Nazewnictwo konfiguracji

Witam

Przygotowuję typowy montaż i zastanawiam się nad nazwą konfiguracji.

Chciałbym, aby nazwa konfiguracji była generowana przez zawartość kolumn w mojej tabeli.

W poniższym przykładzie chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest " wywołanie " wartości, które wprowadziłem w 2 kolumnach " Rura T10 " (Ø rura i rura Ep), a także wartość D1 w kolumnie " Lg_tambour ".

Czy jest to możliwe?
Tambour_Fût.SLDPRT (1,3 MB)

Witam serdecznie;

Tak, jest to całkiem możliwe, ale musisz edytować rodzinę części w tabeli Excel (kliknij prawym przyciskiem myszy nagłówek konfiguracji, a następnie otwórz w nowym oknie).
image
https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/sldworks/t_Automatically_Inserting_a_Design_Table.htm

Stamtąd musisz pomyśleć o przełączeniu kolumny, w której zarządzana jest nazwa konfiguracji, na format " Standardowy " (Format to domyślnie " tekst " podczas otwierania Excela), a teraz możesz używać funkcji i formuł Excela dla swoich kolumn.

Bądź ostrożny, widzę, że używasz konfiguracji pochodnych, tabela Excela na początku będzie trochę zagmatwana, ale nic nie do pokonania.

Kilka wskazówek: Puste wiersze lub kolumny
https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/sldworks/c_design_tables_blank_rows_columns.htm?id=2d509ad16c15486f978aa19c1470d966#Pg0

3 polubienia

Witam i dziękuję za info.

Mam inny problem, mój kierownik poprosił mnie o wygenerowanie nowych szablonów tabeli BOM / części spawanych, pliki sldbomtbt i sldwldtbt zostały utracone z powodu błędu w obsłudze.

Udało mi się znaleźć stary plan z wstawioną tabelą spawanych części, którą udało mi się zachować do wykorzystania w nowych dokumentach.

W tej tabeli znajdują się kolumny, które wskazują grubość, długość i kąty cięcia, chciałbym móc spojrzeć na składnię tych kolumn, ale nie mogę tego zrobić. Masz pomysł?

Pozdrowienia

Witam:

…??? Co to oznacza?

1 polubienie

Czyli 3 " n " w kolumnie rozumiem (tak 3 kolumny w nomenklaturze), ale sens podania w tym kontekście mi umyka.
Nie zwracałbym uwagi na użycie czasu przyszłego, a nie trybu warunkowego czasownika chcieć, co często jest kontrowersyjne, a nawet polemiczne. :rofl: :joy:

2 polubienia

Witam

Musi to być spawany stół do detali (w różnych typach stołów oferowanych przez SW).
Nagłówek (nazwa) kolumn jest edytowalny. Możliwe jest dodanie innych kolumn

Wyraziłem się źle.
Ze swojej strony kontynuowałem kopanie i znalazłem nazwy właściwości, które można zastosować do elementów drzewa spawanej listy konstrukcyjnej.

Po tym, jak udało mi się odzyskać tabelę części spawanych (.sldwldtbt), chciałem wiedzieć, jak ją edytować, aby dodać pewne właściwości, w tym promień gięcia dla części arkusza blachy (linia 15 drugiego załączonego zrzutu ekranu).

Idealnie byłoby zmodyfikować plik źródłowy (.sldwldtbt), który wygenerował moją tabelę części spawanych, a nie tabelę wstawioną do płaszczyzny z pliku źródłowego.

Witam

Skończyło się na tym, że wymyśliłem, jak uzupełnić moją tabelę spawanych części,
Po prostu utwórz kolumnę, zaznacz ją i wybierz właściwości z odpowiedniego menu rozwijanego.

Oto podgląd mojej tabeli

Zamierzam kopać dalej, chciałbym dodać rozmiar mojego V za pomocą formuły warunkowej związanej z moim promieniem gięcia, myślisz, że to możliwe?

Witam

Próbuję uzupełnić tabelę części spawanych, dodając kolumnę " V-size ". Mam pomysł, aby zastosować równanie " Jeśli " do tej kolumny, aby skojarzyć rozmiar V z każdym promieniem gięcia.

Dodałem właściwość na karcie podsumowania mojej listy właściwości części spawanych.

Dla tej właściwości napisałem równanie, ale to nie działa, z powrotem na moim rysunku mam błąd składniowy.

Próbowałem zrobić równanie w menu zarządzania równaniami i działa.

Czy masz pojęcie, gdzie jest mój błąd?

Z góry dziękuję

Witam

Równania we właściwościach powinny być zapisane bez znaku " = ".

Wydawać by się mogło, że w tej tabeli (i nomenklaturze) if ma tylko jedno f:
image
Redagować:
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/c_equations_in_tables_and_boms.htm
Są też przecinki, które mają być zastąpione przez ; a jeśli potrzebujesz = (przynajmniej dla nomenklatury.
Funkcjonalny przykład w BOM:

=IF(`Type`="PI";`Nom_Fichier`;IF(`Type`="AS";`Nom_Fichier`;`Code Gt`))

Edycja 2:
Linia ta działa:

Pozostaje tylko dodać cis...

Oto równanie funkcyjne we właściwościach spawanych artykułów (nie bez trudności):

Dziękuję za radę, formuła działa.

Zadaję sobie 2 pytania:

1. Chciałbym dodać to równanie w menedżerze właściwości części spawanych we wszystkich plikach części.

Próbowałem osadzić go w moim pliku szablonu .prtdot, ale ponieważ plik jest pusty, nie mam dostępu do programu obsługi.
Czy istnieje sposób na edytowanie właściwości systemowej w celu natywnego uwzględnienia tego dodatku na liście właściwości?

1. Na rysunkach chciałbym dodać wzmiankę o rozmiarze Vé na składanych notatkach części w stanie rozłożonym.

Próbowałem wkleić moje równanie do notatki, to nie działa

Nie mam praw do zapisu do pliku " bendnoteformat.txt ", nie mogę go dotknąć.

Czy masz jakieś leady?

1 polubienie

Niemożliwe dla mnie w notatce.
Jeśli chodzi o tabelę, nie wiem, jak włączyć twoje równanie do elementu modelu.