Zestawienie komponentów części pochodnych na rysunku części

Witam
Przede wszystkim jestem w SW2021.
Mam część, która zawiera części pochodne, w tym przypadku konkretny element rurowy z częściami pochodnymi, kołnierzami i kołnierzami.
Czy na rysunku tego artykułu można utworzyć zestawienie komponentów, które zawiera listę tych części pochodnych?
Dziękuję.

1 polubienie

Nie sądzę, ponieważ zaimportowana część staje się funkcją.
Dlaczego nie utworzyć zespołu?
Dla mnie części są łatwiejsze do zaimportowania, przenoszenia, możliwe jest zestawienie materiałów, a w razie potrzeby funkcja dodania wirtualnej części (lub nie) załatwia sprawę.

2 polubienia

Witam

Jeśli masz Solidworks PDM, wydaje się to możliwe: SOLIDWORKS PDM 2021 Wyświetlanie odniesień do części pochodnych (javelin-tech.com)

Jest to możliwe, po prostu musi być tak, że ciała nie są połączone.
Ideałem jest nawet przejście przez środowisko " konstrukcji spawanej " (wystarczy kliknąć na tą ikonę:
image).
Następnie możesz sporządzić listę spawanych części.

@sbadenis : Jest to dość powszechny sposób robienia rzeczy w rurociągach, pozwala uniknąć tworzenia pliku PRT dla każdego kawałka rury, korzystając jednocześnie z biblioteki standardowych elementów (kołnierze, gwintowniki itp.).

2 polubienia

@stefbeno dla mnie na orurowanie, montaż z kołnierzami, kolankami i częścią wirtualną (lub nie do przepływu) ze wszystkimi rurami w konstrukcji spawanymi.
Uważam, że jest szybszy i czystszy. Ale cieszę się, że mogę nauczyć się innej metody!

1 polubienie

Jestem też bardziej za stworzeniem zespołu.

Z pamięci wynika, że elementy listy części spawanych wolą używać właściwości " Opis ", podczas gdy w przypadku zespołu jest to bardziej ogólnie " Oznaczenie " w zestawieniach komponentów.
Prawdopodobnie będzie to niejednoznaczne.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Jest to część, którą odzyskałem, a która została wykonana przez stażystę, celem było to, aby nie musieć jej ponownie składać.
Cóż, myślę, że nie zamierzam tego ciąć, ponieważ nic nie zbliża się do tego, co mam w moich zestawach pod względem nomenklatury (podczas gdy właściwości osobiste są takie same)
W każdym razie dziękuję za reakcję, jest dowód, że lepiej jest przejść przez montaż.
Miłego dnia.

1 polubienie

Wszystko zależy od Twoich potrzeb @pascal.babel . Często używam części pochodnej ... ale jestem pewien, że później nie potrzebuję BOM-u. To bardziej dla części z niestandardową obróbką :slight_smile: