Niestandardowe zestawienie komponentów

Witam

W Solidworks mam stosunkowo złożone złożenia i muszę je rysować. Dla minimalnej jasności w tym temacie, chciałbym podzielić mój zestaw na kilka "podzbiorów", aby traktować je osobno.

Wstawiłem cały mój zespół do mojego rysunku i "ukryłem niechciane elementy" w widoku. Pozostaje jednak kilka elementów:

• Po pierwsze, kiedy wstawiam bąbelki, numeracja jest taka sama jak całego zespołu, a nie tylko zachowanych elementów: zostało mi około dwudziestu elementów, ale mam elementy ponumerowane 32, 45, 38 itd.
  • Następnie, w odniesieniu do pierwszego punktu, kiedy wstawiam nomenklaturę, wstawia się nomenklaturę całości, a nie tylko nazewnictwo elementów zachowanych w widoku.

Nie mam dużego doświadczenia z solidworks i skromnie przyznam, że od dłuższego czasu łamię sobie nosa w tym problemie, mimo moich licznych badań na ten temat. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak osiągnąć moje cele lub alternatywną metodę, aby osiągnąć podobny wynik?

Z góry dziękuję za poświęcony czas!

Klemens

Witam

Spróbuj wstawić swoją nomenklaturę, klikając widok, który odpowiada wcześniej.

Edycja: w rzeczywistości zadziała to tylko wtedy, gdy usunąłeś obiekty lub części w 3D.

Jeśli jest tylko w planie, to jest bezużyteczny.

Ogólnie rzecz biorąc, nie polecam ukrywania ciał lub części na planie.

Lepiej jest utworzyć konfigurację w 3D, aby można było jej używać w kilku widokach, a zestawienia materiałów i bąbelki odpowiadały temu, co jest wyświetlane.

7 polubień

Tak, Lucas ma rację. Nie zaleca się usuwania obiektów lub komponentów.

Co mogę dodać: Często wykonujemy zestawienia materiałowe kilkuset różnych komponentów.

W tym celu tworzymy stronę ze wszystkimi widokami złożenia, a następnie stronę z nomenklaturą.

Jest to bardziej czytelne, ponieważ widoki i tabela znajdują się na różnych stronach.

Następnie wykonujemy nomenklatury każdego podzespołu z uwzględnieniem wszystkich niezbędnych szczegółów i widoczności.

5 polubień

+1 dla @ remrem

Nie mógłbym tego lepiej wyrazić

1 Rysunek montażu genów

Kilka rysunków dla podzespołów z ich specyficznymi zestawieniami komponentów

1 strona BOM zespołu genów

@+

1 polubienie

Zgadzam się. Pl i remrem.

Ja bym też zrobił kilka konfiguracji. , aby wyświetlić tylko to, co jest potrzebne.

A jak dokładne jest to nazewnictwo!

Z drugiej strony, dla układu współrzędnych, dodaję właściwość układu współrzędnych do moich komponentów i używam jej do mojej nomenklatury (oszczędza mi to konieczności posiadania rep.1 itp.) 

1 polubienie

Witam

Możesz wstawić BOM całego zestawu w "tylko pierwszy poziom"

Następnie pobaw się opcjami "Wyklucz z BOM" i "Opcje komponentu..." "

option_composants.jpg
1 polubienie

Wskazówka, która również może być interesująca:

Wstaw widoki odnoszące się do modelu, szczególnie dla różnych korpusów zespołów spawanych mechanicznie, cięć tlenowych (lub zespołów utworzonych w częściach, ale nie polecam tego).

Możesz łatwo wstawić pojedynczą treść na drugiej stronie, aby uzyskać więcej informacji:

http://help.solidworks.com/2012/French/solidworks/Sldworks/Relative_to_Model_View.htm

1 polubienie

Dziękuję za te wszystkie odpowiedzi.

W zasadzie już wtedy wpadłem na pomysł, że potrzebujemy jednej strony do montażu i jednej strony do nomenklatury. 

Zamierzam więc podążać za twoją radą: próbuję rozwiązania, które polega na stworzeniu konfiguracji mojego zespołu poprzez usunięcie wszystkiego, co uznam za "bezużyteczne" dla mojego rysunku. Teraz nomenklatura faktycznie ma odpowiednią liczbę odniesień w stosunku do konfiguracji, odpowiednie ilości... ale wszystko inne jest puste!!

Próbuję się dowiedzieć, czego mogłam dotknąć...

capture2.jpg

Jest to plik części. SLDPRT lub montaż. SLDASM?

Jeśli jest to część mechanozoficznie spawanych ciał, należy wypełnić właściwości każdego z ciał, patrz tutaj:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/proprietes-mecano-soudees.html

Nie ma problemu, jest to plik zespołu, a nie mechanicznie spawany korpus, a niestandardowe właściwości każdej części są dobrze poinformowane. To, co mnie dziwi, to to, że miałem wszystkie części zespołu (a więc za dużo części, stąd mój problem) i że teraz nie mam żadnych danych...

Czy jest to ten sam model nomenklatury?

Witam

Dlaczego nie stworzyć prawdziwych podzespołów w 3D, jaki jest sens przerabiania rysunku lub konfiguracji? Jeśli w rzeczywistości twoja maszyna jest złożona z kilku subwooferów razem, dlaczego nie stworzyć ich bezpośrednio?

@+

2 polubienia