BOM z materiałem z jednego kroku

Witam

W mojej firmie składamy wszystkie zamówienia na blachę z plików STEP.

Następnie tworzymy tabelę materiałów, ale materiały z części nie są automatycznie pobierane przez SolidWorks. Czy możesz mi pomóc?

8577-2REH.zip (202,2 KB)

Dziękuję

Czy materiał jest dobrze wskazany w każdym utworze?
W jakiej formie własności?
Jaką własność, jeśli rzeczywiście tak jest?

Witam;

Z tego co pamiętam, import plików krokowych nie zawiera żadnych materiałów... Jeśli o to chodzi twoje pytanie.

Materiał jest dodawany do właściwości części, ale przy każdym eksporcie — czy to w 203, czy 214 — automatycznie zamienia się w **S235 JR DKP zapisany w częściach modelu.
Mimo to to właśnie z tego korzystamy najczęściej i nasze stoły zazwyczaj nie powinny pobierać innych materiałów.

Przypominam, że tabele tworzymy z plików STEP.

Odpowiedziałeś już na część mojego pytania, ale dlaczego stół nie sprawdza materiału elementów?

Dla wyjaśnienia tworzymy nazewnictwa na podstawie kroków, ponieważ nasze podstawowe pliki używają wielociał.

Myślę, że to dlatego, że nie odtwarzasz właściwości importowanych kart.
Sprawdź, czy obszar "Podsumowanie informacji→ Personalizacja lub Specyficzna konfiguracja nie jest " pusty " (przynajmniej dla właściwości materiału).
Czy możesz zrobić zrzut ekranu jednego z twoich reimportów  WWTP?
przykład:

Krok ten jest powszechnym formatem dla kilku programów i nie nadaje się do zachowania właściwości. (poza nowym formatem Step 254)
Nie wydaje mi się właściwe, by używać tego formatu do tworzenia nazewnictwa, są narzędzia pozwalające zrobić to z pliku SW bez przechodzenia przez neutralny format (krok).

Link do różnych formatów kroków

2 polubienia

Załączam ustawienia importu kroków

Materiał jest dodawany w zakładce własności niestandardowych

Poza krokiem 254, bo jeszcze do niego nie mieliśmy dostępu

Czyli nie ma opcji stworzenia szczegółowej nomenklatury zespołu korpus po korpusie z informacją zwrotną na temat materiału?

Jeśli właściwość " MATERIAL " jest obecna w twoich plikach, ale nie pojawia się w nazewnictwie, sprawdzę parametry wymagane podczas generowania tabeli... Mały zrzut ekranu?
przykład:
image

2 polubienia

Witam
Jest to możliwe przy użyciu tabeli listy części spawanych:

Poprzez dodanie kolumny " materiał ".
Oto przykład mechanicznie spawanej ramy, gdzie dobrze się bawiłem, zmieniając niektóre materiały.

@anthony_bellin , jak wspomniano, @Maclane jeśli właściwości są obecne w momencie otwarcia STEP, oznacza to, że właściwość kolumny materii w tabeli nie jest dobra.

1 polubienie

Nawet przy klasycznej nomenklaturze jest to możliwe, że trzeba kliknąć na rozpuszczenie części i pojawią się ciała. Albo tak jak ty, dodając kolumnę wskazującą na właściwe właściwości.

1 polubienie

Cóż, mój zrzut ekranu nie jest najlepszy z podwójnymi ekranami, ale mam własne właściwości i materiały

Dziękuję, to nam pomoże.

Zwróć uwagę na pisownię " MATERIAL " w nazewnictwie " Nazwy nieruchomości ", musi być dokładnie taka sama jak tekst nieruchomości (bez akcentu i wszystko wielkimi literami dla ciebie...... Nie widzimy Super-Génial na zrzucie ekranu...

1 polubienie

Uważaj @, aby nie mieć własności dwa razy w ciałach i w pokoju, w tym przypadku nie wypełnia kolumny.
Wybrany czy niewybrany SW! :smile:

Czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego gdy tworzę nową część, nasz domyślny element ma przypisany materiał, ale nie mogę znaleźć właściwości materiału w zakładce przewijania? .

Witam;

Właściwość " MATERIAL " oraz materiał przypisany do komponentu nie są automatycznie powiązane.
Musisz stworzyć własność (z wybraną nazwą) i powiązać jej definicję (Value/wyrażenie tekstowe) z typem " sw-material..."  »

Ale pozostaje tekstem.