Witam wszystkich,
Moja obecna prośba dotyczy nazewnictwa części spawanych.
Pozwól, że wyjaśnię; Do produkcji naszych spawanych konstrukcji, a szczególnie do edycji pełnej listy części do wycięcia ogniowego, eksportujemy tabelę do Excela, aby przerobić urządzenie.
Mój problem jest taki: Aby policzyć identyczne odniesienia nadwozia w każdej części, przeglądam arkusz materiałów montażowych i zaznaczam " Szczegółową listę spawanych części".
Jeśli zostanę w Liście w zakładkach, a potem ją rozpuszczę, działa dobrze, nadal muszę pracować w Excelu przez tabelę dynamiczną, aby pogrupować identyczne referencje.
Jednak teoretycznie jest to możliwe przez sprawdzenie " spłaszczony ", tylko tutaj dziwnie łączy to spawane ciała o tym samym opisie. W moim przypadku płyta nazywana " Sheet 100x100 Ep10 ", to rzeczywiście dwie różne spawane korpusy z własną liczbą spawanych części.
Czy ktoś wie, jak zrobić połączenie, biorąc pod uwagę numer, a nie opis?
Oto dobry, satysfakcjonujący rezultat, ale wymaga poprawki
Wynik grupujący opis
Cześć;
Nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem, ale instynktownie przyjrzę się opcjom oferowanym przez:

Po drugie, normalne jest, że ciała " Połączone " mają to samo oznaczenie...
Nie, problem polega na tym, że nie powinno się go łączyć, ponieważ ciała nie mają tej samej liczby. ale opis jest identyczny i właśnie tutaj SolidWorks decyduje się na połączenie.
Cześć,
Są rzeczy, które nie są dla mnie jasne. Czy mógłbyś określić strukturę Montaż, Części, Spawane Korpusy? Może podaj przykładowy plik?
Istnieje szczególny mechanizm wykrywania identycznych nadwozi w konstrukcji spawanej. Mam nadzieję, że zachowali tę samą logikę w spłaszczaniu nazewnictwa zgromadzenia...
1 polubienie
Mówiąc prosto, podstawowy przykład; Mam zespół składający się z dwóch mechanicznie spawanych części
A i B. A składa się z dwóch spawanych nadwozi; lampa referencyjna A001 na gramofonie 100x100x10 z A002. B składa się wyłącznie z płyty 100x100x10 z otworem referencyjnym B001.
Aby wyodrębnić tabelę spawanych części dla całej mojej sprawy, przechodzę następująco:
Wkładam zestaw składowy, sprawdzam szczegółową listę spawanych części, a potem spłaszczam.
Problem pojawia się na poziomie spłaszczania, ponieważ SolidWorks grupuje korpusy A002 i B001, ponieważ ich powszechny opis to " Blacha 100x100x10 ", ale ich numery są bardzo różne.
Zrobiłem test z profilem mechanika i jest tak samo. Bierzesz dwa różne kawałki, w których każdy ma rurkę o tej samej długości, jedną z otworem, drugą bez niej. Cóż, są na tej samej linii w nazewnictwie co numer 2.
Jedynym rozwiązaniem jest ustawienie BOM na List w zakładce. Ale w przypadku wielu partii z powtórzeniami w montażu, sumę wyznacza za pomocą mano.
OK...
Spróbuj poprzez umożliwienie generowania identyfikatorów list części spawanych:
Nic po tej stronie, ale ty mnie wyprowadziłeś na tor. Zagłębiłem się w parametr " grupowanie zespołu spawanego " i na samym dole znajduje się numer części (SW-Numer części), który różni się od właściwości NUMER CZĘŚCI.
Co ciekawe, SolidWorks stworzył dwie różne właściwości dla tego samego celu (numerowanie spawanych korpusów), ale nie mają takiego samego wpływu.
1 polubienie
Cześć;
Znalazłem to, jeśli może ci pomóc w twojej misji:
Z drugiej strony, w Solidworks są mniej rozmowni:
1 polubienie
Odznaczając " Opis ", czy dostajesz to, czego chcesz?
W rzeczywistości, nawet bez odznaczania opisu, działa to perfekcyjnie.
Wpisz tylko " SW part number" zamiast PART NUMBER