Witam
Mam kilka pytań dotyczących elementów spawanych mechanicznie:
1- Dlaczego nie mam swojej długości na mojej "liście części spawanych"?
2- Czy możemy użyć elementów spawanych mechanicznie do oddzielenia samych części, a z plikiem głównym do tego, aby nazwa każdej części pojawiła się wraz z ich opisem w nomenklaturze?
W przypadku drugiego pytania spróbowałem... Ale nie mogę sprawić, by części pojawiły się w nomenklaturze. A jednak rozpoznają swoich rodziców.
Moneta pojawia się w drzewie "Zapas z niesławnym".
test.png
W przypadku długości należy przyjrzeć się właściwościom brył w modelu 3D.
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem drugie pytanie:
Czy masz ASM, który ma mechanicznie spawaną część i chcesz zobaczyć listę elementów, które ją tworzą?
Musisz wybrać "Tabelaryczna lista" i "Szczegółowa lista spawanych części", a następnie rozwinąć boczny panel zestawienia materiałów i klikając prawym przyciskiem myszy ikonę "spawane mechanicznie" wybrać "Rozłóż się".
Z punktu widzenia słownictwa spróbuj rozróżnić pojęcie części i ciała (część składa się z ciał). Z punktu widzenia oprogramowania spawalniczego spoina mechaniczna jest częścią, nawet jeśli przez nadużycie języka mówimy o montażu.
1 polubienie
Przepraszam, że źle to mówię...
Mówiłem o korpusach, które składają się na ten kawałek spawanej konstrukcji.
Zasadniczo to, co zrobiłem po swojej stronie: kliknij prawym przyciskiem myszy na jedno z ciał i "wstaw w nowym pokoju" (patrz załącznik).
Czy jest to właściwa metoda?
sans_titre.png
Następnie, jeśli chodzi o pierwsze pytanie, oto moje nieruchomości w załączeniu.
Nie rozumiem, dlaczego się nie pojawia.
capture.png
Witam
Myślę , że @Stefbeno ci to wyjaśnię, ale uważam to za naprawdę ciekawe
[[ Kliknij prawym przyciskiem myszy na jedno z ciał i "wstaw do nowego pokoju" (patrz załącznik). ]]
Jak rozumiem, jest przerwa, ponieważ twoje ciało, które nie jest niezależną częścią, musiałoby zostać włożone do pokoju lub wstawione do tego samego pokoju, co jest równoznaczne z duplikacją w tym samym pomieszczeniu i nie wstawianiem????
@Stefbeno słuszne jest określenie różnicy między ciałem a częścią!
Czy mógłbyś sprecyzować co chcesz zrobić bo pb może stamtąd pochodzić
Pozdrowienia
1 polubienie
Mam kilka mechanicznie spawanych części, a w tych częściach miałbym różne ułożenie wiercenia. Aby to zrobić, chciałem rozdzielić korpusy i zmienić ich nazwy dla każdego elementu spawanego mechanicznie, aby były bardziej przejrzyste podczas produkcji. Następnie, aby móc ułożyć mechanicznie spawane części w planie z nomenklaturą i różnymi ciałami, które rozdzieliłem. Jeśli to rzeczywiście możliwe.
Witam
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, a myślę, że zaczęło się to w SW2016 (nie jestem pewien), często mi to robi. Wcześniej kolumna długości wypełniała się sama, ale od jakiegoś czasu musisz:
1 Kliknij nagłówek kolumny "długość" na liście spawanych części (patrz rysunek 1)
2) następnie przejdź do lewej strony ekranu; w menedżerze właściwości i (ponownie) wybrać "Długość" w polu "Właściwość niestandardowa" (patrz rysunek 2)
Zwykle zapełnia się automatycznie
Nagle czuję się mniej samotny....!! ;-)
Klasa A+
Hubert
capture.jpg
2 polubienia
Kolumna "Długość" musi zostać poprawiona, jak @Hubert powiedział.
Ale przede wszystkim musisz stworzyć poprawny model nazewnictwa, w przeciwnym razie problem będzie się powtarzał przy każdym nowym rysunku.
Aby to zrobić, zapisz prawidłowy BOM, a następnie skieruj SW tam, gdzie się znajduje. ("Lokalizacja pliku")
2 polubienia
"Mam kilka mechanicznie spawanych części i w tych częściach miałbym różne pozycje wiercenia. Aby to zrobić, chciałem rozdzielić korpusy i zmienić ich nazwy dla każdego elementu spawanego mechanicznie, aby były bardziej przejrzyste podczas produkcji. Następnie, aby móc ułożyć mechanicznie spawane części w planie z nomenklaturą i różnymi ciałami, które rozdzieliłem. Jeśli to rzeczywiście możliwe. "
Wszystko to wydaje mi się bardzo skomplikowane, czy pracowałeś już wcześniej z Catią?
Co bym zrobił na początku:
Przy tej samej podstawie korpusu, jeśli zmieniają się tylko otwory (istnienie, położenie, liczba), możesz tworzyć konfiguracje.
Nazewnictwo brył można wykonać na poziomie listy spawanych części, która posłuży do utworzenia tabeli o tej samej nazwie na rysunku.
Na tym rysunku można łatwo wyświetlić tylko bryłę zamiast części (wybrać "wybór bryły" w menedżerze elementów widoku).
Jeśli nie pasuje, jest to możliwe w zależności od potrzeb (na przykład standardowa podstawa spawana mechanicznie, która ma być dostosowana do bardzo dużej liczby klientów), a jeśli są tylko usunięcia materiału, zdecyduję się na montaż z funkcjami montażowymi. Wtedy nadal będzie można odzyskać właściwości spawanych części.
1 polubienie
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady!