Referencyjne zestawienie komponentów pojedynczego komponentu

Witam

Jestem tutaj, aby prosić o pomoc, ponieważ próbuję wyodrębnić zestawienie materiałów ze złożenia SOLIDWORKS, które zawiera dane oznaczone w " Odniesienie komponentu ".

Na przykład moje zawory (pojedyncze odniesienie) mają różne TAGi (" RH-VM-01 ", " RH-VM-02 ",...) i chciałbym mieć pełną listę wszystkich tych TAG-ów w Excelu
.
Ale kiedy robię ekstrakcję, narzędzie łączy wszystkie te zawory, ponieważ to samo odniesienie i tylko TAG idzie w górę, zamiast wymieniać je wszystkie dla mnie.

Czy masz rozwiązanie?
Z góry dziękuję.

Mikołaj

1 polubienie

Jak przeprowadzić ekstrakcję?
Za pomocą nomenklatury planów montażu, za pomocą oprogramowania Tirs, takiego jak Smartbom (MyCadTools Visiativ)?
Następnie zobacz, jak odbywa się grupowanie na poziomie ekstraktu zgodnie z zastosowaną metodą.
Czy znaczniki znajdują się we właściwości niestandardowej?
Redagować:
Mały zrzut ekranu przed/po ekstrakcji może również pomóc w zrozumieniu

Witam

Testowane na montażu lub rysunku. Gdy tylko zostanie wyświetlona kolumna " Odniesienie do komponentu ", wyświetla ona po jednym wierszu dla każdego komponentu bez ich grupowania.
SW2023 SP5
Edycja: zapisując tabelę w Excelu

3 polubienia

Witam @sbadenis

TAGI są zapisywane bezpośrednio we właściwości komponentu w obszarze odniesienia do komponentu:
image

W przypadku ekstraktu przetestowałem za pomocą SmartBom programu MyCADTool, ale także z wstawieniem tabeli nomenklatury w strukturze drzewa, którą następnie zapisuję w programie Excel:
image

tutaj widzimy, że zawór BSPxxxxx jest obciążony w ilości x24, ale mam tylko TAG (EI-VM-018), który idzie w górę zamiast 24 TAG, a zatem ilość 1.

Nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wymienienie elementów jeden po drugim.

Dziękuję

Witaj @Cyril_f ,

Zamierzam przetestować, przeglądając nomenklaturę rysunkową, aby zobaczyć, jak to wygląda.
Dzięki za sugestię.

Witam
Uważaj na moją odpowiedź, nie używam SmartBom, ale tylko zapisu w BOM

Przetestowany w ramach Smartbom, skutecznie grupuje linie bez uwzględniania różnych ref. komponentu. Jest jednak bardzo możliwe, że przegapiłem opcję, czy odtwarzasz problem @fmarchand ?
Z drugiej strony nie ma problemów z ekstrakcją pod Excelem przez MEP.

Rzeczywiście, sprawdzam, czy działa dobrze, przeglądając rysunek, generując nomenklaturę w tym samym układzie i zapisując tę nomenklaturę w Excelu.

Dziękujemy za Twoją opinię.

Jeśli chodzi o rozwiązanie, to myślę, że to @Cyril_f dał mu 1. Myślę, że najlepszą odpowiedzią jest jej odpowiedź.

1 polubienie

Tak, rzeczywiście, poprawiam to :slight_smile:

Dziękujemy @Cyril_f ! :slight_smile:

1 polubienie

Witam

Nie, w tej chwili nie jest to możliwe, ale mamy otwartą prośbę o poprawę w tym temacie:

R&Dmy - Ewolucja #156030
Dodano możliwość rozróżniania części o innej wartości odniesienia do komponentu

Pozdrowienia

1 polubienie

Cze wszystkim

Mam do czynienia z tym samym tematem i nie potrafię oddzielić elementów przez odniesienie. Więc czy działa tak, jak mówi @Nicko i @Cyril_f czy nie na razie, jak mówi @fmarchand.

Dziękuję wszystkim i przepraszam za odkopanie

Działa to tylko wtedy, gdy pole " grupuj rury lub rury o identycznych średnicach i specyfikacjach" nie jest zaznaczone, ale zniekształca ilości rur.