Nomenklatura podzespołów na planie ogólnym

Cze wszystkim

Czy istnieje sposób, aby na rysunku zespołu głównego utworzyć nomenklaturę samych podzespołów (a więc bez części), w kartach listy i szczegółowej numeracji?

Powiesz mi, tak, po prostu ukryj niechciane linie, ale tutaj mam jakieś 150 linii do ukrycia, aby zachować tylko około 10...

W 3D otwierasz swoje podzespoły. Na poziomie drzewa konstrukcyjnego wybierz 3. zakładkę (menedżer konfiguracji. Są to dwa nałożone na siebie kwadraty).

Tam wybierasz konfigurację swojego zespołu, kliknij prawym przyciskiem myszy, właściwości.

W opcji "Zestawienie komponentów" znajduje się opcja "wyświetlanie komponentów potomnych, gdy są używane jako podzespół". Wybierz "ukryj".

Zweryfikowane i to wszystko. Do wykonania w każdym danym podzespole

Edycja: z drugiej strony musisz to zrobić dla każdej konfiguracji swojego zestawu.. lub tylko dla konfiguracji używanej w zespole rysunku. To zależy od Ciebie ;)

4 polubienia

Witam

Myślę o rozwiązaniu:

W montażu dokonujemy zaawansowanego wyboru tylko na częściach, patrz tutaj:

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/c_Advanced_Component_Selection_SWassy.htm?id=baa431a1f2d3495eaa103b0092dc37d9#Pg0

Następnie zaznaczamy wszystkie te części (klikając pierwszą, przytrzymując SHIFT (= shift)) i klikając ostatnią.

Następnie klikamy prawym przyciskiem myszy, aby wykluczyć je wszystkie z nomenklatury (przytrzymując UPDATE, jak się wydaje), dzięki tej opcji:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_Excluding_Assembly_components_from_a_Bills_of_Materials.htm

Uwaga: może to być również możliwe dzięki rodzinom artykułów.

@coin37coin, dziękuję za rozwiązanie, to jest dokładnie to, czego szukałem, nigdy nie widziałem tej opcji.

@.pl, też dziękuję, ale przy tym rozwiązaniu problem polega na tym, że nie miałbym już zestawienia materiałów na rysunku podzespołu, a wtedy staje się to denerwujące.

2 polubienia

Nie żartuję. Przyznam, że natknąłem się wtedy na nią przypadkiem... To są małe samorodki Solidworks.

Jak cukierek wieczorem przed telewizorem. Wydaje Ci się, że nie jesteś już głodny, ale wciąż jest miejsce na coś ^^