Jestem tutaj, aby prosić o pomoc, ponieważ próbuję wyodrębnić zestawienie materiałów ze złożenia SOLIDWORKS, które zawiera dane oznaczone w " Odniesienie komponentu ".
Na przykład moje zawory (pojedyncze odniesienie) mają różne TAGi (" RH-VM-01 ", " RH-VM-02 ",...) i chciałbym mieć pełną listę wszystkich tych TAG-ów w Excelu . Ale kiedy robię ekstrakcję, narzędzie łączy wszystkie te zawory, ponieważ to samo odniesienie i tylko TAG idzie w górę, zamiast wymieniać je wszystkie dla mnie.
Jak przeprowadzić ekstrakcję? Za pomocą nomenklatury planów montażu, za pomocą oprogramowania Tirs, takiego jak Smartbom (MyCadTools Visiativ)? Następnie zobacz, jak odbywa się grupowanie na poziomie ekstraktu zgodnie z zastosowaną metodą. Czy znaczniki znajdują się we właściwości niestandardowej? Redagować: Mały zrzut ekranu przed/po ekstrakcji może również pomóc w zrozumieniu
Testowane na montażu lub rysunku. Gdy tylko zostanie wyświetlona kolumna " Odniesienie do komponentu ", wyświetla ona po jednym wierszu dla każdego komponentu bez ich grupowania. SW2023 SP5 Edycja: zapisując tabelę w Excelu
TAGI są zapisywane bezpośrednio we właściwości komponentu w obszarze odniesienia do komponentu:
W przypadku ekstraktu przetestowałem za pomocą SmartBom programu MyCADTool, ale także z wstawieniem tabeli nomenklatury w strukturze drzewa, którą następnie zapisuję w programie Excel:
tutaj widzimy, że zawór BSPxxxxx jest obciążony w ilości x24, ale mam tylko TAG (EI-VM-018), który idzie w górę zamiast 24 TAG, a zatem ilość 1.
Przetestowany w ramach Smartbom, skutecznie grupuje linie bez uwzględniania różnych ref. komponentu. Jest jednak bardzo możliwe, że przegapiłem opcję, czy odtwarzasz problem @fmarchand ? Z drugiej strony nie ma problemów z ekstrakcją pod Excelem przez MEP.
Mam do czynienia z tym samym tematem i nie potrafię oddzielić elementów przez odniesienie. Więc czy działa tak, jak mówi @Nicko i @Cyril_f czy nie na razie, jak mówi @fmarchand.