Oddzielna struktura produktu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest tworzenie oddzielnych zestawień komponentów dla kategorii części, z jednego zespołu.

Na przykład zestawienie materiałów dla, kołnierzy, łączników itp.
Inna struktura materiałów dla innego typu artykułu
a jeszcze inny do lamp (na przykład)

Dziękuję bardzo!

1 polubienie

Witam

Jest to możliwe, jeśli każdy z pokoi zawiera właściwość, która różni się w zależności od jego rodzaju.

W przypadku można użyć zmiennej IsFastener.

Właściwość IsFastener można zmienić w kilku komponentach oprogramowania. Zobacz tutaj: http://www.lynkoa.com/forum/3d/isfastener-applicable-un-ensemble

Do zobaczenia

1 polubienie

Witam

W tym celu dostępne są narzędzia uzupełniające SOLIDWORKS, takie jak na przykład SmartBom firmy MycadService w firmie Visiativ.

@+

SmartBom będzie w stanie odróżnić jeden typ części od drugiego tylko wtedy, gdy zmieni się zmienna. Jeśli nie, nie może zgadnąć...

1 polubienie

Ponownie

Oczywiście bez właściwości będzie to skomplikowane, ale dzięki odpowiednim szablonom i dobremu zarządzaniu biblioteką staje się to możliwe do opanowania nawet w Excelu po eksporcie nomenklatury.

@

I bez narzędzia MyCADTools?

Cześć, dla mnie najprostszym sposobem jest zrobienie konfiguracji używanej tylko do zestawienia materiałów lub wyświetlanie tylko typu części, którą chcesz

@PL: Najprostsze może być, ale ryzyko błędów jest ogromne.

@BATCH123: Po wypełnieniu swoich właściwości. Możesz sortować w Excelu lub nawet bezpośrednio w tabeli w oprogramowaniu.

O tak, masz na myśli dodanie kolumny z właściwością i posortowanie jej bezpośrednio w tabeli nomenklatury

Przetestowałem, działa dobrze!

Nie wiem jednak dlaczego, możliwość wprowadzenia niestandardowej właściwości bezpośrednio z zestawienia materiałów (link do części) jest bardzo powolna.

Masz pomysł?

1 polubienie

W której wersji jesteś? Z dodatkiem SP5? Bo w pewnym momencie mieliśmy też problem z powolnością.

Rzeczywiście, opuszczenie komórki powoduje zmianę właściwości części lub złożenia. To zajmuje trochę czasu...

1 polubienie

Już wcześniej zadałem sobie podobne pytanie:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/organisation-de-la-nomenclature-solidworks

2 polubienia