Nie oznacza to końca bezpłatnej usługi Draftsight!

Witam wszystkich;

Na stronie draftsight możemy dowiedzieć się, że bezpłatna usługa zakończy się w grudniu 2019 roku.

( https://www.draftsight.com/sites/default/files/multisite/wp-fwk-ms-draftsight/2019-02/DraftSight2019%20FAQ_v1.pdf)

___________________________________________________________________________________________________________

Fragment:

"Co się dzieje z instalacją darmowej wersji programu DraftSight?

Jeśli korzystasz z darmowej wersji programu DraftSight, możesz nadal korzystać z programu DraftSight 2018 lub

poprzednie wersje do 31 grudnia 2019 r. Możesz ponownie aktywować swoją darmową wersję

po uruchomieniu DraftSight 2019. Wszystkie bezpłatne wersje programu DraftSight przestaną działać po

31 grudnia 2019 r.

UWAGA: Jeśli zdecydujesz się pobrać i zainstalować bezpłatną 30-dniową wersję próbną programu DraftSight 2019

Professional lub w przypadku zakupu dowolnej wersji programu DraftSight 2019 nie będzie można

Pobierz ponownie dowolną poprzednią bezpłatną wersję programu DraftSight (2018 lub wcześniejszą). "

_________________________________________________________________________________________________________________

Jest to zgodne z nową filozofią dassault/Solidworks, która opiera się na końcu rysunków (zobacz ich moduł BIM).

Wydaje się, że te ostatnie nie idą w parze z producentami, którzy wielu z nich nadal używa formatów DWG lub DXF do komunikowania swoich planów warsztatom produkcyjnym, dostawcom, konsultacjom lub wycenie.

W związku z tym protestuję przeciwko temu ogłoszonemu zakończeniu darmowego draftsightu, bez zaoferowania przez Dassault równoważnej i równie darmowej alternatywy.

Pozdrowienia.

Maclane'a.

12 polubień

Cienki

Teraz właśnie zainstalowałem wersję 2018. Jest to więc ostatnia darmowa strona.

Szkoda, ponieważ jest znacznie wygodniejszy w użyciu niż nowoczesny Autocad.

Czy istnieje jakieś inne darmowe oprogramowanie do 2D będące odpowiednikiem DraftSight?

Istnieje kilka darmowych programów, takich jak FreeCad, Qcad lub openCad... większość z nich używa formatu DXF, po wypróbowaniu ich działa małe pliki <5 MB (pamiętając, że 6 MB dwg staje się 33 MB dxf!!), ale na większych plikach większość tych programów przepada.

Ostrzeżenie: Wszystkie wersje draftsight będą płatne, nawet jeśli zainstalowałeś wcześniejszą wersję na swoim komputerze, aktywacja stanie się niemożliwa bez konieczności płacenia .

3 polubienia

Witaj Maclane:-) :-)

Przedłużam trochę dyskusję, bo to zgłaszasz

{[ Jest to zgodne z nową filozofią dassault/Solidworks, która opiera się na końcu rysunków (zobacz ich moduł MDB). ]}

Na koniec planów, to nie jutro dzień wcześniej, bo nawet w sektorze lotniczym, gdzie są one bardzo zaawansowane w porównaniu z innymi, cóż, niewielu korzysta z planów 3D, zwłaszcza wśród podwykonawców.

Mówię to z następujących powodów:

- Ile tabletów lub ekranów dotykowych widzisz na warsztatach?

- Wciąż wielu mechaników czy monterów nie wie, jak odczytać nowe oznaczenia norm przemysłowych na rysunkach, takie jak  te, które wskazują jednocześnie średnicę otworu i jego głębokość. (Widzę to, gdy widzę adnotacje na planach, które ręcznie dodają wymiary głębokości, żeby wymienić tylko jeden przykład).

- Ich nowe podejście, chęć płacenia za wszystko, skoro MDB trzeba kupić po bardzo wysokiej cenie (to trescherware) oprócz licencji CAD, nie zachęca do modernizmu. Wkrótce ustalą cenę 3000 € za MDB i 6000 € za prawo do MEP. Cóż, aby zachęcić do zmian, musimy sprawić, by pradawni posłowie do PE byli zabronieni, ponieważ na tym świecie jest tylko jeden, do którego można stosować represje.

- Plany zdigitalizowane, w przeciwieństwie do papierowych, polegają na tym, że większość planów CAD sprzed 20 lat jest nieczytelna za pomocą nowoczesnych programów, nie wspominając o przestarzałości nośników magnetycznych lub elektronicznych. Dzisiaj, kto nadal może odczytać dyskietkę lub stary dysk twardy, który nie ma już tego samego protokołu odczytu. Będzie to wymagało odpowiednika menedżera danych.

