Witam, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest utworzenie zestawienia komponentów tylko dla podzespołu zespołu?
Bardzo dziękuję i życzę wszystkim miłego dnia!
Witam, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest utworzenie zestawienia komponentów tylko dla podzespołu zespołu?
Bardzo dziękuję i życzę wszystkim miłego dnia!
Witam
W CREO wystarczy, że aktywujesz podzespół i zgodnie z nim tworzona jest lista materiałów. Może obsługa jest inna pod SW, ale nigdy nie wiadomo!
Witam
Niestety musimy wykluczyć każdy z zespołów i części jeden po drugim, oto metoda:
Aby wykluczyć komponenty zespołu zestawienia komponentów , należy:
To może być bardzo skomplikowane.
Myślę, że będę musiał oszukiwać i tworzyć widok poza rysunkiem, tworzyć zestawienie komponentów, a następnie skierować mój ogólny widok na ten zestawienie komponentów, aby uzyskać odpowiednią numerację...
Mogę również utworzyć SLDPRT mojego zespołu głównego, dodać odpowiednie części do zespołu z tym SLDPRT i wykluczyć ten SLDPRT z listy komponentów.
W ten sposób mam chyba tylko jeden element do wykluczenia?
W przeciwnym razie należy wstawić podzespół na zewnątrz arkusza i wstawić nomenklaturę związaną z tym widokiem.
Witam
Można to zrobić na kilka sposobów.
Po pierwsze: w 3D klikasz prawym przyciskiem myszy na części/złożenia, których nie chcesz widzieć w nomenklaturze => właściwość => wykluczyć z nomenklatury.
Następnie wstawiasz swoją nomenklaturę, pokazując tylko części. W ten sposób zobaczysz tylko części swojego podzespołu.
2. : Jak wskazał Bart (nasze drogi skrzyżowały się w tym pytaniu) wstawiasz swój podzespół do swojego rysunku i łączysz z nim swoją nomenklaturę
Z drugiej strony nie będzie można umieszczać bąbelków w widoku z pełnym zestawem, tylko w widoku z podzbiorem. Chyba, że jest jakiś specjalny manip. Bart?
Skąd to pytanie? (W jakim kontekście?)
"W przeciwnym razie musisz wstawić swój podzespół na zewnątrz arkusza i wstawić nomenklaturę związaną z tym widokiem." to jest to, co powiedziałem powyżej.
Kontekst: Obudowa maszyny.
ho, i prawie zapomniałem. Prawdopodobnie to ten, który będzie Ci odpowiadał najbardziej.
Tworzysz nomenklaturę według zakładek, wybierasz z numeracją (tylko po to, aby się w niej odnaleźć)... Następnie usuń wszystkie linie, które Cię w nim nie interesują.
W ten sposób zawsze możesz skierować swoje bąbelki na przegląd
Alternatywnie, jeszcze prościej, możesz wyświetlić pełne zestawienie komponentów, a następnie zaznaczyć wszystkie wiersze, których nie chcesz (SHIFT + KLIKNIĘCIE zaznacza wszystkie części w rzędzie; CTRL + CLIC zaznacza części jedna po drugiej), a następnie ukrywamy je przed nomenkalturą, jak na tym obrazku:
https://forum.solidworks.com/servlet/JiveServlet/downloadImage/2-303110-46669/450-519/hide+row.png
Możesz też wybrać listę części w drzewie lub przez wybór zaawansowany lub według materiału, jak na poniższym filmie, aby wykluczyć wszystkie wybrane obiekty z nomenkaltury:
https://www.youtube.com/watch?v=aNs6c4UtKqI
Jeśli istnieje podzespół, jest on określany jako taki wraz z jego nazwą własną
Więc kiedy już się zarejestrujesz, musisz tylko nadać swoją nomenklaturę temu wspomnianemu zgromadzeniu
i kopiować i wklejać tę wspomnianą nomenklaturę, gdziekolwiek chcesz
@+ ;-))
@gt22 ten sposób nie będę w stanie poprawnie ustawić bąbelków w moim przeglądzie
Wyklucz: Nie, ponieważ używam zestawienia komponentów w innym miejscu w tym zestawieniu głównym
Zmierz zespół poza zasięgiem wzroku, nie, ponieważ nie mogłem mieć bąbelków
Albo zrób konfigurację. Wyłączyć części z nomenklatury?
Nie wiem, czy "wyłącz z nomenklatury" działa z konfiguracjami?
Edycja: to jest rozwiązanie, musisz stworzyć specjalną konfigurację, parametr "wyłącz z nomenklatury" jest dobrze uwzględniony w konfiguracjach
Spójrz na ten link
http://www.forum-cao.fr/viewtopic.php?f=3&t=1391
Mówimy o nomenklaturze i bąbelkach za pomocą podzespołów
i aby te same bąbelki były połączone z częściami
Mając nadzieję, że znajdziesz swoje szczęście, aby rozwiązać to pytanie
Masz wiele nierozwiązanych pytań, jest to bardzo zaskakujące dzięki udzielonym odpowiedziom
@+ ;-))
Zobacz również ten link
https://www.youtube.com/watch?v=RG-bBzkPYJo
@+ ;-))
Witam
Mogę mieć rozwiązanie
W głównym zespole utwórz konfigurację, w której usuwane są wszystkie elementy z wyjątkiem podzestawu, który ma mieć zestawienie komponentów.
Na rysunku, z poziomu głównego widoku przeglądowego, należy sporządzić zestawienie materiałów wybierając nowo utworzoną konfigurację i zaznaczyć opcję "Tylko części"
Możliwe jest utworzenie zestawienia komponentów z częściami i zespołami najwyższego poziomu, ale bąbelek może odpowiadać tylko zestawowi komponentów (kliknij prawym przyciskiem myszy widok, właściwość, połącz tekst numeru pozycji z określoną tabelą)
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno
Zrobiłem zrzut ekranu
Pierwsza nomenklatura jest nomenklaturą zestawu głównego, z konfiguracją, w której nie skreśla się tylko podzbioru
Drugi to nomenklatura pierwszego poziomu zbioru głównego (podzbiór jest bąbelkowy 1)
Trzeci jest nomenklaturą pierwszego poziomu podzbioru