Witam
Przede wszystkim jestem w SW2021.
Mam część, która zawiera części pochodne, w tym przypadku konkretny element rurowy z częściami pochodnymi, kołnierzami i kołnierzami.
Czy na rysunku tego artykułu można utworzyć zestawienie komponentów, które zawiera listę tych części pochodnych?
Dziękuję.
Nie sądzę, ponieważ zaimportowana część staje się funkcją.
Dlaczego nie utworzyć zespołu?
Dla mnie części są łatwiejsze do zaimportowania, przenoszenia, możliwe jest zestawienie materiałów, a w razie potrzeby funkcja dodania wirtualnej części (lub nie) załatwia sprawę.
Witam
Jeśli masz Solidworks PDM, wydaje się to możliwe: SOLIDWORKS PDM 2021 Wyświetlanie odniesień do części pochodnych (javelin-tech.com)
Jest to możliwe, po prostu musi być tak, że ciała nie są połączone.
Ideałem jest nawet przejście przez środowisko " konstrukcji spawanej " (wystarczy kliknąć na tą ikonę:
).
Następnie możesz sporządzić listę spawanych części.
@sbadenis : Jest to dość powszechny sposób robienia rzeczy w rurociągach, pozwala uniknąć tworzenia pliku PRT dla każdego kawałka rury, korzystając jednocześnie z biblioteki standardowych elementów (kołnierze, gwintowniki itp.).
@stefbeno dla mnie na orurowanie, montaż z kołnierzami, kolankami i częścią wirtualną (lub nie do przepływu) ze wszystkimi rurami w konstrukcji spawanymi.
Uważam, że jest szybszy i czystszy. Ale cieszę się, że mogę nauczyć się innej metody!
Jestem też bardziej za stworzeniem zespołu.
Z pamięci wynika, że elementy listy części spawanych wolą używać właściwości " Opis ", podczas gdy w przypadku zespołu jest to bardziej ogólnie " Oznaczenie " w zestawieniach komponentów.
Prawdopodobnie będzie to niejednoznaczne.
Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Jest to część, którą odzyskałem, a która została wykonana przez stażystę, celem było to, aby nie musieć jej ponownie składać.
Cóż, myślę, że nie zamierzam tego ciąć, ponieważ nic nie zbliża się do tego, co mam w moich zestawach pod względem nomenklatury (podczas gdy właściwości osobiste są takie same)
W każdym razie dziękuję za reakcję, jest dowód, że lepiej jest przejść przez montaż.
Miłego dnia.
Wszystko zależy od Twoich potrzeb @pascal.babel . Często używam części pochodnej ... ale jestem pewien, że później nie potrzebuję BOM-u. To bardziej dla części z niestandardową obróbką