Konfiguracja nazwy po utworzeniu

Cześć wszystkim

Stworzyłem część parametryczną, która składa się z pojedynczego obrotu.

Mogę tworzyć nowe konfiguracje z menedżera właściwości PropertyManager (patrz pb1.png), ale nadal nie znalazłem sposobu na automatyczne nazwanie konfiguracji.

Podczas tworzenia nowej konfiguracji otrzymuję nazwę domyślną (patrz pb2.png).

Chciałbym, aby wprowadzane wartości były po prostu oddzielone myślnikiem (por. pb3.png)

Czy ktoś ma rozwiązanie mojego problemu?

Z góry dziękuję i Szczęśliwego Nowego Roku.

Pollack

pb1.png
pb2.png
pb3.png

Dlaczego nie utworzyć ich, otwierając rodzinę części programu Excel? (kliknij prawym przyciskiem myszy tabelę rodziny części programu Excel)

Aby to zrobić, wybierz pierwszą kolumnę, która odpowiada nazwie konfiguracji, wybierz format komórki = standardowy, a następnie możesz zastosować formułę w tej komórce, aby na przykład pobrać wartości z innych kolumn. A następnie możesz rozciągnąć tę formułę, aby zastosować ją do następnej komórki.

1 polubienie

Jeśli to zrobię, SolidWorks "widzi", że coś jest napisane w kolumnie "nazwa" i przechodzi do następnego wiersza, aż znajdzie pustą linię.

W tym przypadku standardowy format ma być stosowany tylko od wiersza 3 do 16, a wszystkie wiersze, które nie są wypełnione w całości, muszą zostać usunięte, co grozi spowodowaniem błędów, a nawet pozostawieniem pliku bez jego zapisania.

W załączeniu znajduje się przykład

goupille_fendue_inox.sldprt

W tym przykładzie wszystkie konfiguracje już istnieją.

Chciałbym mieć możliwość skorzystania z menedżera nieruchomości w celu stworzenia nowej konfiguracji (a więc nowego wiersza w tabeli) o określonej nazwie.

Nie jestem w stanie stworzyć wszystkich możliwych konfiguracji, teoretycznie byłoby ich kilka milionów...

Witam;

Edytuj listę Configuration Manager, a następnie:

Z listy rodziny części w programie Excel użyj funkcji łączenia "=concat("B3"; "-"; "C3"; "-"; "D3"; "-""E3") w komórce A3, a następnie powtórz tę funkcję na wszystkich komórkach "Nazwa" ("A3"->"A16").
W ten sposób Configuration Manager będzie używać tej funkcji dla wszystkich nowych konfiguracji.
(Uwaga osobista: jeśli możesz, unikaj umieszczania kropek (.) w nazwach konfiguracji, może to być źródłem problemów...)
Trzeba było również usunąć wszystkie swoje "0000" linii

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj Maclane,

Twoja odpowiedź rozwiązała mój problem.

Myślę, że moim błędem było po prostu pozostawienie linii 3 (domyślnie) i zmodyfikowanie tylko następujących wierszy.

Pozdrowienia.