Aby zobaczyć, jak cena części pojawia się w jednym z moich standardowych BOM-ów, nie mam problemu z normalnymi częściami po oczywiście wypełnieniu niestandardowych właściwości, ale komplikuje się, gdy część należy do rodziny części
Wiem, że można zamrozić configi ale nie sądzę, żeby to była właściwa droga, bo chciałbym np. podać ceny, nakrętek, łożysk itp..
Następnie, jeśli chcesz mieć cenę wszystkich części całej konfiguracji w tym samym czasie, musisz użyć SMARTBOM z pamięci, jest to mała aplikacja, którą można pobrać z tej strony i która pobiera wszystkie właściwości wszystkich rodzin części w tym samym czasie.
Proszę bardzo =)
Czy masz wydruk swojej nomenklatury z liniami, które sprawiają Ci problemy?
Dla mnie jest to również wykonalne, dzięki właściwości konfiguracji. Po przejściu do zakładki Konfiguracja Plik/Właściwości.
Jeśli zmienna "Cena" zostanie wprowadzona w konfiguracji, znajdzie się ona w prawidłowo skonfigurowanym BOM (dodaniu właściwości). Można go również wypełnić według rodziny części.
Z drugiej strony, jeśli ostatecznym pomysłem jest posiadanie całkowitego kosztu materiałowego podzespołu, będzie to bardziej skomplikowane, ponieważ będziesz musiał zrobić sumę ilości/ceny produktów, a tam nie sądzę, aby SW to zaplanowało!
Możliwe jest zsumowanie kolumny, aby całkowity koszt podzespołu był wyświetlany bezpośrednio w zestawieniu komponentów i bez przechodzenia przez program Excel:
Najprostszym sposobem dodania kolumny w rodzinie części jest zmodyfikowanie wartości w jednej z konfiguracji, a gdy rodzina części zostanie ponownie otwarta, ta zmienna zostanie zaproponowana.
Postępuj w następujący sposób:
- Przejdź do file/properties/config-specific
- Wprowadź nazwę nieruchomości "CENA" i wypełnij ją
- Wybierz inną konfigurację z menu rozwijanego o nazwie "Zastosuj do"
- Wprowadź ponownie właściwość "PRICE" z nową wartością
- Potwierdź, klikając OK
- Edytuj rodzinę pomieszczeń, zasugeruje dodanie kolumny dla tej zmiennej. Kliknij na to, a fauites OK