Pytanie, z którym spotkałem się kilka razy, ale nigdy nie znalazłem odpowiedzi... Zwracam się więc w końcu do ciebie.
Podczas rysowania ogólnego zwykle tworzę zestawienie materiałów solidworks na przeglądzie, wstawiając również numery pozycji.
Kopiuję arkusz z tą nomenklaturą, aby z niej skorzystać, zmieniam widoki i łączę je z tą nomenklaturą. Następnie tworzę nowy arkusz podobny do starego. itd...
Jak na razie dobrze idzie.
Tylko informuję, że jeśli przez nieszczęśliwy traf usunę BOM Solidworks na arkuszu, to nie mogę skopiować innego na innej stronie i wkleić go na arkuszu. Jak możemy temu zaradzić? Uważam za dziwne, że nie możemy po prostu umieścić istniejącej nomenklatury na innym arkuszu.
W przypadku planów montażu, na każdym kroku (zazwyczaj jeden krok na arkusz) umieszczamy BOM z powrotem z odpowiednimi częściami i ukrywamy pozostałe wiersze w BOM.
Dlaczego nie przeprowadzić konfiguracji krok po kroku. Zestawienie materiałów zostanie automatycznie utworzone zgodnie z konfiguracją planu montażu. Kiedy mam plany montażu do zrobienia z krokami, jest to najłatwiejsza i najbardziej spójna rzecz do zrobienia, a nawet myślę, że zaoszczędzisz czas, robiąc to w ten sposób.
Naprawdę nie rozumiem problemu! Jeśli usuniesz go i chcesz umieścić go z powrotem, po prostu utwórz go ponownie (SHIFT-N). Kolejność będzie identyczna z pozostałymi, ponieważ pionki się nie poruszyły... godz. 12:49