Jeśli chodzi o anegdotę o usunięciu azbestu z lotniskowca Clémenceau, mieli tylko stosy kalkulek sklejonych suchą taśmą, które można było traktować jak papirusy z XX dynastii faraonów.

Zachowaj swój TO7, abyś mógł przeczytać swoje plany za 20 lat   (OUarffff gnarff gnarff)

To powiedziawszy, osobiście wolałbym korzystać z MDB i zakazać wszystkich posłów do PE i druków papierowych, które są stratą czasu. Nie chcę już robić MEP moim marzeniem, ponieważ tworzę 3D, które zawiera wszystkie informacje, jeśli nie zapomnimy o wymiarach. Ponadto część lub zespół, który jest nieco zawiły, jest łatwiejszy do odczytania w CAD 3D, chociaż używam planów 2D od 55 lat.

Dobra dla Plutarcha to Ricard minus kwadrans  ;-)

9 polubień

Cze wszystkim

Mam taki sam Pb jak Ty i pobrałem A9CAD. Myślę, że jest to dobra alternatywa dla Draft z wieloma tymi samymi poleceniami. Jeszcze kilka trudności, ale myślę, że będę z nich zadowolony.

1 polubienie

Witam
Jako alternatywę dla Draftsight możesz również pobrać nasze oprogramowanie ZWCAD (klon Autocad): https://www.zwcad.fr/
Jest bezpłatny przez 30 dni (pełna wersja), a po przekroczeniu 30 dni możesz kontynuować pracę bez ograniczeń nad oprogramowaniem, ale nad projektami mniejszymi niż 1000 obiektów. 
Umożliwi to kontynuowanie pracy w szczególności nad plikami dwg i dxf.
Zachęcamy do zadawania pytań, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej.

Dobrze sobie z tym poradzili, sprzedają to za darmo, aby konkurować z AutoCAD i pracować równolegle z oprogramowaniem, a gdy ludzie z niego korzystają, staje się to płatne...

Teraz darmowa usługa zawsze ma swoje ograniczenia, problemem jest nagromadzenie różnych i zróżnicowanych licencji na oprogramowanie, które kosztują!

Boję się kosztów, mając nadzieję, że to nie jest subskrypcja...

1 polubienie

Dzień dobry wszystkim,

Ze swojej strony używamy edytora DW, który był dostarczany z oprogramowaniem do wersji 2009, zanim został zastąpiony przez Draftsight.

Wykonujemy MEP, aby przygotować główne cytaty i wizualizacje dla klienta i warsztatu. ale używamy DWG do zagnieżdżania części, aby zaprogramować je na cyfrowo.

Więc jeśli masz płytę CD z oprogramowaniem SW 2009 lub niższym, to masz do dyspozycji DWEditor.

1 polubienie

Po kilku próbach z różnych darmowych źródeł:

Librecad:

Bez rejestracji.

Nie otwieraj mojego fabrycznego zbliżenia w dwg-> natychmiastowej dezinstalacji

https://librecad.org/

Nanocad (380MB):

Adres e-mail, który należy podać, a następnie link do pobrania. Wymagana rejestracja (podają kod) tylko wersja "angielska"?

Łatwe otwieranie zbliżenia na fabrykę w dwg

https://nanocad.com/products/nanoCAD/download/

DoublecadXT (108 MB):

Adres e-mail, który należy podać, a następnie link do pobrania. Kod licencyjny do wpisania. Następnie należy wpisać kod aktywacyjny online otrzymany w tym samym e-mailu, co link do pobrania.

https://www.turbocad.com/doublecad-download

Nie można otworzyć pliku factory. (nie udało się otworzyć...)

Testuję NanoCad przez kilka tygodni, a potem wracam. Ale na pierwszy rzut oka wydaje się dość potężny.

To tyle, jeśli chodzi o darmowe oprogramowanie (do sprawdzenia na czas...)

5 polubień

Witam

Na innym forum, na którym możesz również śledzić temat dotyczący Draftsight, jeden z członków przeprowadził wiele testów na istniejących obecnie alternatywach: https://www.usinages.com/threads/draftsight-devient-payant-quelles-alternatives.120124/page-3 

1 polubienie

Pfff, polityka handlowa Dassault jest obrzydliwa!
Uważam, że co najmniej jedna licencja DraftSight powinna być dołączona do licencji SolidWorks.
Znałem Draftsight, kiedy został uruchomiony, przyczyniłem się również do ulepszenia tego oprogramowania (jako użytkownik) i oto jak nam dziękujemy! zabierając coś, co działało całkiem dobrze (za użytek, który z tego zrobiliśmy).

