Zajmuję się modelowaniem dość złożonego zestawu części. Mój końcowy zespół zawiera podzespoły, które z kolei zawierają podzespoły i tak dalej na 5 lub 6 poziomach. Mówiąc prościej, wyobraźmy sobie, że modeluję wieś, składającą się z klocków miejskich, z domów, z murów.
Muszę pokazać określony poziom podzespołu w mojej nomenklaturze. W typie nomenklaury można wybierać tylko między pokojami a tylko pierwszym poziomem, czyli między ścianami a blokami. W jaki sposób mogę wybrać dokładnie taki poziom podzespołu, jaki ma być wyświetlany w mojej nomenkturze?
Ze względu na elastyczność projektowania trudno jest mi rozbić moje podzespoły w celu zmniejszenia liczby etapów montażu.
Aby zapewnić trochę większą precyzję, muszę użyć BOM-ów, aby zidentyfikować dokładną liczbę elementów, aby móc bąbelkować elementy rysunku, identyfikować konfiguracje itp.
Musisz wybrać tylko monety i grać we właściwościach konfiguracji każdego podzbioru (nawet jeśli jest tylko jedna konfiguracja) z opcjami promowania/ukrywania. Należy to zrobić na każdym podzbiorze, aby prawidłowo się rozprzestrzeniał.
Jest dobrze. Wypróbowałem to na tym poziomie i działa bardzo dobrze. W rzeczywistości na poziomie głównym musisz przejść do wszystkich konfiguracji lub domyślnie, jeśli jest tylko jedna, i sprawdzić właściwości konfiguracji, w sekcji Opcje BOM, w polu Ukryj. Dzięki temu dom może "ukryć" informacje o tych komponentach i są one wyświetlane tylko podczas zestawienia komponentów na poziomie artykułu.
Na tym polega problem z zestawieniami materiałowymi w oprogramowaniu CAD (w tym punkcie znam tylko Sw i Inventor). Potrzeba kilku prób, aby uchwycić finezję i interakcje ustawień.