Szczegółowe zestawienie komponentów bez mechanicznie spawanych korpusów

Cze wszystkim

Wiem, że tematów na nomenklatury jest już sporo, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Używam SW2019, potrzebuję szczegółowego zestawienia materiałów aż do części.
Wszystko jest dobrze, z wyjątkiem tego, że nie mogę ukryć zespawanych części, opcja nie ma żadnego wpływu, niezależnie od tego, czy jest zaznaczona, czy nie! Jestem pewien, że mam spawane ciała, które pojawiają się, ponieważ kiedy łączę bryły elementu, widzę, że linie znikają.

Próbowałem użyć SmartBom, działa, ale nie mogę posortować zestawienia materiałów według odniesienia do pierwszego poziomu, zachowując szczegóły podzespołu w poniższych wierszach! :rage:

Więc jeśli masz inne sposoby robienia rzeczy lub już spotkałeś się z tym błędem, jestem zainteresowany :slight_smile:

Swoją drogą, w nomenklaturze SW, jeśli ktoś wie jak dodać kolumnę z pełną nazwą pliku (ścieżka folderu + nazwa pliku) jestem zainteresowany!

Niestety, nie mogę dostarczyć Ci plików. W razie potrzeby mógłbym odtworzyć typowy przykład.
Dziękuję
Mam nadzieję, że nie stworzyłem zbędnego tematu.

Witaj iPoilz,
Spróbuj więc usunąć listę części spawanych i usunąć obiekty, których nie chcesz mieć w swojej nomenklaturze, a następnie zreformuj listę części spawanych i usuń

lub bezpośrednio w nomenklaturze MEP, ukrywasz daną linię.
Informuj mnie na bieżąco, @+.
AR.

2 polubienia

Myślę, że rozwiązaniem jest utworzenie 2 kolumn z tymi informacjami, a następnie utworzenie trzeciej kolumny, która się łączy.
Mam nadzieję, że SW zgodzi się na pracę z kolumnami tekstu...

2 polubienia

Dziękuję A.R, masz coś.

Przykładowo, na tej części miałem 2 mechanicznie spawane korpusy, które pojawiły się w mojej nomenklaturze, usuwam je:

Nie występują już w mojej nomenklaturze. Jeśli odtworzę aktualną listę spawanych mechaników:

Nie występują też w mojej nomenklaturze z opcją bez spawanej mechaniki. Więc prawdopodobnie jest to błąd spowodowany brakiem aktualizacji.

Cóż, to powiedziawszy, jest wiele części do poprawienia, więc w międzyczasie znaleźliśmy inne rozwiązanie. Celem jest posiadanie nomenklatury w Excelu, więc po prostu sortujemy według Excela po eksporcie, aby usunąć wszystkie puste pola, które odpowiadają nadwoziom buggy.

Dzięki stefbeno, od czasu do czasu poszukam połączenia kolumn.

O nie, powiedziałem coś głupiego, problem z aktualizacją. Gdy tylko pojawią się korpusy spawane mechanicznie, pojawiają się one w nomenklaturze pomimo niezaznaczonej opcji.
Krótko mówiąc, mając nadzieję, że zostało to poprawione w wersjach po 2019 roku.