Ale nie, zamiast tego mordują nas wygórowanymi stawkami za konserwację, a kiedy aktualizujesz do starej wersji oprogramowania, musisz zapłacić za brakujące lata!!
Najgorsze jest to, że ich oprogramowanie SolidWorks nie jest jeszcze idealne, jest wiele błędów (raczej zaawansowane użycie).

Bo nie ma się co oszukiwać, nowa wersja draftSight również będzie miała wiele błędów i nowi użytkownicy będą musieli przetrzeć tynki.......

5 polubień

Dla tych, którzy wydają się być poznający ten temat:

1) nie będą już udzielać darmowej licencji z Solidworks?

2) jeśli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi: "jeżeli"; co się dzieje w przypadku, gdy licencja oprogramowania nie jest utrzymywana? (utknęliśmy w 2014 roku ze względów budżetowych, pewnie postaramy się strzelać przynajmniej do 2020/2022  tak, żeby było to warte minimum na koszty reaktywacji)

Froussel | 4003 punkt (punkty)

Dla tych, którzy wydają się być poznający ten temat:

1) nie będą już udzielać darmowej licencji z Solidworks?

Nie: Wszystkie bezpłatne wersje programu DraftSight przestaną działać po 31 grudnia 2019 r.

Tak więc nawet już zainstalowana darmowa wersja (niezależnie od tego, czy masz Solidworks, czy nie) przestanie działać 31 grudnia 2019 r. I dlatego przejdzie na wersję płatną...

Wersja potwierdzona przez naszego resellera Solidworks.

1 polubienie

Pozostając "zen", powiem, że ja również byłam bardzo "rozczarowana" tą zmianą.

Wydaje mi się, że przynajmniej darmowa wersja powinna być dostarczana z Solidworks.

2 polubienia

Witam wszystkich ,

Dla wszystkich, którzy szukają niezawodnej i wiecznej alternatywy dla Draftsight, który od 1 stycznia 2020 r. staje się płatny za wynajem, ZW France oferuje przejście na ZWCAD 2020 z bardzo ciekawą ofertą.

Oczywiście nie jest to darmowe, ZWCAD nigdy nie był, ale -50% od ceny standardowej wersji ZWCAD, pozwala za 290 € mieć odpowiednik AutoCad, z wydajnością i funkcjami lepszymi niż DraftSight.

Przy cenie 99 € rocznie, DS staje się droższy od 3 roku. Ponadto ZWCAD umożliwia licencję sieciową: Jeśli masz więcej niż 5 stacji roboczych, staje się to bardzo interesujące (DS nie oferuje licencji sieciowej w tej cenie).

Wejdź na tę stronę, aby porównać produkty,  przeczytaj porównanie, pobierz ZWCAD i poznaj warunki: https://reprise.zwcad.fr

Oferta ważna do końca grudnia!

Witam

@ZW Francja - ZWCAD&ZW3D, nie używam Draftsight, ale powiedz mi, czy się mylę co do twojego porównania, za 5 lat będę miał Draftsight 2025, ale nadal ZWCA 2020, czy gwarantujesz jego działanie z przyszłymi wersjami systemu Windows, sterownikami i innymi komponentami? A jeśli za 3 lata będziesz musiał zmienić wersje, to i tak będzie na 50%? i co oznacza "*: Cena 290 € obowiązująca tylko w ofercie wymiany DraftSight" w porównaniu z 290 €?

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Temat dyskusji to: " Nie dla końca darmowego Draftsight "

Uważam, że to trochę przesadzone, aby przyjść tutaj, aby wcisnąć płatną propozycję innego produktu!

Miłego dnia 

3 polubienia

Park... Szkoda, że było to dobre małe oprogramowanie, którego używałem w domu, ale teraz nic nie jest darmowe w dzisiejszych czasach ... @+

Ja również głosuję na "nie" dla zakończenia wolnego draftsigth

1 polubienie

Witam

Weryfikuję rozwiązanie, @sbadenis zainstalowałem je 2 do 3 miesięcy temu i działa bardzo dobrze nawet w przypadku bardzo dużych plików. Więc nie ma nic więcej wspólnego z już odinstalowanym draftsight, spoczywaj w pokoju draftsight i niech żyje NANOCAD.

Jeśli poniżej postu @sbadenis

Niech Moc będzie z tobą

https://nanocad.com/products/nanoCAD/download/

DoublecadXT (108 MB):

Adres e-mail, który należy podać, a następnie link do pobrania. Kod licencyjny do wpisania. Następnie należy wpisać kod aktywacyjny online otrzymany w tym samym e-mailu, co link do pobrania.

2 polubienia