij jej pierwszą komórkę QTE

3: Kliknij nową kolumnę (na literę, np. E)

4: Wprowadź równanie "QTE"+0{}" PCS" Cała kolumna E będzie w ten sposób dynamicznie reagować na ilość każdej części.

5: Kliknij prawym przyciskiem myszy literę kolumny QTE, a następnie ukryj>kolumnę

Widzimy więc tylko kolumnę QTE z PCS, która następnie zastępuje starą oryginalną kolumnę QTE

Pozdrowienia

@Sylk: więc gratulacje i czapki z głów, wielkie podziękowania

1 polubienie

Z drugiej strony! Właśnie uderzyłem, że działa to tylko wtedy, gdy cały montaż jest kompletny. Dodanie części nie powoduje jej poprawnego zliczenia w zestawieniu komponentów, ponieważ nazwa kolumny QTE została zmieniona. Logika.

Myślę, że najprostszym sposobem jest zrobienie tego samego, ale pozostawienie oryginalnego QTE, nazwanego tak, i dodanie punktu w nowej kolumnie. Tam powinien działać w pełni. Zamierzam to przetestować.

OK, potwierdzam, że teraz działa idealnie. Więc przepisuję samouczek poprawnie.

1: Utwórz nową kolumnę i nazwij jej pierwszą komórkę QTE. (z kropką)

2: Kliknij nową kolumnę (na literę, np. E)

3: Wprowadź równanie "QTE"+0{}"PCS" (QTE bez kropki). W ten sposób cała kolumna E będzie dynamicznie reagować na ilość każdej części.

4: Kliknij prawym przyciskiem myszy literę kolumny QTE, a następnie ukryj>kolumnę

5: Zmień nazwę komórki QTE. w QTE (opcjonalny krok, jeśli jest preferowany).

Widzimy więc tylko kolumnę QTE z PCS, która następnie zastępuje oryginalną kolumnę QTE